PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15786
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Zakładam temat na wszelkie dyskusje o serialu, gdzie będą jawne spoilery. Można pytać, dyskutować, co tam chcecie ;)

ocenił(a) serial na 10
marekwyszosiat

A to widzisz więcej niż ja... wg historii Gulfem Hatun została uduszona... jak to jest w filmie pokazane to nie wiem, bo jeszcze do tego nie dotarlam... a za co chiała go udusić... też jeszcze nie wiem... może zobaczyła w nim złego człowieka... albo chciała sie zemścić... nie mam pojęcia...

Orchidea__00

A no to dzięki za wszystkie odpowiedzi ;)

ocenił(a) serial na 8
mirabozenna

Nie widziałam jeszcze odcinka ze śmiercią Ibrahima a moja powyższa wypowiedź była gdybaniem na temat Master Lorda ;) Przepraszam za wprowadzenie w błąd :)

ocenił(a) serial na 10
Nennek

Nennek nic nie szkodzi przecież nic się nie stało, a gdybie się zawsze jak się lubi jakiś film. Ja też gdybałam, aż w końcu zaczęłam oglądać odcinki do przodu.

Nennek

A Gul Aga zniknie na dobre? Mam nadzieję,że nie..
Dziwne,że Mustafa nie mógł mieć dzieci póki nie zarządzał sandżakiem,ale co noc mógł przyjmować niewolnicę w komnacie? :D Wiadomo przecież skąd się dzieci biorą,a w tamtych czasach nie było antykoncepcji.Powinien też nie móc obcować z kobietą póki nie będzie na swoim,heheh.
Nennek,który odcinek oglądasz?

ocenił(a) serial na 8
avosette

Prawdopodobnie zniknie na zawsze...
W serialu mowa jest o tym, że każda niewolnica jest świadoma konsekwencji takiej ciąży, a mianowicie: dziecko zostaje zabite a niewolnica wyrzucona z pałacu. Ale np taka Nigar Kalfa "celowo zachodzi w ciążę" więc kobitki miały jakieś sposoby antykoncepcji. Pewnie piły jakieś ziółka czy coś, jednak wiadomo, mogła się zdarzyć wpadka. Nawet w dzisiejszych czasach wpadki są na porządku dziennym a co dopiero w tamtych czasach.
Czekam na przetłumaczenie 63 odc (ostatniego z 2 serii) :)

Nennek

A 61,62 oglądałaś z napisami? Na YT jest tylko 60ty z napisami..

Nennek

Poprawka,właśnie dojrzałam te odcinki,gdzieś mi wcześniej umknęły..hehe.Super,że są.

Nennek

Fakt,zapomniałam o tych konsekwencjach,których są świadome. :D Wiem,że kobity miały swoje metody,ale ta cała Efsun to zachowywała się tak,jakby nie wiedziała,jak się zachodzi w ciążę.Taka niewinniusieńka wstydnisia,aż mdli od niej,hehe.Mustafa jest fajny i choć wiem,jak skończy to mam nadzieję,że jego życie nie będzie pasmem nieszczęść.

ocenił(a) serial na 10
Nennek

Nennek... gdzie jest powiedziane, że nigar kalfa zachodzi w ciążę specjalnie?

ocenił(a) serial na 8
Nennek

Daye dowiaduje się, że Nigar jest w ciąży:

Daye: Zrobiłaś to celowo, czyż nie?
Nigar: Czy nie powiedziałaś mi, że Pasza prędzej czy później mnie zostawi? Jednak jeśli będę miała dziecko będzie się o mnie troszczył.
Daye: Wolałabym tego nie mówić. Więc rozważyłaś moje słowa… (czyt. Wzięłaś je sobie do serca)

Odc. 57, 51 minuta

Jak inaczej to rozumieć?
Po pierwsze, okazuje się, że Nigar jest w ciąży niedługo po tym jak Ibrahim powiedział, że „chciałby mieć dziecko, które byłoby naprawdę jego, a nie takie, któremu będzie musiał służyć - pięknooką dziewczynkę jak Nigar”.Wcześniej jakoś „dała radę” by nie zajść w ciążę ale potem Ibrahim rzucił słówko i BUM! Nigar zachodzi w ciążę. Przypadek? według mnie nie
Nigar chciała złapać Ibrahima na dziecko. Miała nadzieję, że w ten sposób go przy sobie zatrzyma.
Po drugie, zauważcie jak Nigar wzywa akuszerkę. Wcześniej kiedy pokazane jest, że kobieta jest w ciąży, czy to Hurrem, Mahidevran, czy Efsun, wszystkie najpierw mdlały. A Nigar tak naprawdę nie ma żadnych "objawów". Tak zachowują się kobiety. które czekają na dziecko, chcą je mieć.

PS. avosette (i inni :)), jeżeli masz facebooka wyszukaj sobie: Magnificent Century English. Prowadzą je te same osoby co kanał na yt pt: Magnificent Century English Subs. Zawsze publikują film najpierw na fb, oprócz tego wrzucają też zwiastuny, więc znajdziesz tam wszystkie odcinki i będziesz na bieżąco :)

W ogóle okazało się, że przekroczyłam wczoraj jakiś limit w dodawaniu postów…Kto to wymyślił? :D

ocenił(a) serial na 10
Nennek

Nie uważam, żeby to było specjalnie fakt taka rozmowa miała miejsce , ale raczej tyczyło się to dużo wcześniej... Mowa była, że jak się znudzi Ibrahimowi to ten ją zostawi... Każda kobieta wie, że na siłę w ciążę zajść nie można... być może i zrobiła to specjalnie, nie wiem co było w jej głowie, aczkolwiek Nigar chciała utrzymać przy sobie Ibrahima, a nie skazać na śmierć siebie Ibrahima i swoje dziecko za jednym machnięciem miecza... A to ich czekało takie panowało prawo...

Co do drugiego podpunktu... Nie każda kobieta ma takie same objawy ciąży! Porównałaś Nigar do Mahidevran Hurrem czy Efsun... One miały za zadanie ładnie wyglądać pachnieć i spacerować z komnaty do komnaty a i tak większość czasu siedziały i wyszywały... Nigar miała więcej obowiązków jak np. opieka nad haremem, prowadzenie lekcji w haremie, czy chociażby miała swój dom na głowie i dom Matrakczego... Kobieta nie robiąca nic (mająca x służek do pomocy) prawie na pewno będzie gorzej czuła się w ciąży niż kobieta ciężko pracująca... Poza tym Nigar Zamówiła akuszerkę, która stwierdziła ciążę, a nie zamawiała jej np. 2 czy 5 razy wcześniej gdy akuszerka nie stwierdziła by ciąży... np kobieta, która chce być w ciąży co 5 dni robi test ciązowy i czeka z niecierpliwością ąż wyjdzie pozytywnie...

Już nie raz pisałam o limicie dodawanych postów...
dobrze wiedzieć że nie tylko mnie się to zdarza...

ocenił(a) serial na 8
Orchidea__00

Nie powiedziałam, że Nigar chciała "skazać na śmierć siebie Ibrahima i swoje dziecko za jednym machnięciem miecza". Nie wiem o czym ona wtedy myślała, może miała nadzieję, że jeśli pojawi się dziecko Ibraś zostawi Hatice i ucieknie z Nigar...nie wiem. Ale pewna jestem, że zależało jej na tym by mieć z nim dziecko.

Chodziło mi głównie o to, że kobiety w tamtych czasach miały jakieś sposoby by nie zajść w ciążę. Kiedy jednak chciały zajść w ciążę odstawiały te "specyfiki". W moim odczuciu Nigar tak zrobiła.

Fakt, kobiety pracujące i te nic nie robiące inaczej znosiły ciążę, jednak to jest SERIAL, więc nie sądzę aby producenci, reżyserzy itd. w tym momencie o tym myśleli :)

ocenił(a) serial na 10
Nennek

Nie wiem jak to było... co się kłębiło w głowie Nigar... Wiedziała iż musi utrzymać w sekrecie romans z Ibrahimem, a dziecko na pewno by ujawniło ten sekret... Majac dziecko skazałaby się na śmierć przez zcięcie głowy - do czego praktycznie doszło z tym, że uratowali ja słudzy Hurrem...

Ps.
Nie wiem na co patrzyli i o czym myśleli producenci i reżyserzy... aczkolwiek nie zapominajmy iż scenariusz został napisany przez kobietę...

ocenił(a) serial na 10
Orchidea__00

A czy dziecko Ibrahima i Nigra umrze?

ocenił(a) serial na 10
ocenił(a) serial na 10
adam2002_filmweb

to jest bardzo dobre pytanie... po śmierci Ibrahima nie ma za bardzo informacji o córce Ibrahima i nie ma nic o bliznikach.

ocenił(a) serial na 10
Orchidea__00

A ta Huricihan to nie jedna z tych bliźniaków?

ocenił(a) serial na 8
adam2002_filmweb

Huricihan jest córką Ibrahima i Hatice, i tak, bliźniaczą siostrą Osmana ;) ale nie wiem co z nimi dalej bo jeszcze nie doszłam tak daleko, jednak, chyba avosette pisała, że Huricihan wyjdzie za mąż za Bajazyda ;)

ocenił(a) serial na 10
Nennek

Ja to oglądam na TVP 1, ale lubię poczytać, co będzie dalej ;)

Nennek

Nennek,dzięki,właśnie znalazłam na fb ich profil.:) Obejrzałam wczoraj odcinek 55,ojejku...jakie smuty,chyba najbardziej nostalgiczny i rozwleczony odcinek,już myślałam,że sułtan nigdy się nie wybudzi.Początek 56go odcinka bomba.Wszyscy ustawieni czekają na Sulejmana,a ten ostentacyjnie pomija Mahidevran przy powitaniu,a Hurrem ją odpycha i wchodzi na jej miejsce w szeregu. :D Ale doigrała się.Już nawet Valide jest na nią cięta i nawet była zadowolona z takiego obrotu sytuacji.Z drugiej strony Mahidevran w końcu jest sobą.Po latach kłaniania się,uśmiechania i czekania na sułtana dostrzegła,że nic już z tego nie będzie i czas zacząć myśleć o sobie i synu.

ocenił(a) serial na 8
avosette

Według mnie jeden z ciekawszych :) możemy sobie pooglądać młodszych bohaterów. Trzeba przyznać, co jak co, ale świetnie dobrali aktorów to tych młodszych wersji. Wszyscy tacy podobni a szczególnie Ibrahim i Valide (chociaż Ibrahim wyglądał trochę jak oferma :P)
A Mahidevran ma "momenty". Jest już bardziej sobą niż wcześniej ale pamiętam, była taka sytuacja, że coś ją naszło i zaczęła mówić (komuś czy sama sobie, nie pamiętam), że zostanie Sułtanką Matką, będzie rządzić haremem etc. Ktoś ją podsłuchał i dostała ochrzan od Valide, po czym cała spanikowana zamknęła się w komnacie. Konkretnie zacznie się panoszyć dopiero kiedy Valide zachoruje, ale podoba mi się jak Hurrem ciągle jej dojeżdża. Np. mówi Mahidevran," że może sobie rządzić haremem ale za to ona (Hurrem) rządzi sułtanem" albo "Pięknie dziś wyglądasz Mahidevran, ta suknia, biżuteria...nie rozumiej jednak po co się tak stroisz, przecież i tak nie masz dla kogo". :D

Nennek

Również o tym samym pomyślałam.Młodsza wersja Ibrahima idealnie pasuje do tej obecnej.
Od kiedy Mahidevran wygarnęła sułtanowi i wyjechała z Mustafą,nie jest już tą samą kobietą.W momencie,kiedy sułtan choruje,ona cynicznie planuje jak ustawić się w haremie na wypadek jego śmierci.Valide ją podsłuchała i od tej pory patrzy na nią krzywym okiem.Odniosłam również wrażenie,że miała satysfakcję z tego,że jest Hurrem,która co rusz dogryza Mahidevran.Podobał mi się też motyw,gdy Hurrem cała szczęśliwa,że suljeman się obudził,idzie wraz z dziećmi do jego komnaty. :D

ocenił(a) serial na 9
Nennek

Witam .Tak a propo Master Lorda.Tez mnie ciekawi kto to jest.W pierwszej chwili jak go zobaczyłem w scenie z Behramem Paszą miałem nieodparte wrażenie że to moze być Lufti Pasha, mąż Sah Sultan.Lufti bedzie miał zakusy na bycie wielkim wezyrem.Ale to taka wolna dygresja.Nie oglądałem całego serialu więc moge się mylić.

ocenił(a) serial na 8
Gulsonowa

Dziewczyny dzięki za informacje, jesteście przesympatyczne!!!

ocenił(a) serial na 8
Gulsonowa

Czyżby w czwartkowym odcinku usunęli scenę pożegnania Mustafy z Mehmetem i Mihrimah, czy coś mi umknęło?

ocenił(a) serial na 9
Gulsonowa

No i w końcu bedzie dlugo oczekiwana koronacja Hurrem :) I napis w zwiastunie "wygrałam tę wojnę" no tak, po trupach do celu i dotarła gdzie chciała.

Najlepsze wątki z knuciem i dogryzaniem to już chyba za nami. Fakt ze dalej coś tam się będzie działo, ale gdy Hurrem dostanie już czego chce to już chyba nie będzie tak ciekawie, nie wiem zobaczymy.

Czeka na kolejny odcinek :)

ocenił(a) serial na 9
KatrinM

Knucia ciąg dalszy nastąpi, bo pojawia się Firuze i Afife Hatun, której ja osobiście nie trawię, jest strasznie stronnicza i działa mi na nerwy. A Firuze będzie bardzo wspierana przez Hatice i spółkę.

ocenił(a) serial na 9
madgge

No to coś się będzie działo :) jednak dla mnie nie to samo gdy Hurrem walczyła o swoja pozycję :)
ale pewnie i tak będzie ciekawie :)
Ta Firuze to czytałam jakas tam perska jak się okaże panienka a ta Afife to co to za jedna?

ocenił(a) serial na 9
KatrinM

Afife będzie pilnować porządku w haremie. Zaufana sułtanki Hatice. Swoje porządki znacznie ciekawie - od wymierzenia kary dla Fatmy i Gulsah, bidulki ;-)

ocenił(a) serial na 9
madgge

Acha :) takie buty :) No to zobaczymy co tam się będzie wyprawiać :)

ocenił(a) serial na 9
madgge

ps. A myślałam ze Fatma jednak wyjedzie z Mustafą, bo ktos pisał że mu dziecko urodzi i myślałam że to już tam na wyjeździe z nim

ocenił(a) serial na 9
KatrinM

Fatma nie wyjedzie od razu, bo Mahidevran tego nie będzie chciała. Dołączy do Mustafy później. Owszem urodzi dziecko, ale na jej drodze do serca Mustafy stanie pewna sympatyczna i piękna dziewczyna. Jeszcze nie wiem jak się ten wątek zakończy bo jestem na 73 odcinku, ale kibicuję Elenie. Jak któraś z Pań na forum wie, jakie będą losy romansu Mustafy z Eleną to poproszę o odpowiedź.

madgge

Gdzie oglądasz 73 odcinek,po turecku bez napisów czy jakiś inny? Bo na YT na razie 62 odcinki wyszły i 63 w zanadrzu.Nie cierpię Fatmy.Mam nadzieję,że Mustafa z nią nie będzie na dłuższą metę.

ocenił(a) serial na 9
avosette

Oglądam po rosyjsku. Sporo można zrozumieć. Ja się nigdy rosyjskiego nie uczyłam, ale mąż zna i czasem jego podpytam

madgge

Przeglądnęłam na szybko parę następnych odcinków bliżej śmierci Mustafy w okolicy 123 odcinka i jest z nim piękna,ciemnowłosa,o śniadej cerze,na pewno nie Fatma.Chyba Elena.

madgge

Kurczę,przeglądam odcinek 123,w którym Mustafa ginie i widzę jednak inną kobietę z Mustafą w łóżku.Nie wiem,może zajrzyj Madge i powiedz czy to Elena czy jakaś inna,bo ja nie mogę rozpoznać.Nie widziałam jeszcze Eleny w serialu,a zdjęcia w necie niewiele mówią.

madgge

Na zdjęciach widzę Mustafę z jakąś kobietą pt.Sułtanka Mihrinnisa/Mihrunnisa.W odcinku 123 Mustafa całuje ją na pożegnanie,a potem i tak z inną dzieli łoże,więc nie wiadomo,kogo kocha lub też nie. :D Na pewno żadna z nich to Fatma,hehe

madgge

Poprawka,niepotrzebnie napisałam tyle postów,heh.Sprawdziłam już dobrze.Mustafa będzie z sułtanką Minhrunnisa i nie ma innej kobiety,w obydwu scenach to ta sama sułtanka.

avosette

sympatyczno koleżanko avosette widzę, że jesteś na bieżąco z serialem, czy mogłabyś się podzielić wiedzą i napisać gdzie oglądasz ten serial?? na yotube????? bo ja oglądam na tvp jedynce i są na historii ale to chyba odległa bajka.... a mnie ciekawość zżera i chce wiedzieć bo będzie dalej:)))

barbarka5_2

Ależ oczywiście:) Oglądam serial na jutubie.Wpisz sobie Magnificent Century i nr odcinka.Są to odcinki tureckie z angielskimi napisami,każdy odcinek trwa ok 2h.I jeśli u nas w tv jest 92,to na jutubie będzie to 46,druga połowa odcinka.TVP dzieli każdy turecki odcinek na pół.Obecnie na jutubie są 62 odcinki,co kilka dni sukcesywnie pojawiają się kolejne.

ocenił(a) serial na 9
avosette

Szkoda, ciekawe cię się stało z Eleną. Sympatyczna taka inna od reszty. Avosette, dzięki za odpowiedź

madgge

No chyba,że Elena to będzie ta sułtanka Mihrunnisa.Akurat nie ma w necie za wiele zdjęć.Zobacz sobie zdjęcia tej sułtanki i sprawdź czy to Elena.Może Elena przejdzie na islam i dostanie przydomek Mihrunnisa,hehe.
Gdzie oglądasz 73 odcinek? Dajesz radę po turecku bez napisów?

madgge

Mihrunnisa pojawia się w 106 odcinku,z tego co widzę,to wielka miłość Mustafy.W rzeczywistości była jego żoną.Także wszystkie Eleny,Fatmy raczej pójdą w odstawkę. bardzo dobrze.Ta Mihrunnisa przepiękna kobieta.

ocenił(a) serial na 9
avosette

Tak jak wspominałam wcześniej oglądam po rosyjsku. Fatmy mi nie szkoda, wredna postać ;-). Elena to taka "dziewczyna z sąsiedztwa" absolutnie nie nawykła do zwyczajów w haremie.

ocenił(a) serial na 10
avosette

Fatma przeciez sie powiesi, po tym jak umrze jej dziecko.... jesli jestes na 106 odcinku to juz dawno powinnas widziec smierc Fatmy.

ocenił(a) serial na 9
Orchidea__00

A mogłabyś powiedzieć co się stanie z Eleną?

ocenił(a) serial na 10
madgge

Jeśli pytasz o te wiejska dziewczynę, która trafia do haremu Mustafy to cos tam wiem... ;) Jej problemem jest Fatma, która urodziła Mustafie syna... Jest ona matką dziecka Mustafy ale nie bardzo cieszy się jego względami, gdyż książę cieszy się obecnością Eleny. Fatma za pomocą jednej dziewczyny z haremu zwabia do siebie do komnaty Elenę i próbuje ja na legalu udusić. Przeszkadza jej w tym dziewczyna z krótkimi włosami chyba ta o którą, pytał kolega Adam... po tej akcji dziewczyna zostaje odesłana z pałacu... Nie pamiętam dokładnie jak to było... nie wiem czy aby atak Fatmy na Elenę nie został przedstawiony jako atak Eleny na Fatmę... nie pamiętam tej sytuacji stu procentowo... ale Elena już nie wraca do pałacu...

ocenił(a) serial na 9
Orchidea__00

Tak, właśnie o nią mi chodziło, dzięki. Podobała mi się ta postać, wnosi coś nowego.

Orchidea__00

Nie jestem na 106 odcinku,jestem na 56.Jednak chciałam się dowiedzieć,kiedy pojawia się Mihrunnisa i jest to właśnie początek 4go sezonu.