PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=590394}

Wrogie niebo

Falling Skies
2011 - 2015
6,8 8,8 tys. ocen
6,8 10 1 8839
Wrogie niebo
powrót do forum serialu Wrogie niebo

serial,dojechałem na razie do s1x7,parę razy popłakałem się(ze śmiechu),nasze krewetki są jednak przystojniejsze niż ci kosmici,scenarzyści na pewno nie służyli w wojsku bo za te wątki w skali 1-5 daję -1,mam nadzieję że każdy następny odcinek będzie się zaczynał hymnem(dla nie kumatych-amerykańskim)i kończył się "yes,we can"!!!

ocenił(a) serial na 7
gajuszjuljusz

Po co oglądasz, skoro ci się nie podoba?
Gdybyś żył w takiej społeczności i w takiej sytuacji, też byś patriotycznie bronił Ziemi. No chyba, że zginąłbyś w pierwszym ataku. :)

ocenił(a) serial na 3
Spajs

on wysmiewa debilizm scenariusza dla 5 latkow a nie patriotyzm. Jak moze stwierdzic ze mu sie nie podoba jesli nie obejrzy kilku odcinkow

ocenił(a) serial na 7
Wolfman_PL

Scenariusz, owszem, jest prosty, ale co w nim debilnego?

ocenił(a) serial na 3
Spajs

Calosc, prawie wszystko, 90% watkow. Najbardziej tandetne i kiczowate sf jakie widzialem. Calosc sie sprowadza co chwila do przesiadywania w szpitalu i poklepywania sie po ramieniu bo kolejny czlonek Masonow zostal ranny. Badziewiate nudne dialogi, niespojna fabula. Kurioalna wrecz historia. Dalej, cywile jako armia rozgramiajaca kosmitow bo cale wojsko padlo? Nic bardziej debilnego wymyslec sie nie dalo. Kosmici jako armia wyszkolona do zabiajania i podbijania planet, a tu garstak dzieci starcow i kobiet walczy z nimi jak rowny z rownym. Wybacz ale musialbym wciagac fete zeby tak uposledzony scenariusz lyknac. Im dalej tym nudniej. Zabrnalem w 3 sezon. I dalej sie juz po prostu nie da... Jesli sam nic kretynskiego nie widzisz to musiales zostac wychowany na czyms takim , jak to mlode pokolenie.

ocenił(a) serial na 8
Wolfman_PL

oj chyba historia się kłania, nie dalej jak w Polsce partyzanci działali i były to kobiety, dzieci cywile także można? Można!

ocenił(a) serial na 3
galadriela

Co ma ten serial do II wojny swiatowej?? Partyzanci? Owszem, mozna! Ale kto wygral wojne?? Partyzanci (kobiety, starcy i dzieci) czy regularna armia? Wyjasnij mi prosze. Bo zapewne zapomnialem Zaawansowana o iles stuleci technologiczne przewyzszajaca nas rasa z kosmosu ktora ma za soba podboj planet w ilosci podejrzewam wiekszej niz nas uklad planet posiada. Przegrywa hm w glownej mierze z rodzina Masonow na terenie Usa :). Naprawde intelektualnie te scenariusze zawodza, trzeba lubiec papki familijne obojetnie w jakiej scenerii zeby dac 8 :)

ocenił(a) serial na 8
Wolfman_PL

Pytałeś się o partyzantkę to ci odpowiedziałam.

O ile mi wiadomo strategicznie najpierw eliminuje się wojsko a cywile idą na drugi ogień. Cywile w całej historii świata walczą z najeźdźcami, okupantami itd a z jakim skutkiem to wiadomo.

Nie, to nie jest serial o 2 wojnie światowej, ale schemat jest podobny, najazd obcych wojsk (Niemcy, Kosmici) pozbycie się wojsk, i walka partyzantów. Żeby nie widzieć tego schematu trzeba mieć klapki na oczach.

Jak napisał Spajs to ile zabili partyzanci to już inna sprawa, bo tu chodzi o stawienie oporu i nie poddanie się ciemiężycielowi, obojętnie czy to Naziści czy Kosmici.

Jak chcesz kino intelektualne to oglądaj Almodóvara a nie produkcje stacji FX

ocenił(a) serial na 3
galadriela

Tak owszem, zwalcza sie wojsko. Tu mamy sf wiec mogli sobie zabic 6mld.
No ale niemcy nie zwalczyli wojska usuwajac je calkiem, zostawiajac populacje cywili na calym swiecie ... wiec nijk o nich nawet nie myslalem
Kino intelektualne? Lubie sf i proboje roznych produkcji, tych szmirowatych tez. Niestety tu wszystko jest rozlozone na lopatki, wystarczy poczytac inne watki. Nie doszukuje sie w tych filmach zadnego przeslania ale spojnosc, logika mile widziana.

ocenił(a) serial na 8
Wolfman_PL

A mi tam szczerze mówiąc podoba się ten serial i nie mam jakoś mu nic do zarzucenia ::D

ocenił(a) serial na 3
galadriela

no gdybysmy mysleli podobnie to o czym by tu bylo na forum rozmawiac. No zapewne nic, skoro na wszystko oko przymykasz, a o taktyce i dzialaniach wojennych jak wiekszosc bialoglowych masz mgliste pojecie ;)

ocenił(a) serial na 8
Wolfman_PL

Bo ty to taki znawca taktyk wojennych jak z koziej .... trąba

Nie wiem po co ty oglądasz seriale ale ja po to żeby się wyluzować a nie doszukiwać sensu życia i objawienia boskiego i nie wiadomo czego tam jeszcze

Także wrzuć na luz i daruj sobie ten serial i nam ulży brak twojej osoby na tym forum

Pozdro!

ocenił(a) serial na 3
galadriela

Po Twojej wypowiedzi to sugeruje Tobie wrzucic na luz. Nie zauwazylem bym spinal sie o cokolwiek to raz.
Dwa gdzie ja sie doszukuje w serialu sensu zycia?? Napisalem zupelnie o czyms innym.

Taktyka wojskowa owszem. Spedzilem w mundurze wiecej lat niz Ty na tym forum. Wiec zanim kogos tu ocenisz piszac o trabach.... to nie wiem kto tu traba

Takze wrzuc sama na luz, moze nie bedziesz sie spinac jesli ktos oceni ponizej Twoich oczekiwan ulubiony serial. Widac jak brak argumentow to trzeba wrzucic haslo dyzurne to nie ogladaj, pozdro!

ocenił(a) serial na 8
Wolfman_PL

Akurat spinam się nie o niską ocenę bo możesz sobie go oceniać jak chcesz, ale twoje twierdzenie że nie mam pojęcia o taktyce wojskowej, ( "a o taktyce i dzialaniach wojennych jak wiekszosc bialoglowych masz mgliste pojecie")

Podejrzewam że masz ok 16-19 lat więc twoje doświadczenie wojskowe nie jest aż takie wielkie.
Czemu obstawiam tak nisko twój wiek? Pewnie po sposobie pisania i po głupich komentarzach.

"Dwa gdzie ja sie doszukuje w serialu sensu zycia??" Pisałam ogólnie jako o wyszukiwaniu w serialach i filmach czegoś więcej niż rozrywki i wyluzowania się, ale chyba nie załapałeś żartu, także chyba nie mamy o czym dalej dyskutować.

ocenił(a) serial na 3
galadriela

Ja obstawialem ze masz 15. Bo nie zalapalas zartu.
Wybacz wasza Świetlistosc ze nie uzywam wysublimowango slownictwa by moc z Toba dyskutowac ,

Ale co do Twojej wypowiedzi i nam ulży brak twojej osoby na tym forum" czy to wobec Ciebie brzmi jako zart? Mozna zrywac boki...

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 8
Wolfman_PL

UUuuu wnikliwa analiza mojej osoby na podstawie kilku wiadomości-prowokacji z twojej strony.

Brawo!! Normalnie Owacje na stojąco.

Nie muszę nic nikomu wmawiać, twoje wypowiedzi mówią same za siebie.

Także myślę że kończymy tą wymianę zdań.

Tobie również życzę miłego wieczoru.

ocenił(a) serial na 3
galadriela

wg mnie to byl calkiem dobry zart, jesli go nie zrozumialas to nie mamy o czym rozmawiac. Milej niedzieli

ocenił(a) serial na 3
galadriela

Czy mozesz mi racjonalnie wyjasnic dlaczego uwazasz, ze sf koniecznie musi byc glupie, plytkie, bezsensowne i adresowane wylacznie do malych dzieci?
Ja uwielbiam literature sf i przeczytalem naprawde sporo inteligentnie napisanych powiesci i opowiadan reprezentujacych ten gatunek. Ale ten serial to naprawde straszny gniot, szczegolnie w warstwie fabularnej. Jest to rzecz kompletnie pozbawiona sensu, niedorzeczna.

ocenił(a) serial na 7
Wolfman_PL

Dokładnie tak, jak mówi Galadriela. 75 lat temu najbardziej zaawansowana technologicznie, super wyszkolona armia nazistów wkracza na tereny polskie. I co? Gó*no. :) Partyzantka złożona z niewyszkolonych dzieci, kobiet, mężczyzn i starców wygrywa z nazistami. Nie no! II Wojna Światowa miała cienką, niedorzeczną i niespójną fabułę. Nie lubię jej i daję jej ocenę max. 3.

PS. We Wrogim Niebie po dziś dzień nie widziałem, by ludzie rozgramiali Obcych. Zdołali zabić jednego Esphena, i tak naprawdę niewielu sprzężonych Skitterów.

ocenił(a) serial na 7
Spajs

Nie licząc odcinka 3x10. W zestrzelonym hmmm... krążowniku? na pewno zginęły tysiące Skitterów i wielu Esphenów, ale to już za sprawą broni Volmów.

ocenił(a) serial na 3
Spajs

Jak to co chyba zapomniales ze bylismy pod okupacja, a ja wkraczali to poczytaj historie czy byli zaawansowani az tak technologicznie. Poza tym mielismy regularna armie, ktora walczyla na calym prawie swiecie. Wiec nie zapedzaj sie z ta partyznatka.
My tu kiczowaty serial ocxeniamy czy II wojne swiatowa xD

Skoro nie widziales to kiepsko to ogladales, byc moze po 2 seriale lecialy na podwojnym ekranie i nie ogarniales tego do konca ile zginelo..

ocenił(a) serial na 7
Wolfman_PL

Nie wiadomo, ilu ludzi zginęło od pierwszego ataku. Podejrzewać mogę, że pewnie z 5, 6 miliardów, bo było mówione, że większość ludzkości. A ciekawe ilu wrogów zabili ludzie przez te 30 odcinków? 50? 100? Szale zwycięstwa są chyba jednak po stronie Esphenów a nie naszej.
No chyba, że nie widzisz różnicy pomiędzy tyloma zerami: 000000000, a tyloma: 00.

ocenił(a) serial na 3
Spajs

nie wazen sa zera, jak widac Masonowie prowadza w tym kinie familijnym. Jak tego nie widzisz to nic nie poradze. Scenarzysci glownych bohatarow wspomagaja jak moga, co chwila nowe upgrade mutacji i super zdolnosci wiec dadza rade

Wolfman_PL

Fantastycznie się czyta taką wymianę zdań. Co jedno zdanie jest lepsze!
Nie rozumiem tylko jednego...
Jeżeli ktoś ogląda Serial który dla niego jest ścierwem,wszystko jest złe,głupie i tak dalej to jakim cudem dobrnął do 3 sezonu?
Nie wiem jak to możliwe bo jeżeli oglądam serial i widzę że jest tragiczny nadal po kilku odcinkach to nie oglądał dalej. PRZECIEŻ GŁUPOTA SCENARIUSZA MNIE RAZI
Dodatkowo porównywanie seriali do siebie jest czymś czego się robić nie powinno z czystej logiki.
każdy serial jest inny nawet jeżeli tematyka jest taka sama! To ignorancja i ograniczone zachowanie.
Ja mogę powiedzieć, że Walking Dead (Tragedia jak w serialu całe 5 minut można poświęcić na nakręcenie jak facet idzie z samochodu do stacji benzynowej i nic się nie dzieje póki nie dotrze na ową stację ) jest serialem poniżej poziomu i co?
Niektórzy mnie zlinczują bo im się podoba więc to wcale nie jest dziwne że ktoś komu podoba się FS broni serialu.
Jasne, sama widzę że serial ma ubytki szczególnie sezon 4 ale wskażcie mi serial który jest zrobiony absolutnie dobrze, gdzie wszystko jest przemyślane,każde rozwiązanie możliwe i oczywiście scenariusz wspaniały bo nie pojawia się tam żadna głupota.
No i oczywiście bohaterowi też koniecznie są wspaniali. Błagam.... gdyby wszystko było robione logiczne to praktycznie dla każdej sytuacji nie byłoby wyjścia. Głupi jest fakt że dzieci kobiety i cywile walczą w FS? Gdyby walczyła Armia to serial raczej nie miałby szansy powstać.
FS można traktować jako serial rozrywkowy ,zresztą myślę że idea waleczności ludzi,ich wiary i motywacji do walki o własną wolność i planetę akuratnie w tym serialu jest pokazane pięknie ,i nie jest to wada serialu dla kogoś kto ma serce we właściwym miejscu. Zadziwiające że gdyby ktoś w podobny sposób pokazał walkę Polaków to byłoby chwytające za serce ale gdy gdy idzie o inny naród to już Kicz i nuda.
Ale fakt,wszyscy krytykujemy tylko jestem ciekawa czy ktokolwiek z nas byłby w stanie lepiej to wymyślić,nagrać i pokazać??
Szczerze Wątpię.
Na cholerę wchodzić na forum serialu który wywołuje odruch wymiotny i siać zamieszanie bo komuś się nic nie podobało ale mimo to obejrzał 30 odcinków,to dopiero zagadka.

ocenił(a) serial na 3
drarry55

Piszesz te same glupoty co inni. Nakrec, wymysl. Jestem odbiorca , nic nie bede krecil i wymyslal. To nie moja domena. Lubie sf , poniewaz to serial malo absorbujacy uwage ogladalem go robiac inne czynnosci. Majac na uwadze poziom pierwszego, wiedzialem czego sie spodziewac. Choc liczylem ze cos sie zmieni. To kino familijne o rodzince Masonow i ich nadprzyrodzonych zdolnosci. Kuriozalna glupota jak ktos napisal. Walking dead przestalem ogladac jak i to kino familijne. Oczywiscie ze krytykujemy od tego tu jestesmy. Krytykujemy albo chwalimy. Nie wiem o co Ci chodzi tak naprawde. Ze ktos uwaza to cos za dno? Bo jest kompletnym dnem. Podoba sie to moje gratulacje, dobrniesz do 4 sezonu

Wolfman_PL

ja tylko przedstawiłam swoje argumenty na kwestie które poruszyłeś, nie mogę ? no gdybyśmy myśleli podobnie to o czym by tu było na forum rozmawiać.... twoje słowa,nie napisałam przecież nic obrażającego Cię.
Naprawdę mówiąc to dobrnęłam do 4 sezonu razy trzy ale nie polecam.
O co mi chodzi? O fakt że sam pierzesz takie głupoty że nie da się tego przeczytać nie komentując twoich wypowiedzi które swoją drogą w pewnych momentach zakrawają na obrzydliwy męski szowinizm.
Białogłowa nie ma pojęcia o taktyce wojennej?Jakbyś ty miał, zapewne z taktyką militarną masz tyle wspólnego co każdy odbiorca który obejrzał kilka wojennych filmików.
Dziś dziwnego że dziewczyna na ciebie naskoczyła kilka postów wyżej.
Oczywiście krytykuj ile chcesz ja przecież Tylko wyraziłam swoje zdanie ,wcale cię nie atakowałam.

ocenił(a) serial na 3
drarry55

Sluzylas w wojsku ze oceniasz innych czy znaja sie na taktyce militarnej czy nie? Z tego co mi wiadomo wiekoszosc sie nia kompletnie nie interesuje i nie ma pojecia. Oraz nie sluzyla w wojsku. Wiec prosze nie oceniaj.

Wolfman_PL

Wyobraź sobie że tak mam do czynienia z wojskiem mówiąc w skrócie, poza tym to ty przecież pisałeś w męskiej mądrości że Białogłowa ma mgliste pojęcie o taktyce wojennej...
Twoje wcześniejsze wpisy są nieadekwatne do tego co mówisz teraz. Nie rozumiem dlaczego piszesz takim napastliwym tonem kiedy ktoś zakwestionuje twoje słowa? Przecież ja nie piszę nic co by cię obraziło w porównaniu do tego jak ty piszesz do innych.

ocenił(a) serial na 3
drarry55

masz do czynienia czy sluzysz? bo to roznica. To tak jakbym kosil trawe u bogaczy mowiac ze spedzam z nimi czas. Jakim napastliwym tonem? Wyobraznia Cie ponosi. Mozesz kwestionowac ile chcesz

Wolfman_PL

Na pewno ponosi mnie wyobraźnia. . . to tłumaczy jakim powodzeniem cieszą się twoje wypowiedzi.

ocenił(a) serial na 3
Spajs

Ten serial jest dla ciebie. Myla ci sie miliardy z milionami, a co najbardziej kuriozalne i kompromitujace, tobie sie wydaje, ze polska partyzantka wygrala wojne i pokonala Niemcow.

ocenił(a) serial na 3
Wolfman_PL

Popieram. Przeraża mnie że ten serial ma ocene 7. Ja się chowałem na ST TNG, którego prawie każdy odcinek niósł jakiś przekaz. Tutaj jest emocjonalna papka, która po prostu ja wymiotuje. Jasny gwint co to za czasy nastały to się w pale nie mieści.

ocenił(a) serial na 3
zwierz19811981

sam powiedz, ta papka wygrala z BG chrome. Chociaz nie byl wysokich lotow to byl arcydzielem przy tym czyms

ocenił(a) serial na 3
Wolfman_PL

dokładnie

gajuszjuljusz

Chyba Ci egzamin na koniec gimnazjum źle poszedł...

ocenił(a) serial na 3
gajuszjuljusz

Mnie ciekawi co w tak słabym serialu robi Mira Sorvino. Słyszałem, że pojawia się w 4 sezonie (chyba gościnnie). Ona już chyba miała doświadczenie z kinem familijnym, ale było to jednak dawno temu.

Szkoda, że scenarzyści amerykańscy tak często lubią mordować motyw inwazji Kosmitów na Ziemię fundując widzom historyjki rodem z przedszkola. Tutaj niemal każda scena jest tak absurdalna i głupia, że już nawet śmiech się nie pojawia, a jedynie zażenowanie. Z drugiej strony takie produkcje niestety nie są rzadkością w świecie seriali fantastycznych, wystarczy wspomnieć o tych wszystkich dziełkach o wampirach adresowanych do nastolatków, czy o The 100, Dominion, Under the Dome albo Terra Nova.

Serialowe SF adresowane do dorosłych to niemal rzadkość choć być może względnie dojrzałą produkcją będzie Extant z Halle Berry. Obecnie pojawił się też drugi sezon brytyjskiej Utopii.