PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=590394}

Wrogie niebo

Falling Skies
2011 - 2015
6,8 8,8 tys. ocen
6,8 10 1 8839
Wrogie niebo
powrót do forum serialu Wrogie niebo

2015 - Ostatni sezon

ocenił(a) serial na 9

No i niestety, najbliższy sezon będzie ostatnim... Mam nadzieję, że zakończą go w takim razie w jakiś fajny sposób!

użytkownik usunięty
Pittre

Czekam od roku i w końcu nadszedł czerwiec. Sądzę, że 5 sezonów to idealny format by dobrze rozwinąć serial i zakończyć go z klasą.

ocenił(a) serial na 9

Z drugiej strony lepiej z góry ustalić, że dany sezon będzie ostatnim i dostosować odpowiednio zakończenie, niż przerwać pod wpływem oglądalności. Oby tak właśnie było.

użytkownik usunięty
Pittre

Tak czy siak - szkoda. Bo to jeden z tych seriali, z którego postaciami można się bardzo zżyć.

Tak masz racje można się zżyć,obejrzałem go niedawno nawet 2 razy.Wcześniej o nim zapomniałem serial dobry tylko trochę za dużo w nim niedomówień noi to zakończenie takie sobie.Niestety coraz trudniej zadowolić publike.

użytkownik usunięty
Pittre

Tak btw może nawet z tej okazji Spielberg pokusiłby się o wyreżyserowanie finału sezonu. Marzenia... :-)

ocenił(a) serial na 7

Oczywiście, że się pokusił. Przecież od roku świetlnego wiadomo, że sezon piąty będzie ostatnim. Skoro więc i TNT i Spielberg powiedzieli razem, że to będzie koniec serialu, to musiał fabułę skierować ku końcowi i to zakończyć w piękny sposób. Nawet tytuł ostatniego odcinka nosi nazwę "Journey's End".

A tak trochę z innej beczki, to z tego co czytałem, pierwotnie sezonów miało być sześć. W piątym właśnie miała ukazać się jeszcze jedna rasa, której panicznie boją się Espheni i przed nią uciekają. Tylko, że właśnie oglądalność szła w dół a Spielberg jest inteligentny, pozmieniał trochę fabułę już chyba w czwartym sezonie tak, aby na piątym zakończyć to logicznie. :)

Pittre

Szkoda, wielka szkoda bo naprawdę lubię ten serial. Ale z drugiej strony trzeba przyznać, że sezony 3 i 4 były trochę słabsze, więc pewnie rzeczywiście lepiej zrobić jakieś konkretne zakończenie, niż później nagle zakończyć z powodu braku oglądalności.

Pittre

Niestety ? Ten serial to mega badziewie !!!!
No chyba ktoś nie grzeszy intelektem.

ocenił(a) serial na 9
badmadafaka44

Gustu się nie ocenia, zatem twoja wypowiedź świadczy tylko o tobie;)

Pittre

A ja mam mieszane uczucia... Serial jest kompletnie idiotyczny, brak logiki często budzi uśmiech /a niejednokrotnie nawet razi - vide np przeszczep u obcego :D/, obsada irytuje ale.... lubię go oglądać. Może dlatego, że przypomina mi dawną fantastykę /czyli taką z lat 80-tych ;)/ klasy B?

ocenił(a) serial na 3
lukasbo

Serial jest idiotyczny, bo wykazuje cechy produkcji familijnej, dla wszystkich, czyli w zasadzie dla młodzieży. Zresztą fakt, że spora ilość młodocianych postaci się przez ten serial przewija jest nieprzypadkowy.
Mam jednak wrażenie, że kiedyś "produkcje młodzieżowe" nie były aż tak głupie.

per333

I tak zasłonią się "gustem", a to że bohaterzy kompletni idioci, a wątki żałosne to nie ma nic wspólnego z gustem.

ocenił(a) serial na 5
Pittre

Według mnie, dobrze, że to będzie ostatni sezon. Przy 1. i 2. sezonie naprawdę lubiłam ten serial, przy 3. i 4. oglądałam z sympatii dla bohaterów. Teraz brnę przez każdy odcinek tylko po to, żeby zobaczyć, jak się skończy cała historia. W piątym sezonie cała akcja skupia się na Tomie. Wiem, że jest główną postacią, ale nie przekonuje mnie to, co nam serwują. Tom w szale zabijania? Tom nie chcący ratować Sary? Tom wystawiający na ryzyko życie swojego najmłodszego syna? Nie, nie i jeszcze raz nie. Mam wrażenie, że pan Mason znalazł się w centrum i cały świat kręci się wokół niego. Niby mówią o innych ocalałych po inwazji kosmitów, a i tak Tom zbiera wszystkie laury i ratuje świat, jakby każdy inny był zbyt głupi, żeby coś wymyślić. I teraz jeszcze zemsta Pope'a. Mam nadzieję, że zabije Hala, bo to ciągłe ratowanie członków rodziny Mason jest denerwujące. Wszyscy dookoła giną, ale oni, pomimo trudności, obcych ciał w sobie, interwencji kosmitów, ciągle żyją. I choć lubię wszystkich trzech - Hala, Bena i Matta - uważam, że śmierć jednego z nich popchnęłaby akcję do przodu. No, ale to tylko moje pobożne życzenia, zobaczymy, co nam zaproponują scenarzyści. Oby zakończenie 5. sezonu nas nie rozczarowało.

ocenił(a) serial na 4
lucyferek86

czy ktoś wie, kiedy w końcu będą napisy do 7 odcinka 5 sezonu? :/

ocenił(a) serial na 4
gabi1810

ciągle nie moge znaleźć, wie ktos gdzie mozna obejrzec?

slear

Sam szukam i nie mogę znaleźć, serial się skończył a do czterech ostatnich odcinków brak napisów, oprócz tych z translatora.
Jeśli ktoś wie coś o napisach to również przyłączam się do prośby.

gabi1810

Już są do odcinka nr 7 i 8

ocenił(a) serial na 3
Pittre

prawdziwa tragedia, niech kręcą kolejne kino familijne o masonach! Może niech ich cofną w czasie w czasy wikingów? Wtedy by ten serial przyćmił "Vikings" Czekam!

ocenił(a) serial na 6
Pittre

Właśnie widziałem ostatni odcinek... Tragedia!!!! Z powodu ostatniego sezonu i finału normalnie ocenę obniżyłem po całości. A scenariusz dla 5 sezonu to już chyba w kiblu był pisany przez jakiegoś niedorozwiniętego zbiega z zakładu psychiatrycznego. Żenada.

użytkownik usunięty
tamquamleorugiens

Nie zgadzam się z opinią nt. całego sezonu, ale oglądając to "zakończenie", otworzyłem usta z niedowierzania! Tragedia! :-(

tamquamleorugiens

Tragedia, zgadzam się. Powód inwazji idiotyczny, zachowanie Masona w spotkaniu z królową bezsensowne, na dodatek wątek z Anne to już dopełniło czarę goryczy. I te patetyczne przemówienia amerykańskie.

ocenił(a) serial na 5
Amalaya

Właśnie to samo miałem napisać - my wspaniała hameryka z powiewającym na wietrze gwiaździstym hamerykńskim sztandarem. Teraz to już zapanuje powszechna szczęśliwość i wszystko będzie super...
Motywacji królowej kosmitów już nawet nie wspominam, bo przy całym tym hamerykańskim patosie ostatniej sceny to mały pikuś...
Ostatnim odcinkiem zabili cały serial. Bez żalu skasuję wszystko i odzyskam trochę miejsca na dysku....

ocenił(a) serial na 5
Pittre

Niestety zakończyli w sposób najgorszy z możliwych. Nie dość że przyczyna inwazji na ziemię na poziomie przedszkola, to jeszcze ostatnia scena dobiła piąty sezon i cały cykl... O rozmowie Masona z królową kosmitów też lepiej szybko zapomnieć. Przerzucanie się argumentami jak w zerówce: to wy zaczęliście wojnę, nie to wy bo zabiliście moją córkę która was najechała..... I jeszcze cudowne zmartwychwstanie żony Masona, tak żeby w rodzinie panowała powszechna szczęśliwość.... Dlatego właśnie lubię seriale skandynawskie, tam nie ma takich durnych happy endów jak w amerykańskich.