Ostatnio pojawiła się nowa gra na stronie disney'a. Niestety poza USA nikt nie może w nią
zagrać...
W czasie gry pojawiły się kody. Po ich rozszyfrowaniu można powiedzieć.... WOW!
Oto one:
wkHuh duh vla klqwv l zloo jlyh brx
There are six hints i will give you
(Oto 6 wskazówek, które ci podam)
1. wkhuh lv d vhfuhw vrfLhwb lq judylwb idoov
There is a secret society in gravity falls
(W Gravity Falls znajduje się tajna organizacja)
2. wkh kdqgbpdq nqrzV pruh wkdq brx wklqn
The handyman knows more than you think
(Złota rączka wie więcej niż ci się wydaje)
3. jlghrq kdv Ehhq vhdufklqj iru vrphwklqj
Gideon has been searching for something
(Gideon czegoś szuka)
4. zkdw jrhv xs lv vxuh wr frph grzq
What goes up is sure to come down
(Co leci w górę, na pewno spadnie)
5. glsshu lv sodblqj zlwk iluh
Dipper is playing with fire
(Dipper gra/bawi się/ używa ognia) (trudno przetłumaczyć)
6. l zloo eh uhwxuqlqj wr judylwb idoOV
I will be returning to gravity falls
(Powrócę do Gravity Falls)
plvfklhi lv pb Plggoh qdph. exw qrw pb iluvw
- Mischief is my Middle name. but not my first
(Miscief to moje drugie imię, ale nie moje pierwsze)
l grq’w jlyh xs dqvzhuv hdvB
- I don’t give up answers easy
(Nie daję łatwych odpowiedzi)
l nQrz wklqjv. Idvflqdwlqj wklqjv
- I kNow things. Fascinating things
(Wiem różne rzeczy, fascynujące rzeczy)
brxu uhdolwb lv d jdph wr ph.dqg l olnh jDphv
- Your reality is a game to me and I like games
(Twoja rzeczywistość jest grą, a aj lubię gry)
l ehw brx’uh zrqghulqj zkr l dP.
- I bet you’re wondering who I am.
(Pewnie zastanawiasz się kim jestem)
Po ich przeczytaniu byłem zszokowany. Ta kreskówka jest genialna, nigdy w życiu nie
widziałem takiej fabuły i sekretów w serialu animowanym.
A więc co można wywnioskować?
- W Gravity Falls jest tajna organizacja. W serialu jest dużo nawiązań do Illuminatów, możliwe,
że ta organizacja to właśnie Illuminaci, ewentualnie jakaś parodia.
- Ten KTOŚ powróci do miasteczka.
- Soos! Ty coś wiesz!
- Z tym spadaniem i lataniem w górę, to sam nie wiem, może coś z nazwą miasteczka?
Poza tym to z ogniem nie mam pojęcia.
Co o tym sądzicie? Wszystkie te znaki i podejrzenia fanów mogą rzeczywiście być nie tylko
dodatkami do podkreślenia klimatu, tylko logiczną fabułą!
No widać i wiem nawet kto to :/
To strasznie nie w porządku w stosunku do Alexa Hirscha i fanów, że ktoś zrobił to zdjęcie...
A potarz mi link do tego zdj. A co do tego dodania go to poprostu jakiś zdrajca Hirscha ;P
No dobra, ale wiedz, że robisz to na własną odpowiedzialność xD
[WIELKI SPOILER]
[WIELKI SPOILER]
http://mystery-shack.com/showthread.php?tid=1010
[WIELKI SPOILER]
[WIELKI SPOILER]
ooo kurde no to teraz wszystko od nowa trzeba wymyśleć.
Nie no postać wydaje się być spokrewniona z tym szalonym staruszkiem( sory ale nie wiem jak pisać jego nazwisko) a tą czaszke gdzieś już widziałem
Tylko, że to najprawdopodobniej jest on! Obok jest jego kapelusz, jego prawa dłoń ma 6 palców. Aktualny McGucket ma ją zabandażowaną (mimo, że ma 5 palców).
Innych teorii nie trzeba zmieniać, brat Stana nadal może być postacią w serialu. Tyle, że można go wykluczyć z listy podejrzanych o autora dzienników :P
No tylko skąd się wzioł ten dywan i ksero może brat Stanka był jakimś wynalazcą.
Handyman...
Może to właśnie chodziło o McGucketa? Bo on ma rękę w bandażu i on jest Handyman :P
No właśnie myśle że to chodzi o niego w tych kodach, ale to i tak i wykreśla Sosa z listy podejrzanych bo w amerykańskim intrze szepty puszczone od tyłu dają -Trzy litery więdzą więcej niż ci się wydaje(coś w tym stylu ale napewno że trzy litery).
Szept mówi "Three letters back" i on służy do rozszyfrowania kodów na końcu odcinka. Poza tym od odcinka 7 jest zmieniony na "Swtich A and Z", a od 14, "26 Letters"
Dobra po oglądnięci 17 odc i 11 po polsku(wole oglądać jeszcze raz każdy odc po pl bo nie jestem asem z angielskiego ;D) i mam nową teorie:
Początek taki sam,brat Stanka poznaje tajemnice i wgl ,po pewnym czasie poznaje McGucketa(tylko młodszego) i tak jak on dowiaduje się o Billym i o jego sekrecie ewentualnie czymś co chce zdobyć.Obydwaj ukrywają 3 dzienniki(to może światczyć o tej maszynie co 3 księga była schowana -wkońcu Handyman zmontował te skrytkę oraz pewnie kilka rzeczy w chacie:dywan,ksero,schowek na pierwszą księgę)
Bil jednak odkrył kto ma 1 księgę(i tu tak jak w tamtej teori),wiedział że jeszcze McGucket wie dużojednak jego nie udało mu się unicestwić Bill zniknął , staruszek stracił tylko palca.Później przyjechał Stanek odkrył to wszystko (tak jak w tamtej teori) i postanowił chronić księgę.
Trochę później(wcześniej niż przyjazd bliźniaków)Gideon odnajduje drugą księgę-dowiaduje się o kamieniu i o innych księgach(prawdopodobnie domyślił się gdzie jest pierwszy dziennik).I w tym momencie przyjeżdża rodzeństwo.
Z tymi coraz nowyszymi szczegółam coraz trudniej wymyślieć teorie. A znowu trudno z Billym i tym chowaniem ksiąg ,bo o Billym nikt nawet nie wspomniał ,a o schowkach trzeba się dużo domyślać ;D
Jednak chyba za to ten serial tak lubie, a swoją drogą współczuje tym którzy mają może dokładniejsze teorie ,i nie mogą ich nigdzie napisać (niekażdy ma filmweb ;D ).
Całe szczęście że mam inaczej połowy żeczy bym się nie dowiedział. ;D
Dość ciekawe i logiczne, poczekajmy do 21 odcinka, na pewno, bardziej się jeszcze wyjaśni :P
Był już 11 odcinek po polsku? Szkoda, że nie ma go w internecie jeszcze.
Jak się dobrze rozejrzysz to zobaczysz, że jest mnóstwo teorii w internecie (po angielsku) np.:
http://www.reddit.com/r/gravityfalls/ - Ogólnie są na tym różne wątki odności GF, ale czasem też ktoś wstawia teorie.
http://mystery-shack.com - forum, mam tam konto i pisałem tam na temat okularów i bracie Stana ;P
Najpierw dzięki za 1 link kolejna strona o Wodogrzmotach która warto zobaczyć.
Po drugie niestety ten temat jest jedyną polską stroną z tyloma informacjami ;D.(byłem na takiej jednej polskiej stonię o wodogrzmotach ale do wiedziałem się tam tyle co na oficjalnej disney.
Po 3 -to znów o linku,dzięki niemu dowiedziałem się do kogo przypisać lód oraz że trzeba też mieć na oku Robbiego.
Aha a o tych okularach to myślę że szkło w nich jest z tego samego materiału co to szklane kółko ze sznurkiem przy książce.
Co do szkła to dość dziwnie postawiona teoria :P Nie wiadomo, czy właściciel okularów ma coś wspólnego z dziennikiem.
Jeśli obejrzałeś już 17 odcinek to mam coś jeszcze:
Stan mówił o jakiejś apokalipsie która nadchodzi. Może po to jest mu ten pokój za automatem? Jako schron?
Gdzieś przeczytałem, że DWA ostatnie odcinki będą "epickie" :P Czyżby szykowała się jakaś dwuczęściowka? ;D
I z tego powodu twórcom zależy, aby nie były one puszczane w Disney on Demand, czyli możliwe, że nie przeciekną przed premierą.
Fajnie by było oglądnąć zakończeni sezonu dwuczęściowe ale wyobrażam sobie jak trudne będzie się doczekać tego ostatniego odc przy ciekawym zakończeniu przedostatniego.
Nom, masz rację. Skoro nawet teraz już nie mogę się strasznie doczekać kolejnego odcinka :P
Przynajmniej chciałbym znać tytuł następnego, ale nic jeszcze nie można znaleźć :P
Coś jeszcze zauważyłem :P
W odcinkach 4, 13 i 17 powtarza się imię Carla. Raz jako w reklamie Tenth of Telepathy, kolejny raz jako asystentka w Cash Wheel i ostatni raz jako była dziewczyna Stana.
Jakoś zbyt często się to imię pojawia, przypadek? Nie sądzę ;D
nie kojarze Cash Wheel, nie ogladalem tego odcinka, ale podsumowujac fakty:
byla dziewczyna Stana
pojawia sie w tym Cash Wheel
w jednym odcinku jak ogladali tv bardzo szybko sie przewijaly napisy a jakis gosciu cos gadal w telewizji, a na koncu powiedzial, ze nikt tego tak szybko nie przeczyta. tuz przed tymi slowami ujrzałem: Zawsze będę cię kochać, Carla.
w odcinku o prezydencie głupku, nie pamiętam jak się nazywał, w książce o tym, że to on założył Gravity Falls, było napisane coś w stylu: "A oto kilka innych faktów" i były tajemnice, np. że prezydent Jefferson chyba to były dwa dzieciaki, z których jedno stało na ramionach drugiego, albo o tym, że ogromne dziecko z innego wymiaru jest w lodowcu, lecz na szczęscie one nie topnieją. w odcinku o podróży w czasie dipper i mabel przez przypadek sie przeniesli do przyszlosci, gdy faceci umiejacy podrozowac w czasie (moze z tajnej organizacji, jak juz w poprzednim komentarzu napisalem) uciekali przed Dzieckiem Czasu. rozwalało wszystko. wiec nowa wniosek: Stan to wie.
ok, podsumowując:
3 letters back i 26 letters było do rozszyfrowania kodów z gry. więc co to switch a & z?
I 26 letters i Switch A and Z i Three letters back służy(ło) do rozszyfrowania kodów z końca odcinka w czasie napisów końcowych.
A do kodów z gry tylko Three letters back.
Łatwo je przeoczyć :P
Jak lecą napisy końcowe to pod koniec pojawiają się na sekundkę kody. Dotyczą one samego odcinka i nie są ważne dla fabuły serii.
http://themysteryofgravityfalls.com/
Wejdź na stronę i zjedź na sam dół, zobaczysz zdjęcia z nimi.
według mnie nie, gdyż:
nikt by sie nie domyslil z samego bandzaza, ze McGucket to jakis Handyman, ale moglby sie domyslic ze Handyman to gosciu co ma 6 palcow i napisal ksiegi. ale jest ze on wie wiecej niz sie wydaje, a autor ksiegi nie wie zapewne ze wie wiecej niz sie wydaje, bo wydaje sie, ze wie wszystko o dziwactwachw Gravity Falls. stawiam wiec na Soosa
Handyman to McGucket nie z powodu bandaża ale jak sama nazwa wskazuje przez to że naprawia i buduje rożne rzeczy w tym przypadku chodzi o wynalazce (Dowody-2odc(końcówka),14 odc)..Poza tym kody zostały dodane wcześniej bo podajże gdzieś koło emisji 8,9 odc kiedy to zdjęcie nie przeciekło do neta.Wtedy chyba nikt nie podejrzewał go o napisanie księgi.Wtedy nikt nie wiedział że ta złota rączka napisała księge.
teraz pomyślałem, że może Gideon napisał księgi, ale on nie ma 6 palców, a ten co napisał ma.
a tajna organizacja to może ta od podróż w czasie?
jak dywanu nie chciał wywalać to przypasowując do tajemnic Gravity Falls pomyślałem od razu o dywanie latającym
Przeszukałem trochę internet i znalazłem takie oto zdjęcie -> http://i.imgur.com/a40Whi7.jpg .Myślę że jest dość ciekawe.Pozdrawiam fanów serialu.
Powinieneś był dać ostrzeżenie że to spoiler. To zdjęcie tak naprawdę nie powinno się pojawić w internecie i jest wielkim spoilerem do sezonu 2.
TAK! w intrze w lewym dolnym rogu jest takie jakby Z. na jakims filmiku widzialem ze ktos dopisal tam w paincie ze to symbol alchemiczny. przypomnialem sobie jak w odcinku o prezydencie Dipper zobaczyl, ze trojkat to alchemiczny znak ognia, ale to mu nie pomoglo, bo nie chodzilo o alchemie. ale tu widocznie tak... stracilem dobre pol godziny na szukanie co to znaczy i to jest symbol echa. to teraz: co to znaczy?! jaki to ma wplyw? i reszta zagadek w intrze, i to o leceniu w gore i spadaniu... niezle to pokrecone. no i:skoro McGucket ukryl przed tym Blondynem ksiege, znaczy, ze Blondyn juz kiedys byl w Wodogrzmotach. ale po co mu ksiega?
PS. napisalbym w nowej wypowiedzi, ale mam wykonczony dobowy limit. xD
choc nie jestem pewien, czy echo ma tu jakis sens. I tak w ogole, to widzialem gdzies w necie ze na koncu piosenki w intrze mowia tez po angielsku Stan nie jest taki jak sie wydaje albo wciaz jestem w Gravity Falls. gdyby kogos to interesowalo, na angielskim wiki Gravity Falls to bylo, gdy sie wyszukalo Made Me Realize.
Na końcu intra na małą chwilę pojawia się to: http://themysteryofgravityfalls.com/images/mystery.png
A po prawej jest kod, który po rozszyfrowaniu brzmi "Stan is not what he seems" - Stan nie jest taki jak się wydaje.
w grze Mystery Shack Mystery, gdy się nakierowało na kamienne tablice, tym samym kodem było napisane po angielsku Czy kiedykolwiek zauważyłeś tatuaż Stana? widzialem tez filmik, na ktorym to zauwazono
ja wiem jaki to tatuaż, przeczytałem na necie.tutaj spoiler:
<SPOILER>
tatuaż Pyramid Mana
<SPOILER>
i cos jeszcze: w odcinku drabina na dach, jak Wendy była przy drabinie, koło niej była klatka z Niezidentyfikowanym Obiektem Będącym Niezidentyfikowanym Obiektem - podobny można zobaczyć w intrze, gdy widać zdjęcia z np. Gideonem i innymi, to jest na koncu, i widac wlasnie z podobnym Czymś.
nowa tajemnica: w odcinku o podrózach w czasie, gdy Dipper I Mabel po raz pierwszy sie w czasie przenosili, to jak swinia uciekala to sie rozsypaly karty. gdy swinia sie zatrzymala w powietrzu, widac bylo, ze na drugiej stronie kart jest Pyramid Man