Witam,
zakładam wątek poświęcony dyskusji na temat serialu. Można komentować bieżące odcinki, nawiązywać do WS i co tam jeszcze chcecie :)
"KWSP: Porównując odcinki "Wspaniałego Stulecia" emitowane przez TVP z oryginalnymi odcinkami tureckimi, w tych pierwszych można było zauważyć brak niektórych scen. Czy wie Pani, dlaczego tak było i czy w nowym serialu również możemy się spodziewać wyciętych scen?ANNA MIZRAHI: Trzeba pamiętać, że dystrybutorzy zawsze przygotują odcinki eksportowe, które często są inne dla różnych krajów. Tureckie odcinki trwają po ponad dwie godziny, do czego Polscy widzowie nie przywykli ( z przerwami na reklamę to oznacza ponad trzy godziny przed telewizorem), dlatego odcinki przychodzą już odpowiednio przygotowane.[...]"
~fragment wywiadu udzielonego przez Panią Anne Mizrahi, tłumaczącą serial na język polski
Cały wywiad dostępny jest na grupie na fb: Kosem Wspaniałe Stulecie Polska
https://www.facebook.com/groups/429120607290323/permalink/486985368170513/
Na powyższej grupie oraz na stronie: https://www.facebook.com/Turcja-TV-Serialowe-Hity-i-Filmy-1682992945322957/?fref =ts a także na tune.pk dostępne są także wszystkie do tej pory wyemitowane oryginalne, NIEPOSKRACANE odcinki z polskimi napisami.
Drugi odcinek za nami, a mnie irytuje sułtanka Safiye. Tak się nadyma, że zaraz pęknie. Hurrem nie chodziła taka nadęta, ani też koło niej aż tak nie skakali.
Najbardziej podobał mi się kot. xD
Tak! Kot był najlepszy :D
To powitanie poranne sułtanki Safiye było aż przesadzone :)
A ta Cennet przypomina mi Gulsah.
Ogólnie mam pozytywne odczucia. Myślałem, że po WS ten spin-off będzie odgrzewanym kotletem, ale nie do końca tak jest. Jakoś inaczej mi się ogląda to niż WS i to nie tylko dzięki nowym bohaterom.
Mi też się coraz bardziej podoba. Dobrze że pojawiło się coś czym można choć trochę zapełnić pustkę po WS. Młoda Anastazja gra bardzo fajnie, już zdążyłam ją polubić i trochę się obawiam zmiany aktorki bo to dwie zupełnie różne osoby. Ahmed pierdołowaty ale chyba taki miał być. Coś czuję że jak mu się uda raz na parę odcinków błysnąć intelektem to będzie wielki cud xD no ale w końcu to na razie jeszcze dziecko, może się choć trochę wyrobi z czasem. Safiye raczej nie polubię, jest przerysowana do bólu, taki kreskówkowy czarny charakter, do tego za bardzo się panoszy. Wiem że podobno historycznie miała wielką władzę ale chyba nie aż taką żeby sadzać kota na miejscu Valide :P (swoją drogą, kotek przepiękny *.*) Handan wygląda na tak zahukaną że to aż śmieszne. Mało wiarygodny wątek. Czekam na rozwinięcie postaci Şahina i Mehmeda, bardzo mnie zaintrygowali. No i plus za soundtrack, nie ustępuje temu z pierwszej części.
Handan jest zahukana, bo Safiye wrzuciła ją do łóżka syna na złość Halime. Potem, po urodzeniu Ahmeda, sułtan Mehmed mało się nią interesował, a ona pozostała pod butem teściowej. Będzie próbowała wybić się na niepodległość, ale nieudolnie, gdyż nie jest zbyt mądra.
Safiye faktycznie jest przerysowana, ale jej postać nadaje ton serialowi - jest okrutna, z cechami psychopatii. Wspomni, że to Nurbanu nauczyła ją tak postępować z ludźmi.
Ahmed do końca pozostanie mało rozgarnięty, a co gorsza będzie dosyć zarozumiały.
Dzięki za info ale następnym razem daj znać że spoiler :) cóż, dobrze że chociaż spróbuje bo straszna z niej mamałyga.
Sory, jeśli zaspoilerowałem :) Wydawało mi się, że podałem bardzo ogólne informacje :)
Wracając do Handan to ona jest młoda, nawet 30-stki nie ma, ale to fakt, z pewną charyzmą trzeba się urodzić :)
No są ogólne więc nic się nie stało, ta prośba to tylko tak zapobiegawczo na przyszłość :D Ja też odebrałam ją jako osobę młodą. Wydaje się być sympatyczna, ale charyzmy i siły przebicia nie posiada za grosz.
Drugi odc i jakos mnie ten serial nie wciąga i to az tak bardzo ze zmuszam sie zeby wytrzymac do napisow koncowych ogladam go z rozbiegu po WS w sumie nie wiem dlaczego pozornie wszystko jest tak jak powinno byc piekne stroje palacowe milosci , intrygi a jednak cos mi nie pasuje gubie sie kto jest kim brakuje klimatu poprzedniego serialu i niestety brak charyzmatycznych aktorow ktorzy skupiaja uwage w ws juz w pierwszych scenach byl sulejman ibrahim mahidrevan tu nikt mnie nie zaciekawil mam nadzieje ze to sie zmieni do tego "bajkowe"sceny dzialaja mi na nerwy drugi odc a tu juz ukryte przejscie do tajemniczego ogrodu lew w piwnicy kot o statusie gwiazdy i imieniu ku czci królowej
Początkowe odcinki są nudne, ale potem się rozkręci.
Ps Dlaczego nie komentowałaś ostatnich odcinków WS? Brakowało Ciebie :)
Na to licze ze serial sie rozkreci
Ps ,ostatnio mialam pare wiekszych wyjazdow zwiazanych z praca wiec nie mialam czasu ale juz bede obecna :-) jeszcze bedziesz mial dosc mojego zrzedzenia
W ostatnim czasie czytam sobie Wasze stare dyskusje na forum WS i muszę powiedzieć że momentami były bardziej interesujące niż sam serial :D Niestety wbiłam tu za późno i nie zdążyłam się poudzielać ale losy Kösem mam zamiar komentować na bieżąco.
Miło mi, że nasze dyskusje podobały Ci się, chociaż kłótnie też miały tam miejsce. W każdym razie - wydaje mi się, że na filmwebie lepiej się dyskutowało niż na facebooku. Na fb za dużo było dzieciarni i jakichś infantylnych komentarzy, przynajmniej moim zdaniem. Zwłaszcza na takim starym, już zamkniętym w zeszłym roku fanpage'u. Dużo fajniej, z tego co czytałem, było ostatanio na Fani Serialu Wspaniałe Stulecie. Ty chyba też tam się udzielasz, bo poznaję po Twoim avatarze :) Ja tylko tam zaglądałem, ale nic nie napisałem nigdy.
To tak korzystając z okazji, zapraszam do polubienia świeżo stworzonego fp Stulecia: https://www.facebook.com/stuleciepl/
W sumie te dyskusje na forach pokazują, jak ludzie mają różne charaktery, ponieważ niemal każdy z nas inaczej patrzy na te same postaci.
Fajnie, że dołączyłaś. Pozdrawiam
Owszem, kłótnie się zdarzały, ale na fejsie wcale nie jest pod tym względem lepiej, mowa tu zwłaszcza o walce stronnictw Hürrem i Ibrahima. Widocznie te postacie wywołują zbyt silne emocje by dało się zachować spokój :) Coś mi się zdaje że przy Kösem kłótnie się skończą bo z tego co zauważyłam postacie w tym serialu są słabiej zarysowane, liczy się przede wszystkim akcja i intryga. WS chyba kładło większy nacisk na pogłębienie psychologiczne bohaterów, o takim Ibrahimie, Sulejmanie czy Selimie mogłabym pisać tomy :) Masz rację co do dziecinnych komentarzy na tym starym fanpage'u ale ja się tam nigdy nie udzielałam, od razu pisałam na tym o nazwie Wspaniałe Stulecie a teraz jestem na Fani Serialu Wspaniałe Stulecie, jak sam zauważyłeś :) Mam zamiar jednak przenieść się na filmweb bo facebook moim zdaniem średnio się nadaje do takich dyskusji, za mało prywatności. Lubię pisać dużo i często a niekoniecznie chcę żeby moim znajomym wszystko wyskakiwało na tablicy bo nie da się tego schować :)
Co do tego pogłębienia psychologicznego to trafione w punkt. Faktycznie tak jest no może poza Safiye, ponieważ jej pokrecona psychika daje do myślenia.
Nie wiesz co mowisz dopiero 2 odc a ja juz znalazłam tyle rzeczy do ktorych wypada sie przyczepic , nadrabiam tez wasze wczesniejsze komentarze i widze ze akcja serialu ruszy szkoda tylko ze odcinki sa tak okrojone
Mnie tak samo nie wciagnelo:/... Spodziewalam chyba cos innego i myslalam ze tak samo mnie wkreci jak WS
Taka ciekawostka w tym polskim serialu ktory kreci TVP o Jagiellonach "złoty wiek" role Kazimierza wielkiego zagra tomasz kot
Złoty wiek miał pierwotnie pokazywać losy Jagiellonów, jednak w miarę realizacji, pomysł nabiera jeszcze większego rozmachu.
Cyt,
Teraz, jak donosi Fakt, producenci chcą za jednym zamachem opowiedzieć także historię Kazimierza Wielkiego. Wybrali już nawet odtwórcę głównej roli. Polskiego króla ma zagrać... Tomasz Kot.
Nikt nie wyobraża sobie, by Kazimierza zagrał ktoś inny. Kot pokazał, że doskonale potrafi zmienić się dla roli i za to widzowie go kochają - wyjaśnia w rozmowie z tabloidem osoba z produkcji serialu. Scenariusz jest już właściwie napisany, teraz poszukiwani są aktorzy do kolejnych ról. Ponoć telewizja nie będzie żałowała pieniędzy. Chce, by serial miał piękne kostiumy i scenografie w epoki. Chcą powtórzyć sukces Wspaniałe
Az strach się bać co z tego wyjdzie , to juz chyba lepiej by bylo jakby nakrecili serial o pierwszych Piastach, Mieszku, Chrobrym, tam to sie dopiero dzialo , podobno mieli po kilka żon i tez krwawa walka o wladze sie toczyla prawie jak w osmanskim haremie .
Wracajac do Kosem to tez mam problem z polapaniem sie w postaciach być może dlatego że powycinali sceny gdzie prawdopodobnie jest to w jakis sposob wyjasnione kim sa, np do tej pory nie wiem kim jest tych dwoch gosci z broda którzy dali Ahmedowi lwa -w ogóle nie rozumiem po co to zrobili-i nienawidza jego ojca, sceny sa bez ladu i skladu i brakuje jakiegoś spoiwa miedzy nimi.Mam nadzieje że to tylko takie dobrego trudne początki .
To chanowie krymscy, Şahin i Mehmed Giray. Byli przedstawieni w trakcie ceremonii składania hołdu nowemu sułtanowi ale tę scenę oczywiście wycięto :P I też nie mam pojęcia co właściwie zrobił im ojciec Ahmeda.
Lwa chyba dali mu po to by upozorować wypadek z łańcuchem i się go pozbyć. Ten łysy eunuch Reyhan Aga chyba dla nich pracuje.
No właśnie też mi się tak zdało że to taki trik miał być z tym lwem i tamten z kolczykiem dla nich donosi co i jak, bo widzial jak tamten pasza gadal z czlowieczkiem jakims i ten sam potem byl u matki Mystafy i podejrzal ich ten "Aga" xD i wlasnie od razu sie pojawil sie tamten Giray ( w ogole fajny aktor, calkiem niezle gra )
chyba najciekawsza postać męska jak do tej pory :) ale kawał drania, dobre to było jak dał Halime w zęby :D
trzasnął ją mocno:P prawdziwy brutal , Ahmed mam nadzieje ze sie rozkręci bo na razie jest zbyt mamejowaty
No mamejowaty to jest ale aktor nawet mi się podoba, to co ma zagrać gra nieźle. Fajnie patrzy na Anastazję :D ogólnie to on chyba nie był zbyt zdolnym sułtanem historycznie więc nic dziwnego że go ukazują jako ciecia. Dobrze że przynajmniej stara się odesłać Safiye :p
nie no aktora fajny, mi się jego uroda nawet podoba :)
z tego co pisala autorka tematu on gral 13latak wiec pewnie stad ta "niemoc" xD
Motyw z Safiye dobry, mam nadzieje ze sie go poslucha
Też uważam że jest całkiem przystojny, ma ładny uśmiech :P Safiye pewnie nie da się tak łatwo wygonić, a szkoda bo mnie denerwuje, taka fałszywa małpa i jeszcze to jej mówienie o sobie "my", brzmi strasznie sztucznie :D
matko, matko, włączyłam sobie z ciekawości pierwszy odcinek w oryginalnej wersji z napisami z tej grupy facebookowej, od razu lepiej się ogląda, wątki wyjaśnione lepiej i wiele fajnych scen wycięto :(
Też widziałam ten pierwszy odcinek, serial w oryginalnej wersji jest o wiele lepszy... no ale ja wolę oglądać seriale w tv jak jest taka możliwość, bo lubię wyczekiwać na następny odcinek. Więc jestem rozdarta :/ planuję po zakończeniu emisji tych siedemdziesięciu kilku odcinków kupionych przez tvp zrobić reset i obejrzeć wszystko jeszcze raz, tym razem w necie z napisami żeby mieć pełny obraz. Wkurza mnie że tak strasznie olewają postać Iskendera, jak mają zamiar wprowadzić go później do fabuły? Sceny w korpusie janczarów bardzo ubarwiłyby serial, a my dostajemy tylko harem i Kösem snującą się beznadziejnie po korytarzach :/
a ja zamierzam w weekendy ogladac dluzsze wersje odcinkow :)
ale mam podobnie jak Ty z przyzwyczajenia tez bede ogladac te w tv :D
Ludziki, widzę, że zaczyna robić się bałagan. Tych, którzy oglądają serial w TVP 1 inie chcą natykać się na spoilery zapraszam do nowo powstałego wątku: http://www.filmweb.pl/serial/Wspania%C5%82e+stulecie+-+Su%C5%82tanka+Kesem-2015- 750806/discussion/Kosem+-+odcinki+w+TVP+1,2774450
Całkiem mi się podoba ten serial, ale na razie jest momentami nudno. Z postaci najbardziej lubię Safiye, a Anastazja mnie irytuje. Ogólnie to mnie wkurza, że się z nią tak obnoszą, na pewno Hurrem miała trudniej. Założę się, że Handan oberwie za umieszczenie jej w lochu. Tak poza tym, czy tylko ja uważam, że Mahfiruz jest ładniejsza od Anastazji?
obnoszą się z nią bo ta z poparzoną twarzą cały czas powtarzała że to prezent dla sułtana i dlatego :)
Ja tez juz sie przyzwyczailam co do anastazji denerwuje mnie ze ona wlasciwie nic nie robi przechadza sie po korytarzach i to tyle hurrem chodzila do szkoly uczyla sie pisac czytac tańczyc nawet sumbul uczyl ja jak sie uklonic tlumaczyl hierarchie wpalacu ogolnie harem byl tez po to aby ksztalcic te dziewczyny a ta anastazja bląka sie w te i nazad bez celu
nie no ale dzisiaj to sie nawet fajnie pobiła z tą drugą :D jak lew na nią skoczyła :D
:-) no tak pogryzla tez pare osob sultana w palec dzis ta dziewczyne w reke , tak czy inaczej w pierwszym ws bylo pokazane zycie haremowe dziewczyny normalnie szly na lekcje i od podstaw tlumaczono im wszystko , anastazja juz jakis czas jest w palacu ciagle nie rozumie zasad ktore tam panuja nie umie sie nawet uklonic dzis przedstawiono jej sultanke matke a ta wypaliła ' to ile ich tu jest'