Nie wiem czy zwróciliście uwagę na nazwę firmy lotniczej, do której należał samolot wiozący głównego wampira :) : Regis Air.
Kojarzy się z czymś?
nie?
Regis to imię ( w zasadzie część imienia, traktowana przez innych bohaterów za główną) jednego z bohaterów sagi o wiedźminie, autorstwa A.Sapkowskiego, popularnego ostatnio na zachodzie. Bohater ten charakteryzował się tym że...był wampirem :)))
Dokładnie nazywał się: Emiel Regis Rohellec Terzieff-Godefroy.
Pozdrawiam :)
To ten który w (bodajże) „Chrzcie ognia” tłumaczył Jaskrowi, że nie żywi się krwią? To coś kiepska inspiracja dla del Toro. Przypadek, aczkolwiek zagorzali fanatycy Spaka będą twierdzić inaczej. Bogu dzięki jeszcze tacy są.
Sapka czytałem jeszcze w latach 90 – tych, i nie pamiętam, w końcu ten Regis, to nie pił krwi czy mi się coś popieprzyło?
Tak, i Jaskier mu nie dowierzał a Geralt sobie z niego jaja robił. Czyli dobrze kojarzę. Dzięki.
ale jaki spojler ty tu widzisz?! przecież nikt nie napisał, że Regis na końcu epicko ginie (jak i większość ekipy Wiedźmina):P To także był mój ulubiony bohater. Zawsze ostro pachniał ziołami, żeby zwierzęta nie wyczuły jego wampirzego zapachu i się go nie bały. ponadto był wielkim erudytą i intelektualistą.