Ostatnio pojawiła się nowa gra na stronie disney'a. Niestety poza USA nikt nie może w nią
zagrać...
W czasie gry pojawiły się kody. Po ich rozszyfrowaniu można powiedzieć.... WOW!
Oto one:
wkHuh duh vla klqwv l zloo jlyh brx
There are six hints i will give you
(Oto 6 wskazówek, które ci podam)
1. wkhuh lv d vhfuhw vrfLhwb lq judylwb idoov
There is a secret society in gravity falls
(W Gravity Falls znajduje się tajna organizacja)
2. wkh kdqgbpdq nqrzV pruh wkdq brx wklqn
The handyman knows more than you think
(Złota rączka wie więcej niż ci się wydaje)
3. jlghrq kdv Ehhq vhdufklqj iru vrphwklqj
Gideon has been searching for something
(Gideon czegoś szuka)
4. zkdw jrhv xs lv vxuh wr frph grzq
What goes up is sure to come down
(Co leci w górę, na pewno spadnie)
5. glsshu lv sodblqj zlwk iluh
Dipper is playing with fire
(Dipper gra/bawi się/ używa ognia) (trudno przetłumaczyć)
6. l zloo eh uhwxuqlqj wr judylwb idoOV
I will be returning to gravity falls
(Powrócę do Gravity Falls)
plvfklhi lv pb Plggoh qdph. exw qrw pb iluvw
- Mischief is my Middle name. but not my first
(Miscief to moje drugie imię, ale nie moje pierwsze)
l grq’w jlyh xs dqvzhuv hdvB
- I don’t give up answers easy
(Nie daję łatwych odpowiedzi)
l nQrz wklqjv. Idvflqdwlqj wklqjv
- I kNow things. Fascinating things
(Wiem różne rzeczy, fascynujące rzeczy)
brxu uhdolwb lv d jdph wr ph.dqg l olnh jDphv
- Your reality is a game to me and I like games
(Twoja rzeczywistość jest grą, a aj lubię gry)
l ehw brx’uh zrqghulqj zkr l dP.
- I bet you’re wondering who I am.
(Pewnie zastanawiasz się kim jestem)
Po ich przeczytaniu byłem zszokowany. Ta kreskówka jest genialna, nigdy w życiu nie
widziałem takiej fabuły i sekretów w serialu animowanym.
A więc co można wywnioskować?
- W Gravity Falls jest tajna organizacja. W serialu jest dużo nawiązań do Illuminatów, możliwe,
że ta organizacja to właśnie Illuminaci, ewentualnie jakaś parodia.
- Ten KTOŚ powróci do miasteczka.
- Soos! Ty coś wiesz!
- Z tym spadaniem i lataniem w górę, to sam nie wiem, może coś z nazwą miasteczka?
Poza tym to z ogniem nie mam pojęcia.
Co o tym sądzicie? Wszystkie te znaki i podejrzenia fanów mogą rzeczywiście być nie tylko
dodatkami do podkreślenia klimatu, tylko logiczną fabułą!
a zwróciliście uwagę na angielską nazwę serialu Gravity Falls (Gravity- grawitacja Falls- upadać) to może nawiązywać do jednego z kodów (Co leci w górę, na pewno spadnie)
TAK rozszywrowałem te kody
1.ZHOFRPH WR JUDYLWB IDOOV
WELCOME TO GRAVITY FALLS
(Witamy w Gravity Falls)
właśnie obejrzalem nowy odcinek i w napisach koncowych zauwazylem kolejna tajna wiadomosc, ale nie wiem, jak ja rozszyfrowac. oto ona:
14-5-24-20 21-16: "6-15-15-20-2-15-20 20-23-15: 7-18-21-14-11-12-5 '19 7-18-5-22-5-14-7-5"
rozszyfrowalem, chodzi o litery alfabetu
next up: "footbot two: grunkle's grovenge"
footbot to byl robot w opowiesci Stana w tym odcinku, i tyle kumam
Witam wszystkich bardzo serdecznie , myślałem nad pewną teorią , ustawianą przeze mnie przez 2 dni.Proszę powiedzieć czy coś ma ambicję prawdy :)
Dipper i Mabel Pines przyjechali do gravity falls do Wujka Stanka , który jest rzekomym oszustem.Lecz dzieci nie wiedzą o nim wszystkiego.Mieszkają w dużym domku który się nazywa 'MYSTERY SHACK' Miasteczko nie jest normalne, dzieją się w nim dziwne rzeczy , a sam wujek stanek twierdzi , że to zwykły ąkłe oszustwa.Widzimy różne potwory , w lodówce (odcinek gdy Mabel i Dipper jadą z Wendy do opuszczonego sklepu)Dipper natrafia na Ośmiornicę z wydrążonymi gałkami ocznymi.Następnie widać 2 ślady postaci , które umarły , a są to właściciele sklepu :) Soos wie więcej niż każdy myśli , jest uważany za oniemiałego głupka , a Stan z Soosem tworzą perpetualny duet.Mą ideą jest BRAT STANA KTÓRY ISTNIEJE!Gdy ktoś ma wątpliwości to zamieszczę filmik , tylko proszę napisać.Jak do tego doszłem?Są 2 rodzaje okularów : Kwadratowe [Wuja Stana/Stanford.] i bardziej mniej kwadratowe , zaoczne [?] gdy dzieci dostają od Blendyna Blondona , aczkolwiek nie dostają , tylko 'pożyczają' , przenoszą się do miejsca , kiedy jest zima , i gravity falls nie funkcjonuje , jak kolega internauta napisał , zwykły dom.Nagle wychyla się postać nosząca Bardziej Zaoczne Okulary!!!Proszę zobaczyć , że ma ona inne włosy , niż nasz Stanek!!Ma bardziej krępą budowę ciała!A w odcinku gdy Stanek jest z Carlą jest to osoba nie nosząca okularów , jest to normalny Stanek nie noszący okularów , posiada on zarost , a osoba w okularach nie!!Pamiętacie kiedy Stanek z dziećmi i Soosem wybrał się samochodem 'El Diablo'?Proszę przyjrzeć się tablicy rejestracyjnej.Tam pisze 'STNLYMBL' ten samochód należy do STANLEYA!OCZYWISTE jest to , że Wujek Stanek ma brata!!!I teraz moja teoria!!:
Gideon dawno lat temu zawarł układ z Billem Cipherem i poprosił o uwięzienie brata Stana , czyli Stanleya , kiedy mamy odcinek Carpet Diem , widzimy że stan mówi , że nigdy nie widział tego pokoju , i zabiera okulary , patrzy na nie ze smutkiem , następnie ogląda je z ciekawością , ja tam widze gorycz , smutek . Te okulary należą do Stanleya!Mieszkał w Gravity Falls w tamtym pokoju!!
Przejdźmy do sedna:
Gideon przywołuje Billa Ciphera i prosi go o ukaranie Stana , Bill przegląda jego postać , następnie pokazuje się znak płci męskiej , coś w tym kształcie , dlaczego to należy do Stanka?Ponieważ na plecach ma taki tatuaż , niebieski , jak się dobrze przyjrzycie jak się obróci.Gideon z Billem Cipherem zawarł układ,który polegał na ukaraniu Stanka.Przejdźmy do ostatniego odcinka , koniec , Stanek wchodzi za automat , schodzi po schodach , jedzie windą na 3 piętro pod ziemią , wchodzi do cybernytycznego pomieszczenia , siada przy biurku , a na na biurku jest ten sam znak co jego tatuaż i to samo co na ekranie Billa Ciphera , okej , idziemy dalej , Stanek układa 3 księgi '1' '2' i '3' układa je w kształt PIRAMIDY , nagle stan mówi 'ITS WORK!' idzie do innego pomieszczenia , i widzi że utworzył się portal a obok niego gwiazdozbiór. Oto finał mej teorii:Stan ma brata o imieniu Stanley który został uwięziony na innej stronie portalu , a Stanek chce go odzyskać.:)na rurach pisze 'Bill is watching' , stan na końcu mówi 'Here we go/come'To wszystko , proszę o potwierdzenie mej teorii bądź krytykę , podrawiam.-Kamil
AJJJ! Wszystko oczywiste!Gdy gideon przyzywa Billa Ciphera ten pokazuje na swym ekranie Osobę , posiadającą włosy na głowie i młodszą niż WUJ STANEK!!!On jest portalem w którym uwięziony jest STANLEY PINES!
I jeszcze inna teoria , nie moja , lecz angielskiego youtubera:
Old man Mcgucket and Stan are both old so they have lived there for a while so when they were younger they both went on adventures and started writing down all about the creatures but then bill didn't want people to discover all about the creatures, he went after the journal and bill got in a fight with old man Mcgucket and bill must've cut Mcguckets finger off. so then stan told his brother to hide the books and when bill found out he chased after Stanley which then took him to a secret portal.
W większości to co mówisz już sam kiedyś się domyśliłem i uważam, że masz rację. Z jedną rzeczą jednak nie mogę się zgodzić. Gideon w 19 odcinku pierwszy raz zobaczył Billa na oczy, więc nie mógł wcześniej się zawrzeć z nim układu.
Poza tym, ten znak płci męskiej o którym mówisz to znak, który nosi Stan jako tatuaż na plecach.
Dzięki , mam jeszcze jedną teorie , może bill zabił stanleya dlatego stan go tak nie nawidzi?No bo musi być jakiś powód , bo tak to klapa ;/
Co do tych kodów to: W gravity falls jest tajna organizacja. Soos do niej należy, więc udaje głupka, aby Dipper się nie dowiedział. Dipper igra z ogniem. Stan zbudował teleport, aby się schronić lub znaleźć BRATA. Ale dlaczego miał by się schronić. A więc co leci w górę napewno spadnie. Może jakachś APOKALIPSO sam nie wiem. Przyjrzyjcie się pod koniec 20 odc Stan wchodzi do komory, wyjmuje 1 KSIĘGE UKŁADA 1, 2 I 3 KSIĘGE NA STOLE WTEDY WIDAĆ W DOLNYM ROGU KARTKĘ Z TUNELEM EINSTEINA(CHYBA) TUNEL EINSTEINA TO TUNEL CZASO PRZESTRZENNY DZIĘKI NIEMU MOŻNA DOSTAĆ SIĘ DO INNYCH WYMIARÓW( INNYCH) tak jak w THORZE (film) w intrze widać różne postacie zwruciłem uwagę na ufo, dziwną ręke kościotrupo-syrene, pewnie zastanawiacie się jak to syrena nie widać płetwy i oto wyjaśnienie w Mystery Shack jest taka sama kościotrupo-syren jest w szklanym zamknięciu w intrze widać też człowieka z brodą podejrzewam że te postacie będą w 2 sezonie w 20 odc gdy Gideon spada w robocie zjeżdża się policja w tłumie widać BLANDINA BLONDYNA tego z tą machiną do czasu dobra strona internetowa to gravity falls wiki CZEŚĆ
SOOS jest dziwny 1 odc cytuję "moja wiedza to zarazem przekleństwo i błogosławieństwo to może być bardziej dosłowne niż się wydaje i gdy wychodzi tyłem z pokoju to widać wielką stopę na obrazie (tak ją nazwałem to postać,SOOS W 2 ODC GDY DIPPER CHCE ŻEBY SOOS UDAWAŁ WIELKĄ STOPĘ SOOS ROBI TAKĄ SAMĄ POZĘ JAK WIELKA STOPA W INTRZE I WIELKA STOPA NA OBRAZIE) SOOS TO BEZ WĄTPIENIA WIELKA STOPA MA TAKI S AM WZROS I MASE CIAŁA
Coś czuje że Soos chce wkopać Dippera i może Stana w wielu odc Soos robi coś co przeszkadza Dipperowi w odc Summerween Soos naciska czaszkę czaszka wydaje odgłos i potwór znajduje Dippera w odc z pterodaktylem Soos przeszkadza zrobić zdjęcie pterodaktylowi w odc z potworem morskim SOOS ZAMIAST ROBIĆ ZDJĘCIA POTWOROWI WYŻUCA APARATY
Soos oczywiście wie coś więcej. Nawet w ostatnim odcinku jak bliźniaki się zastanawiały po co Stanowi dziennik, to Soos od razu wyskakuje i im przerywa. Nie wiem, możliwe, że to nic nie znaczy, ale może.
Poza tym Bill mówi pod koniec 19 odcinka," że oni są bardziej sprytni niż wyglądają, a zwłaszcza ten gruby". Jestem ciekaw co takiego on ukrywa. Może wie o tajemnicy Stana, albo coś na temat apokalipsy lub tych dzienników?
Wielka stopa w intrze jest naprawde WIDZIAŁEM SZYBKO MIGA PRZED TĄ SCENĄ Z STOPĄ NA KTÓRĄ PATRZĄ DIPPER MEJBEL I STAN
No Soos jest sprytny nic nie widać jak się skrada w 1 odc gdy dipper myśli o zombiakach no i w 20 odc
Bardzo dziwne po jednym zdaniu Mejbe myślę że ona coś wie w odc z syrenem pod koniec Mejbel mówi NIE WIDZIAŁAM JESZCZE NIKOGO TAKIEGO JAK TY MOŻE PO ZA ZOMBIAKAMI DUCHAMI I PAROMA WAMPIRAMI WTEDY DIPPER MÓWI ŻE NIE WIDZIELIŚMY ZOMBIAKÓW I WAMOIRÓW A MEJBEL NA TO NIE MÓWIE CI WSZYSTKIEGO( DZIWNE) ZOMBIAKI ? WAMPIRY? O CO CHODZI
To raczej był zwykły żart.
Poza tym Mabel mogła gdzieś w lesie zobaczyć wampiry lub zombie a Dippera po prostu wtedy przy niej nie było.
W odc "Craizy Boys Robbie daje Wendy piosenkę która hipnotyzuje, czy coś takiego. Ale skąd Robbie ma tą płytę i o co chodzi z tym lodem w intrze odpisz/cie
Chodzi pewnie o tę planszę i znak worka lodu. Nie wiadomo kto jest do niego przypisany. Możliwe, że Wendy, ale to tylko domysły.
http://static2.wikia.nocookie.net/__cb20120629194750/gravityfalls/images/thumb/0 /04/Gravity_Falls_Opening_Ending.PNG/640px-Gravity_Falls_Opening_Ending.PNG
Dzięki ale bardziej Robbie. W końcu to on przyniósł lód kiedy Dipper uderzył Wendy piłką.
Mam nową zaszyfrowaną wiadomość:
5-19-23-6-21-16 18-9-6 4-16-19 22-12-15-10-20-19-25-19
Pojawiła się w napisach końcowych odcinka 20 Gideon Rises
Znalazłem odpowiedź i stronę z kodami:
gravityfalls.wikia. com/wiki/List_of_cryptograms
Z tym lodem to chyba chodzi o tego potwora z nawiedzonego sklepu coś z nim musi być!?
Ten lód pojawiał sie w odcinkach 9 i 7 i Dipper go przynosił. Ludzie podejrzewają, że dotyczy to Wendy, bo w tych odcinkach ona brała większy udział.
I nie jest to ten potwór. Gdy zapytano Alexa na temat tego potwora na Comic Conie, to odpowiedział krótko "nie".
Myślicie że w drugim sezonie będą dinozaury? Ja myślę że tak. pewnie będzie też ten prezydent z dnia pioniera i blendin blondyn i oczywiście BILL CIPHER
Blendin się pojawił w ostatnim odcinku 1 sezonu, więc pewnie się jeszcze pojawi.
sądzę ze co do pterodaktyla I potwora z jeziora Soos chce, zeby Dipper nie mial dowodow, zeby go nie narazac, chociaz ta czaszka w Summerween na przyklad to rzeczywiscie na pewno nie sluzyla zeby go ochronic
mysle o tej glupocie Soosa. niektorzy sadza, ze on udaje. no ale jak sie wepchnal do jednego automatu do gier, to siedzial tam te godziny, gdy wszyscy juz o nim zapomnieli, zeby zachowac pozory? nie sadze
tak sobie mysle, co sie stalo z glowa jednego woskowiaka, ktora uciekla. I w odc. o kopiarce, Dipper sie skopiowal wielokrotnie, a dwoch klonow poslal zeby ukradli rower Robbiemu. moze one tez beda w 2 sezonie?
Moja teoria jest podobna do tych, które tu znalazłam. Właściwie gdzieś kiedyś znalazłam coś o tym, że Stan miał brata bliźniaka. I nie mógł to być ojciec Dippera i Mabel, ponieważ w którymś odcinku Stan mówi o nich "siostrzeńcy".
Tak sobie myślę, że możliwe, że Stan dawniej zawarł jakiś układ z Billem. W najnowszym polskim odcinku (nie pamiętam nazwy, ten, w którym pojawił się Bill) Bill wyglądał, jakby poznał Stana. Może dawniej Stan założył się o coś z Billem, (wiadomo, że Stan jest hazardzistą, a Bill "lubi grać") i przegrał. Możliwe, że założył się o swoje życie, ale jego brat podał się za niego, aby go uratować. Bill, nie wiedząc o tym, zabrał brata Stana. Stan później obwiniał się, więc ukrył pokój w którym mieszkał jego brat. Starał się go również odzyskać, więc poszukiwał tych ksiąg.
Teoria z bratem bliźniakiem jest jeszcze prawdopodobniejsza zważywszy na to, że Mabel i Dipper są bliźniakami. A skoro tak, to w rodzinie musieli być jeszcze jacyś.
A jeśli chodzi o Soosa... Gość jest naprawdę ciekawą postacią. Jak by na to nie patrzeć, on wie wszystko o Grocie, w końcu wszystkim się tam zajmuje. Może tylko udaje ciamajdę?
W języku angielskim nie rozróżnia się bratanicy i bratanka od siostrzenicy i siostrzeńca. Stan nazwał Mabel "great niece" w 4 odcinku co może oznaczać i wnuczkę jego brata jak i wnuczkę jego siostry. Biorąc pod uwagę to, że mają takie samo nazwisko bardzo prawdopodobne jest to, że Dipper i Mabel to jego bratankowie.
znalazłem jeden dardzo ciekawy kod z 20 odc brzmi on mniej więcej tak :PORTAL KIEDY UKOŃCZONY OTWORZY BRAMĘ DO NIESKOŃCZONYCH NOWYCH ŚWIATÓW I OGŁOSI NOWĄ ĘRĘ W ROZUMIENIACH WSZECHŚWIATA PRZEZ LUDZKOŚĆ dodatkowo sprawi że dziewczyny zaczną się wreszcie do mnie odzywać. o co codzi z tym odzywaniem się
Mam nowy kod, ale za nic nie mogę go rozszyfrować. Kod jest z odcinka ostatniego 1 sezonu. Może powie nam coś o następnym sezonie?
5-19-23-6-21-16 18-9-6 4-16-19 22-12-15-10-20-19-25-19
szukaj ślepego oka? mysle ze chodzi o leniwa kluche
jak ktos nie kojarzy to to ta kelnerka w knajpie co probowala naprawic jakas maszyne walac w nia i sie omowila ze Stankiem. pojawila sie tez w chyba 19 odc. we wsponieniach Stana
Raczej "Ślepe oko".
Koniec 1 sezonu nie oznacza koniec zagadek i kodów ;)
Czeka ciebie jeszcze seria 6 dwuminutowych odcinków. Znajdziesz je na youtubie. Pod koniec każdego mini-odcinka na chwilę pojawia się kawałek jakiejś planszy. Po połączeniu 6 części masz nowe kody:
- Jeden odszyfrujesz zwyczajnie za pomocą standardowego szyfru. (Chociaż teraz już nie jestem na 100 procent pewien)
- Jeden odszyfrujesz za pomocą odpowiednich literek z poprzednich kodów.
Wiem już wszystko. Znaczy no, nie w tym sensie, że wszystko wszystko ><
Te odcinki widziałam, plansze mam sklejoną na kompie.
W ogóle mam parę takich nowych... przemyśleń?
1. Mam dziwne wrażenie, że Robbie jest zombie. W pierwszym odcinku jest powiedziane, że zombie łatwo można pomylić z nastolatkami. A Robbie w środku lata chodzi w grubej bluzie i w rękawiczkach bez palców.
2. Ta "sekta" już chyba się pojawiła. W odc. o Trembley'u gliniarze mieli misję i kontaktowali się gościem, który nie pokazywał twarzy. Rozkazywał im i wydawałoby się, że dużo wie o GF.
3. Może Soos to medium? Wiedział, że Blondyn zabrał Stankowi śrubokręt, przewidział, że Stan zostanie strącony do wody laserem przez gościa z przyszłości. No i "(...) facet wyłamał mu wszystkie ręce, wszystkie nogi, zabił go może nawet, nie wiem. Ostaniośmy o tym z Dredziem (?) rozmawiali". Nie wiem, czy to nie jest po prostu to takie gadanie Soosa, ale no.
Musimy jeszcze spojrzeć na inne rzeczy:
1.Woskowiacy na pytanie Mejbel czy są zaczarowanie, odpowiadają że są przeklęci i że jest za to odpowiedzialny Stanek.
2.Dywan z osławionego już odcinka "Carpet Diem" jest podpisany "Eksperyment.." (zapomniałem numeru :P) .
3.Klejnoty Gideona. Myślicie że Dipper nie sprawdziłby czy przypadkiem nie ma tego klejnotu w jego książce?
4.Tajemnicza Chata nie jest "pułapką na turystów". Ma odwrócić uwagę do tych wszystkich dziwnych wydarzeń które dzieją się w tym mieście.
5. Czy jest tajemnicza siła która trzyma te wszystkie dziwactwa w pobliżu Wodogrzmotów?
6.Wiedza w księgach jest podobna ale nie dokładnie taka sama. Bill był i w księdze 2 i 3.
7.Wejdźcie na i z boku powinny być zdjęcia. Gdzieś wśród nich jest obrazek z opisanym przez kogoś kręgiem i rozszyfrowanym napisie bocznym : "Stanek nie jest tym na kogo wygląda"
wodogrzmoty-male-gravity-falls.wikia. (wrzuccie to w google i wejdzcie w odcinek "Headhunters"
8.Dipper ogląda drugi raz rozmowę Stana z Soosem i słyszy całą. Nagle wchodzi i rozmawia ze Stanem. Wniosek? Stan był świadomy penetracji jego umysłu.Tylko Dipper źle to zrozumiał i myślał że rozmawia ze wspomnieniem.
9.Wpadają do dziury bez dna. Mimo że wcześniej wrzucają tam inne rzeczy a Stanek już ponoć całkiem sporo. Jak to jest możliwe że oni wyskoczyli z powrotem a rzeczy zniknęły? I gdzie one znikają?
10.Blondyn jest z przyszłości gdzie zostaje ukarany przez "Dziecko czasu". Lecz gdy bliźniaki przenoszą się w przyszłość, to to samo dziecko niszczy wszystko i ludzie przed nim uciekają.
W odc o prezydencie gdy diper czyta te wszystkie sekrety to nie czyta wszystkiego nie czyta najwarzniejszych wiadomości pisze tam np: PREZYDENT JEFERRSON TO DWA DZIECIAKI JEDNO STOI NA RAMIONACH DRUGIEGO, DZIECKO CZASU JEST W LODOWCU, ALE ONE NIE TOPNIEJĄ A W ODC Z PODRÓŻAMI W CZASIE DZIECKO CZASU JEST NA WOLNOŚCI CZY MOWA JEST O TYM SAMYM DZIECKU CZASU ?CHYBA TAK I 4 GŁOWY PREZYDĘTÓW WYKUTYCH NA SKAŁACH TO ROBOTY KTÓRE BĘDĄ WEZWANE W
NAGŁYCH WYPADKACH CZY TO BĘDZIE MIAŁO ZNACZENIE W 2 SEZONIE?
na początku 20 odc jest pokazana skała w kształcie ufa.przypdek? Nie sądzę