PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=750806}

Wspaniałe stulecie: Sułtanka Kösem

Muhteşem Yüzyıl Kösem
2015 - 2017
7,3 3,0 tys. ocen
7,3 10 1 3044
Wspaniałe stulecie: Sułtanka Kösem
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie: Sułtanka Kösem

WS:Kosem

ocenił(a) serial na 6

Witam,
zakładam wątek poświęcony dyskusji na temat serialu. Można komentować bieżące odcinki, nawiązywać do WS i co tam jeszcze chcecie :)

ocenił(a) serial na 6
rafal4792

Mam nadzieję, że Fatmagul będzie sensowniejszym serialem niż Tysiąc i Jedna Noc :)
Tak, tłumaczenie jest okrojone. Ja pod koniec oglądałam WS z czeskimi napisami i też wydaje mi się, że było więcej tekstu a w TVP niektóre kwestie czasem, nawet wg mnie dosyć istotne, są pomijane.

Nennek

Nie oglądałem 1000 i 1 nocy, ale słyszałem od rodziców i znajomych, że to gorsze niż Moda na sukces. Jeżeli tak, to na pewno Fatmagul jest lepsze, zwłaszcza na początku.

ocenił(a) serial na 6
rafal4792

Ja też nie oglądam jednak domownicy oglądają także siłą rzeczy jestem trochę zorientowana...w tym serialu wszystko jest spartaczone od fabuły poprzez grę aktorów po efekty "niespecjalne" :)

rafal4792

No właśnie też mnie zaskoczyła ta zmiana literówki w imieniu,bo o wiele łatwiej tak z polska mówi się "Kosem " niż "Kesem" ,także kompletnie tego nie rozumiem czemu to ma służyć,bo oglądając orginał to ja bardziej słyszę to "o" niż "e"

ocenił(a) serial na 6
Nennek

W ostatnim odcinku Kosem mówiła, że gdyby mogła to sprowadziłaby do haremu swoją siostrę...teraz Humasah posłała Nasuha po nową kobietę dla Ahmeda...mam niejasne przeczucie, że przywiezie właśnie siostrę Kosem ;>

Nennek

Z tego Ahmeda to robią gorszego kretyna niż z jego prapradziadka w WS. Jak bezmyślnie dał ciotce władze w haremie, ponadto chyba nie jest nawet świadomy, ze Bulbul został przywrócony do łask. Śmieszne to. Na zwiastunie widziałem, ze Safiye wyjdzie z tej wieży i będzie chciała posadzić Iskendera na tronie Osmanow. Co za groteska. WS też takie było, ale nie na początku.

rafal4792

Widziałam zwiastun kolejnego odcinka i chyba najbardziej żal mi tego biednego poczciwego Iskandera,bo skoro Safiye dowie się ,że to jej syn i będzie chciała posadzić go na tronie ,tzn ,że biedak długo nie pożyje w tym serialu.:(

ocenił(a) serial na 6
marimal1

To, że Ahmed wypuści Safiye to jakaś kpina...i co teraz będzie sobie mieszkała w pałacu jak gdyby nigdy nic? no żal, żal, żal. Akurat spodziewałam się tego, że będzie chciała posadzić na tronie Iskendera. Ahmed dawno powinien po cichu zrobić z nią porządek. Jakoś nie wahał się zabić Fahriye a z Zochą się cacka jak nie wiem... Historycznie przeżyła Ahmeda ale w serialu tak pokierowali fabułą, że zrobili z sułtana idiotę do potęgi.
Również szkoda mi Iskendera i ciekawa jestem jak on zareaguje na to wszystko, siłą go raczej na tronie nie posadzą bo to już dorosły facet...

Nennek

Nawet jeśli Iskander będzie się bronił rękami i nogami przed posadzeniem na tronie,to i tak jest do odstrzału skoro jest z Osmanów.no chyba ,że Ahmed oszczędzi go podobnie jak Mustafę.
Co do Ahmeda to masz rację ,że robią z niego debila do kwadratu ,bo te jego decyzje są jakieś kompletnie infantylne.
Najpierw robi z Derwisza wielkiego wezyra ,a potem go sam zabija.
Zamiast taką babcię w worek i do Bosforu ,to pewnie jeszcze się bedzie jej kłaniał.
Ciocia Humasah ,której pewnie prawie nie znał dostała z miejsca stanowisko zarządczyni haremu,aż mi się zrobiło żal tej Kosem ,bo chyba jej bardziej zależy na przetrwaniu dynastii niż temu całemu sułtanowi.

ocenił(a) serial na 6
marimal1

No właśnie Ahmed jest konsekwentny w stosunku do wszystkich oprócz Safiye. Masz rację co do Kosem, tylko ona przejmuje się losami dynastii. Safiye wiadomo, chce wrócić na swe a Humasah jeszcze trudno rozgryźć. Z tego co widziałam w następnym odcinku to Kosem zacznie rządzić haremem więc cioteczka może się wkurzyć ;)

Nennek

Obejrzałam odcinek 20 i zwiastun następnego i ten przeskok w czasie i coś tu mi się nie zgadza.
Założmy ,że nastąpił przeskok z roku 1606 do roku 1617,bo w tym umiera Ahmed,to skąd tyle dorosłych dzieci im się nabrało?

ocenił(a) serial na 6
marimal1

Też mnie to trochę zdziwiło jednakże Osman powinien mieć maksymalnie 13 lat, kiedy Ahmed obejmował władzę był w tym samym wieku a wyglądał na o wiele starszego. Ogólnie zdziwiło mnie to, że nastąpił aż tak wielki przeskok w czasie....

Nennek

Ja jestem ciekawa jak powiążą niektóre wątki po latach .
Czy nadal Safiye czeka na odpowiedni moment,żeby powiedzieć Iskanderowi ,że jest jej synem?
Ta cała Humasah miała wielkie wejście , a tak szybko znikła ,że nawet jej postać nie zdążyła się dobrze rozwinąć.

ocenił(a) serial na 6
marimal1

Masz rację co do Humasah - niby taki z niej postrach a tak szybko dała się załatwić...no ale wyciągnęła Safiye z wieży i poznała prawdę o Iskenderze więc można powiedzieć, że coś do serialu wniosła.
Wychodzi na to, że Ahmed już długo nie pożyje...
Podobał mi się ten przeskok w czasie w komnacie Mustafy oraz to jak pokazano jego podświadomość (lęki). Widziałam drugi zwiastun, widać, że nieźle sfiksował...

Nennek

No właśnie kim jest ten gościu w jego komnacie ,czy to wytwór wyobraźni Mustafy,bo jakoś tak tego nie skumałam :)

ocenił(a) serial na 6
marimal1

Raczej tak.

ocenił(a) serial na 6
Nennek

I jest jeszcze trzeci zwiastun! Ahmed będzie miał nową nałożnicę a Humasah jednak nie zniknie :)

Nennek

Dzięki za info, też własnie przed chwilą weszłam na fb,żeby ten zwiastun zobaczyć.

ocenił(a) serial na 6
marimal1

Tym razem zaszaleli ze zwiastunami ;) Kosem wreszcie wygląda jak sułtanka...

Nennek

No i chyba ta Humasah jest z Zulfikarem . Przyznam ,że on wydawał mi się dla niej zbyt stary i brzydki,ale jak zobaczyłam jej męża to zmieniłam zdanie :)

ocenił(a) serial na 6
marimal1

A może mają romans? :P ciężko stwierdzić...w sumie minęło dużo czasu. Jak dla mnie Zulfikar był dla niej zbyt prosty.
Bulbul bardzo osiwiał a Zośka w ogóle się nie postarzała...

Nennek

No w sumie mogą się dalej tak skrycie kochać ,w tym serialu wszystko jest możliwe. No ale równie dobrze może być jego żoną. Ibrahim był szambelanem Suleja jak kochał się w Hatice i zostali małżeństwem.
Co do Zoski to jest niezniszczalna :)

ocenił(a) serial na 6
marimal1

no tak ;) ciekawe czy czas jest równie łaskawy dla kotki Elizabeth ;))

Nennek

A to widziałyście?
https://www.youtube.com/watch?v=RpOeCoqBrE4

ocenił(a) serial na 6
rafal4792

Dirluba, no no ;)

Nennek

A widziałaś Osmana? Czy on przypadkiem nie jest za stary na syna Ahmeda? Wygląda nie młodziej niż Mustafa i Dilruba.
Safiye to chyba z kolei ma poważne zaburzenia psychiczne, nie potrafi sobie dać spokoju, ma prawie 7 dych a wciąż chce mącić. Ciekawe, czy udało się jej zgromadzić na nowo majątek?

Nennek

Wracajac do Dilruby to jest ladna, ale nie przebija Halime IMHO.

ocenił(a) serial na 6
rafal4792

Widziałam, na pewno wygląda na starszego od Mustafy... Hurrem i Mustafa też w pewnym momencie wyglądali jak rówieśnicy :) http://www.chatarazzi.com/wp-content/uploads/2015/04/Mustafa-dan-hurrem.jpg

Jeśli dobrze widzę to broda Ahmeda już zaczęła siwieć? http://www.startv.com.tr/foto-galeri-detay/dizi/muhtesem-yuzyil-kosem/21-bolum-f otograflari/1

Dirluba ma trochę dziwną urodę, w każdym wydaje się być wredna i też na to liczę ;) Przeglądałam zdjęcia i muszę przyznać, że Kosem w nowym looku wygląda naprawdę pięknie, o niebo lepiej niż dotychczas

Nennek

Z tym wiekiem to pokrecone. Ahmed zyl 27 lat a od dawna wyglada jakby byl po 30. Siwienie jest bardzo indywidualne, np. w rodzinie mojego taty większość zaczęła po 20 siwieć.
Kosem wyglada faktycznie świetnie.
A która z pań jest najladniejsza według Ciebie w Kosem? W WS oboje obstawialismy Mahi, a tutaj? ;)

ocenił(a) serial na 6
rafal4792

Wiem, że to sprawa indywidualna, sama znam osoby, które szybko zaczęły siwieć ;) no ale jednak to serial ;)
Według mnie najładniejsza była Katerina, a ze stałej obsady to Halime. Humasah też jest całkiem ładna.

Nennek

No mamy podobne typy z tym że u mnie Halime jednak przed Katariną. Widziałem, ze wielu podoba się Rasha, ale ja nie mogłem na nią patrzeć. Brzydka wprawdzie nie była, ale miała okropne usta i maniere jak Iza Fortuna.

Nennek

Przeczytałem, ze aktor grający Osmana jest 6 lat starszy od Ahmeda.

ocenił(a) serial na 6
rafal4792

Hehe, mnie też Rasha za bardzo przypominała Izkę bym mogła ją zdzierżeć ;) no i ładna to ona wg mnie nie była...Halime chyba najbardziej wyróżnia się spośród wszystkich kobiet i ma w sobie coś takiego co przyciąga ;)
No co Ty :D nie wygląda na aż tak starego :)

Nennek

Osman to Taner Olmez rocznik '86, Ekin Koc (Ahmed) - 92'.:D
W sumie w WS Mahi też była młodsza od Mustafy, ale Mehmet Gunsur dobrze się trzymał a Nur postarzyli, więc jakoś to było :D
Te różnice wieku są dobre. Aktorka grająca Safiye ma 53 lata, a jej PRAWNUK!!! - 30 Haha
Przypomina mi się, jaka przed laty była beka z tego, że Angelina Jolie grała matkę Collina Farrela w filmie o Aleksandrze Macedońskim. Widać w Turcji podążają za tym trendem ;), chociaż wiadomo, że w serialu historycznym trudniej zrobić udany casting niż w filmie.

ocenił(a) serial na 9
rafal4792

Gdzie można oglądać Kosem po polsku ? poproszę link bo nigdzie nie mogę znaleźć ?

ocenił(a) serial na 6
princes125

https://m.facebook.com/groups/429120607290323?view=pinned&ref=bookmarks

ocenił(a) serial na 6
rafal4792

Obejrzałam następny odcinek. Ahmed generalnie nie pasuje mi na ojca takiej gromadki dzieci a nawet na sułtana ;) Kosem to co innego, jako matka i władczyni prezentuje się bardzo dobrze. Obawiałam się że związek Humasah i Zulfikara będzie kiczowaty jednak teraz, jako małżeństwo, nawet do siebie pasują ;) Zastanawia mnie natomiast w jakim wieku Ayse została wydana za Nasuha skoro teoretycznie powinna mieć 12 lat a już zdążyła owdowieć ;)

Nennek

Ta Ayse to ma chyba 10 lat, bo jak dobrze rozumiem to jest rok 1616. Śmieszą mnie też skargi Osmana, że nie wyruszył na prowincję jeszcze skoro ma jakieś 12 lat (no ok, gra go aktor który ma 30 no ale to kolejny zgrzyt).
Ahmed jest zdecydowanie za młody na taką rodzinę. Dziwne, że Humsah liczy jeszcze na dziecko skoro jest dobrze po 40 no i z poprzednim mężem też dzieci nie miała. Z Zulfikarem pasują do siebie nawet, ta scena zazdrości była wiarygodnie odegrana ku mojemu zaskoczeniu.
Nie rozumiem, co Safiye ubzdurała sobie w tej chorej, starej głowie. Naprawdę liczy, że gdy umrze Ahmed to wsadzi tego poczciwego Iskendera na tron?! Zwłaszcza, że ten ma kilku synów i potężną kobietę przy sobie. Kosmiczna bzdura.
Kosem coraz bardziej mi się podoba tak z wyglądu, jak i ze sposobu bycia. Kiedyś bardziej lubiłem Safiye bo w swej złej naturze była dosyć interesująca, ale coraz bardziej bzdurne piszą jej wątki.

rafal4792

A mnie dziwi to,że po śmierci Ahmeda na tronie posadzą chorego psychicznie Mustafę ,skoro Ahmed ma synów i to zdrowych. Chyba tylko Safiye może wpaść na taki pomysł :)
Co do Humasah i jej planach macierzyńskich to przypomniała mi się Fatma z WS,która również będąc w wieku przekwitającej Hurem mówiła,że w każdej chwili może mieć dzieci.

marimal1

Mnie również Humasah skojarzyła się z Fatmą.
Ja też nie rozumiem jak Mustafa zasiądzie na tronie, ale z tego co czytałem to Ahmed wprowadził seniorat a nie primogeniturę, więc po jego śmierci Mustafa faktycznie jako najstarszy zostanie głową rodziny. Nie wiem, jak oni to w serialu zrobią, ale jakoś muszą, skoro w rzeczywistości tez tak było.
Safiye myśli na razie o Iskenderze. Może właśnie tak bedzie, że uknuje coś wobec Kosem, jej dzieci i Osmana a szansę tę wykorzysta Halime, której jak narazie chyba nikt się nie boi. Zobaczymy. Jestem ciekawy :)

rafal4792

A ja jestem ciekawa co się stanie z najstarszym synem Kosem-Mehmedem,bo chyba jakoś musi zginąć ,skoro po Osmanie został sułtanem Murad (pomijam już Mustafę)

ocenił(a) serial na 6
marimal1

Z tego co czytałam to Kosem pomogła Mustafie zasiąść na tronie pod warunkiem, że ten oszczędzi jej dzieci, tylko nie pamiętam czy miało to miejsce za pierwszym czy za drugim razem. Mehmed natomiast został stracony na rozkaz Osmana. Później Kosem doprowadziła do buntu janczarów w skutek czego Osman został zamordowany...zobaczymy jak zostanie to pokazane w serialu.

Nennek

Osman podobno sam się wkopał, prześladując janczarów za nieudaną wojnę z Polską. Ciekawe, czy to pokażą, bo to niezgodne z propagandą w tym serialu ;) Fajnie byłoby to zobaczyć :P

Nennek

Tak w ogóle to widać, że Mehmed jest ambitny i dość subtelnie, ale jednak dogryza Osmanowi.

ocenił(a) serial na 6
rafal4792

Tak, widać to, Mehmed ogólnie wydaje się być zazdrosny o Osmana.

ocenił(a) serial na 6
Nennek

Co do Safiye, to zupełnie nie rozumiem co jej da posadzenie na tronie Iskendera. Ewentualnie można to wytłumaczyć tak, że totalnie sfiksowała na punkcie władzy...
Humasah z kolei wcale nie musi być taka stara...skoro Iskender jest wieku Ahmeda, albo nawet młodszy, to ona może być zarówno po 40 jak i po 30...w serialu chyba nie zostało powiedziane, którym z kolei była dzieckiem Safiye ? ;)

Nennek

Safiye ześwirowała, robi się taka jakaś groteskowa.Poza tym widzi, jaki ten jej syn jest to głupotą jest myśl, że go namówi do czegoś złego. Ewentualnie tylko sprowadzi na niego kłopoty, ot miłość matczyna :P
Myślę, że skoro minęło 10 lat od jej pierwszego pojawienia się w serialu, wcześniej przez wiele lat była żona tego Hasana to chyba już nie jest młoda. Tak mi się wydaje. Poza tym wcześniej miała już wyrobioną opinię postrachu w haremie no i chyba pamiętała Nurbanu, która umarła 20 lat przed rozpoczęciem akcji także wątpię, że była ledwie po 20 kiedy ją poznaliśmy, ale nie będę się sprzeczał, ponieważ nie jestem pewien.

ocenił(a) serial na 6
rafal4792

Dilrubę też można uznać za postrach, od dzieciaka ustawiała wszystkich po kątach a teraz bez mrugnięcia okiem ładuje służące w worek i wrzuca do Bosforu, widać że ma charakterek i dużo więcej odwagi niż Halime... może wdała się w cioteczkę? ;)

Nennek

Ona to w ogóle ma się w kogo wdawać: babka Safiye, prababka Nurbanu, praprababka Hurrem. Jej tatusiowi Mehmedowi też wiele nie brakowało podobno :D
Możliwe, że masz rację. Przyjmuję tę interpretację.
Ogólnie coraz ciężej się połapać, w WS nie było aż tyle zamieszania z pokoleniami.

ocenił(a) serial na 6
rafal4792

To fakt, Dilruba ma to wyryte w genach :)
Zgadzam się, tyle pokoleń na raz to trochę dużo. W WS była jedna Valide i jeden książę-sułtan a w Kosem już na początku były dwie + jedna haseki, potem doszły nałożnice Ahmeda i namnożyło się tych pokoleń ;) Już teraz ciężko się połapać to ciekawe co będzie potem ;))
Jeszcze wracając do Ayse...Kosem podobno po raz pierwszy wydała ją za mąż kiedy miała 6 lat, własnie za Nasuha, owdowiała kiedy miała 9 lat więc małżeństwo raczej nie zostało skonsumowane. W sumie Ayse była wydawana za mąż aż 8 razy!