PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15805
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Zakładam temat na wszelkie dyskusje o serialu, gdzie będą jawne spoilery. Można pytać, dyskutować, co tam chcecie ;)

ocenił(a) serial na 8
Orchidea__00

Droga Orchideo, cały czas o tym mówię :)
"stożkiem" nazywam po prostu tę wysoką część korony (mogłam od razu to tak nazwać i nie byłoby tej całej dyskusji...)

ocenił(a) serial na 10
Gulsonowa

Kto to jest Diana i co z nią będzie?

ocenił(a) serial na 10
adam2002_filmweb

Kolego Adamie... przybliż mi sytuacje w ktòrej pojawia się diana, ponieważ niekojarze takiej postaci w filmie

ocenił(a) serial na 10
Orchidea__00

Fahriye Kalfa, ale miała chyba wcześniej na imie Diana... 1. Jest w 3 i 4 sezonie 2. Chciała zabić Hurrem w hamamie. :)

ocenił(a) serial na 10
adam2002_filmweb

Nie wiem czy myslimy o tej samej kalfie ale jakas trafila do haremu poniewaz poslala ja tam mahidevran, a gulfem ja do haremu wprowadzila i ta kalfa niby zdobywa zaufanie hurrem ale donosi hatice sah i mahidevran. Czy o tej myslisz?

ocenił(a) serial na 10
Orchidea__00

Tak. O niej.

ocenił(a) serial na 8
Gulsonowa

Sprytna Hurem znowu zagrała na nosie Sultance Matce?
Czy to już koniec konfliktu z niewolnicami czy Valide wymyśli coś nowego?

mirabozenna

To dopiero początek na dobrą sprawę konfiktu - będzie gorąco - dosłownie i w przenosni .

ocenił(a) serial na 8
mirabozenna

Valide "odpuści" na pewien czas. Jednak wyjazd na wojnę i nieobecność Sulejmana stworzą idealną okazja do pozbycia się Hurrem. Valide w spółce z Fatmą i Mahidevran rozpętają prawdziwe piekło w haremie...

ocenił(a) serial na 8
Nennek

A ja naiwna myślałam,ze będzie spokój ale skoro ma być piekło to już nie mogę doczekać się następnych odcinków, oj jak daleko jest do poniedziałku.

mirabozenna

Oj będzie piekło,ale wszystko i tak obróci się po fakcie na korzyść Hurrem,jak to zwykle zresztą.W poniedziałkowym odcinku pojawi się również dorosły Mustafa i akcja w dużej mierze skupi się również na nim,z czego akurat się cieszę. ;)

ocenił(a) serial na 8
mirabozenna

Właśnie za to lubię ten serial. Niby wszystko jasne, "klarowne" a tu nagle taki zwrot akcji, który przynosi finał jakiego nikt się nie spodziewa :P

PS. avosette, jak daleko już jesteś z odcinkami po angielsku? :)

Nennek

Skończyłam oglądać 54 odcinek z angielskimi napisami,akurat sułtan zemdlał na rękach Mustafy.Nic dziwnego,z jednej strony choroba Mustafy z drugiej Dżihangira,a jeszcze dostał informacje,że niby Bali Bey z Aybige uciekli.Z tego co widzę,to odcinki nie są zbyt szybko tłumaczone.Na razie jest 60,także staram się nie pędzić do przodu,bo w końcu wszystko obejrzę i nic nie zostanie,a niestety z tureckich nic nie rozumiem,żeby bez napisów angielskich oglądać.Niekiedy przewijam sobie odcinki,widziałam dorosłą Mihrimah ale co z tego,patrzenie w obrazki na niewiele się zdaje. :D

Nennek

Swoją drogą,to Hurrem nieco traci w moich oczach,zwłaszcza po tym,gdy wymyśliła,że otruje Mustafę.Ja rozumiem,walka o wpływy,tron,ale Mustafa nie jest jak babka i matka.Ma szacunek do swoich braci i do Hurrem tak naprawdę też,podczas gdy ona próbuje go ustawiać i chce,żeby to on się przed nią kłaniał,co już zakrawa o lekką paranoję.

ocenił(a) serial na 8
avosette

A więc nie pędź, hehe :D Ja też sobie tak pędziłam bo byłam przekonana, że wszystkie odcinki są już przetłumaczone, w ogóle nie zwracałam uwagi na to kiedy zostały dodane. I się rozczarowałam...a to czekanie jest naprawdę STRASZNE, hihi :P
Mam identyczne odczucia w stosunku do Hurrem. Mustafa szanuje ją i swoje rodzeństwo mimo tego, że tak naprawdę miał przez nią trudne dzieciństwo a Hurrem ni z gruchy ni z pietruchy postanawia go otruć...gdzieś już tam wcześniej pisałam, że z odcinka na odcinek coraz mniej szanuję jej postać. Wiadomo, że chce żeby to jej dziecko rządziło tylko, że to powoli już zamienia się w obsesję.
Zauważyłam jeszcze coś (ale chyba jeszcze nie widziałaś tego odcinka). W jednym z odcinków Mihrimah (która pewnie będzie drugą, gorszą Hurrem) przychodzi do matki, (która w tym czasie czyta książkę) bo chce z nią porozmawiać o pewnej sprawie. Kiedy córka jej przerywa, Hurrem o mało się nie skręca z wściekłości (tylko dlatego, że ta jej PRZERWAŁA). Ukrywa tę złość za uśmiechem ale sprawia wrażenie jakby chciała Mihrimah za to udusić...Już naprawdę sama nie wiem o co tej kobiecie naprawdę chodzi: o szczęście dzieci czy o władzę...

mirabozenna

W najbliższych odcinkach będzie się wiele dziać wokół Ibrahima,moim zdaniem najlepszy wątek dotychczas.Trzyma w napięciu do ostatniej chwili,warto oglądać.

ocenił(a) serial na 9
Gulsonowa

Dawno mnie nie bylo..czasu brak ale odcinki oglądam i na tvp i prztlumaczyli kolejny :)

Co do zaprzysiężenia Mustafy to fakt fajna scena, lubię jak Janczarzy krzyczą te "huuu" obracając głowe w bok, taka siła od nich bije.

Pytanie bo jakoś nie pamiętam, jak to się stało że ta służąca co etraz slużu Hurrem potem będzie ukarana razem z Fatmą? Ona też była namowiona czy zmieni front? bo etraz jest u Hurrem. Jak nikt ie wiem to zbaczę w kolejnych odcinkach ale byłabym wdzięczna za info.
Ta to potem będzie się nazywac Efsun to wiem że tylko dla zmyłki zmieni front.

No teraz to się będzie działo nie ma co. A valide to żmija na całego :P Stara wyjadaczka haremowych intryg ale trafila na mocną rywalkę nie ma co.

Co do nowo tlumaczonych odcinków to Nigar miała niezłą mine jak zobaczyła Hatice przed swoją chata :P Ta druga zresztą też :P
A Mahidevran panoszy się po śmierci Valide jak nie wiem, w końcu czuje się jak pani na wlościach.
Ona pożycza kasę od tych lichwiarzy-to za to jej się dostanie?

Jak piszecie o starych odcinkach to ja juz polowy nie pamietam :P czasem dobrze sobie przypomnieć :)

Szkoda braku Gul Agi, nawet Sumbul stwierdzi ze nudno :P Bardzo żal mi tez Daye. Nikogo nei miała, tylu tajemnic broniła dla dobra w sumie innych i biedną ją to wykończyło. Dobra jak dla mnei z nij byla kobieta. Mogął zabrac kase i zyć w luksusach jednak sumienie jej nie pozwalało.

Co do Master Lorda to w tym nowym odcinku mówią że ukrywa się gdzieś w Edyrne więc nie mógł to być Istander. Szkoda że nie ujawnią bo mnie to gryzie :P a moż ejakies historyczne źródął coś mówią czy to tylko fikcja dla serialu i wątku?

ocenił(a) serial na 10
KatrinM

A co będzie z Mahidevran po smierci valide? sułtan ja odesle?

ocenił(a) serial na 10
nataladg

Po śmierci Valide Mahidevran się panoszy i chce się wprowadzić do komnaty Valide rzecz jasna Hurrem wolałaby mieć tę komnatę dla siebie... I takim małym sposobem Mahidevran nie dostaje tej komnaty, a informuje ją o tym Gulfem Hatun, która pełniła rolę głównej zarządczyni haremu. Po tym Hurrem planuje atak na Gulfem... służąca podduszając Gulfem mówi o Mahidevran tym sposobem cała wina próby uduszenia Gulfem pada na Mahidevran i chyba to skutkuje tym, iż zostaje odesłana do Mustawy...

KatrinM

Nie będzie Gul Agi? Jak to?
Widziałaś wszystkie odcinki?Jak się rozwija postać Mustafy? Bardzo mnie to interesuje.Na razie jestem na tym,że Efsun próbowała go otruć,ale że miała wyrzuty sumienia i chyba go kocha,to nie pozwoliła,żeby zjadł całą zupę,także skończyło się na gorączce.Teraz jest w ciąży.Wiem,że umrze przy porodzie,a potem wokół Mustafy zakręci się Fatma.A jakie będą dalsze losy Mustafy,jakaś wielka miłość,ślub etc?

ocenił(a) serial na 8
avosette

Gul zostanie wyrzucony z pałacu przez samego Ibrasia :) wcześniej już ktoś opisywał ten wątek, poszukaj we wcześniejszych postach :)
A Efsun nie umrze przy porodzie tylko podczas aborcji ;)

ocenił(a) serial na 8
Nennek

To w haremie dokonywali aborcji? Dlaczego?Przecież Sultan mogl mieć całe mnóstwo dzieci a książę nie?

ocenił(a) serial na 8
mirabozenna

Pozwolę tu sobie zacytować użytkowniczkę Roksolana_13:
"Sehzade mógł mieć dzieci, ale dopiero wtedy, gdy wyjedzie zarządzać sandżakiem. A póki przebywa w stolicy w pałacu, to nie. Przynajmniej ja tak zrozumiałam z serialu :)"

Sama też nie do końca to rozumiem. Mam nadzieję, że w TVP zostanie to jakoś bardziej zrozumiale wyjaśnione. No chyba, że ktoś inny może to jakoś jaśniej uzasadnić (?) (o ile nie zostało to już wystarczająco jasno wytłumaczone) :D

ocenił(a) serial na 10
avosette

Jest w jednym odcinku jak Hurrem mówi o Gul Adze... mówi, że był wiernym sługa, a ona wiernych sług nie zostawia bez opieki... i mimo, że został zwolniony ona zadbała o jego dobro, nie kojarzę co mu dała czy jakąś wysoka odprawę czy dom nie pamiętam. wiem, że mówiła iż Gul Aga nie został na lodzie

ocenił(a) serial na 8
KatrinM

Chyba będzie tak, że w końcu wszystkie niewolnice, oprócz Efsun, Esmy i takiej blondynki, się zbuntują przeciwko Hurrem.
Co do Mahidevran. Mam nadzieję, że będzie miała kłopoty przez te długi, na razie na to się zanosi ale z tym serialem nigdy nic nie wiadomo :P Swoja drogą "szybko pozbierała się" po śmierci Valide i zaraz zaczęła przeprowadzkę do jej komnaty. Hurrem wielce taka temu przeciwna a pewnie sama ma na nią chrapkę, hihi :P
Brak Gula - miałam nadzieję, że jego miejsce w serialu zastąpi ta Sirin Hatun, ale do tej pory pojawiła się tylko raz więc chyba nic z tego nie będzie...
Iskender nie mógł być Master Lordem...w jednym z odcinków jest pokazane jak Iskender rozmawia z Master Lordem, więc to od razu go skreśla :P Mnie też interesuje kim on jest. Mogliby jakoś dalej pociągnąć ten wątek albo chociaż zakończyć go jakoś "normalnie" (Nie wiem np. pokazać go podczas egzekucji Ibrahima albo coś w tym stylu). Na razie wygląda na to, że tek naprawdę wątek Master Lorda niczego nie wnosi do serialu. Oczywiście oprócz dodatkowych intryg...

ocenił(a) serial na 8
Nennek

Egzekucja Ibrahima? Napisz coś wiecej na ten temat,aż tak Ibrahim zalazl za skore sultanowi ze zasluzyl na smierc?

ocenił(a) serial na 10
mirabozenna

Nie bedzie zadnej egzekucji ibrahima. Jest tam jakis watek ale to sen hatice o ile dobrze pamietam... po ibrahima przyjda kaci w nocy, i dopadna go w sypialni. Po uduszeniu go wyniosa a rano dostarcza do ogrodu Htice w drewnianej trumnie.

Orchidea__00

Mam nadzieję, dużo czasu upłynie do tej smutnej chwili i że będę się jeszcze mogła nacieszyć Ibrahimem. Nie wiesz, który to będzie odcinek, licząc w polskich?

ocenił(a) serial na 10
Karina_15

Więc tak... sprawdziłam raz jeszcze by dobre informacje wypisać...
Ibrahim zostaje uduszony. kaci dokonują tego czynu o ile się nie mylę w pałacu Sulejmana... a rano dostarczają trumnę do ogrodu Hatice... Sulejman nie śpi podczas tej niby egzekucji... a ostatnie tchnienie Ibrahima jest zgrane z momentem jak by ostatnich odwiedzin Ibrahima w komnacie Sulejmana... Tak jak by duch Ibrahima go nawiedził... mocny zimny podmuch wiatru i tym podobne... A dzieje się to w samej końcówce oryginalnego odcinka 82.

Orchidea__00

Dzięki, już mi smutno :( Tylko interesuje mnie, który to będzie odcinek w naszej TV, bo z tego, co wiem, odcinki oryginalne są jakoś podzielone i u nas wychodzi więcej.

Karina_15

82 oryginalny odcinek to u nas 164,czyli najprawdopodobniej zobaczymy w tvp te odcinki jesienią,bo sezon 3,4 ma wtedy być.

avosette

Aha, czyli to jest 1:2, tak? Dzięki!

Karina_15

Tak,jeden odcinek oryginalny tną na pół,czasem się zdarzy,że jakieś detale są wycinane,ale jak na razie to nie zauważyłam żadnych różnic,a oglądam oryginalne odcinki z ang.napisami i zaglądam też na tvp.

avosette

Gdzie oglądasz, na YT? Angielskie napisy też by mnie jak najbardziej urządzały.

Karina_15

Tak,YT.Wpisz sobie Magnificent century i numer odcinka.Numeracja jest oryginalna,czyli jeśli na TVP leci odcinek 92,to na YT będzie to 46.

Karina_15

Mniej więcej co tydzień,dwa wychodzi nowy odcinek,czasem dwa na raz.Tydzień temu został dodany 60 odcinek.

avosette

No a jak w TVP jest odcinek 91, to który to w oryginale? Bardzo dziękuję za informacje! :)

Karina_15

Też będzie to odcinek 46,bo jedna połowa 46go to odcinek 91,a druga połowa to 92.

avosette

Ok, już rozumiem, jeszcze raz dzięki :)

Karina_15

Odcinek 46 zaczyna się jak Behram Pasza przychodzi do sułtana.Mniej więcej ok 50 minuty tego odcinka zaczyna się 92 poniedziałkowy odcinek w tv.

avosette

Dzięki za cierpliwość i wyczerpujące info :)

Karina_15

Heheh,nie ma problemu.Akurat 92gi zacznie się w momencie jak za oknem pokażą zmieniające się pory roku bodajże i info,że jest rok 1532,wtedy przyjedzie Mustafa z matką.I będzie fajna scena zaprzysiężenia Mustafy.

Orchidea__00

Orchidea nakreślisz mi może powody dla których Daye Hatun popełniła samobójstwo ?

ocenił(a) serial na 10
marekwyszosiat

Daye Hatun podczas ślubu Nigar Kalfy mówiła ze jej życie się teraz zmieni... że będzie miała rodzinę, że przytuli własne dzieci do piersi i nie zostanie sama na starość tak jak Daye Hatun... Było widać smutek Daye gdy mówiła te słowa do Nigar... Od +/- 30 lat służyła Valide i nie znała innego życia... Po śmierci Valide została juz zupełnie sama... Odchodząc z pałacu od Sułtana dostała tylko Kolie którą Sulejman zrobił dla Valide a nie zdążył jej tej kolii podarować więc dał ja Daye może jako pamiątkę... Daye koniec końców oddała Kolię jakieś biednej kobiecie na ulicy... Wydaje mnie się iż Daye dopadły wyrzuty sumienia, cały czas czuła się winna śmierci Valide... Gdyby to Daye Hatun szybciej rozwiązała problem związany z romansem Nigar nie dotarło by to do Valide... sultanke matkę zabiła informacja o zdradzie Ibrhima i ciązy Nigar... a Daye ukrywając sekret Nigar czuła się jako jej wspólnik...

Orchidea__00

Wielkie dzięki. Kurczę czy w tym serialu jest jakiś służący który nie skończy paskudnie. Nigar i Daye samobójstwo Gul Aga chyba wygnany Bali Bey usunięty ze stanowiska no kurczę....

ocenił(a) serial na 10
marekwyszosiat

no do samego końca - końca dotrwa Sumbul Aga... spacerujący po pustym pałacu... no i jedna służąca Mahidevran, która jest z nia o ilę się nie mylę ładnych kilkanaście lat...

Orchidea__00

A Esma ta opiekująca się dziećmi Hurrem ? No i chyba Gulfem Hatun

ocenił(a) serial na 10
marekwyszosiat

Gulfem Hatun nie jest służącą! A Esma... nie kojarze by była w ostatnich odcinkach... jak dzieci sa już dorosłe to nawet Esmy nie ma w okolicy Hurrem

ocenił(a) serial na 10
marekwyszosiat

aaa i Gulfem też nie dotrwa do końca, bo przecież Sulejman wyda na nią wyrok i kobita zostanie uduszona...

Orchidea__00

Nie zostanie uduszona tylko zadźgana z tego co widzę. Dlaczego ona chciała zabić sułtana ?