a także "Ewolucję" i poprzednią serię animowaną (z początku lat 90tych). Jak ją oceniacie na tle pozostałych? animacją pewnie stare przygody przebija ale jak animacja i kreska na tle ewolucji?
jak fabuła bo ten ogólny zarys w opisie wiele nie wyjaśnia (ale bez spoilerów, ogólnikowo).
no i przede wszystkim jak sami x-meni. W starszym z trzech seriali postacie są bardzo bliskie temu co znamy z komiksów wydawanych w Polsce w latach 90tych (zwłaszcza gdzieś między 95 a 97 rokiem - kiedy w komiksach działy się moje ulubione przygody w ulubionych składach). Więc tam generalnie było na plus wszystko. Ewolucja była w zasadzie (R)ewolucją bo dużo postaci pozmieniało przynależność do ugrupowań mutantów, wiele postaci bardzo zmieniono (odmłodzenie pierwszych X-man do poziomu uczniów liceum) ale generalnie serial trzyma poziom i jest nawet lepszy niż stare przygody.
Ten dorównuje poprzednikom czy raczej niezbyt?
i tak choć to może dla innych nie istotne to dla mnie ma znaczenie - pojawia się gambit często? moja ulubiona postać, a poprzedni X-men troszkę brutalnie się z nim obeszli (w ewolucji prawie go nie ma, w starszej serii niby jest w stałym składzie a i tak często jest nieobecny i gra role drugoplanową w zasadzie...) tutaj też go w żadnej drużynie większej nie widzę tylko jako jednego z niezrzeszonych mutantów - nie rokuje to dobrze....