PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15778
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Nie da się ukryć ,że serial adresowany jest do kobiet. Bardzo słabe sceny walk , renderowane tła marnej jakości. Inspirowany wydarzeniami i postaciami historycznymi. Akcja posuwa się w żółwim tempie , widz zalewany jest non stop rozterkami sercowymi islamskich dziewoi. Sulejman zgrywa groźnego , janczarzy próbują udawać janczarów. Wysztafirowane niunie wciąż się przechadzają po korytarzach swoich pałaców. Jedna knuje , druga płacze -no facet tu nie znajdzie nic ciekawego. Na plasterki!

ocenił(a) serial na 5
mesmerized

Nie chce się czepiać... ale to zrobię, ponieważ wypowiedź, a najbardziej jej początek jest sformułowana w taki sposób jakby kobiety miały z zasady gorszy gust od mężczyzn i jakoby coś z kiepskimi walkami i marnymi tłami było przeznaczone specjalnie dla nich, bo i tak nie zauważą, jeśli dorzucić im tego jakieś romansidło. Ale faktycznie, głównym tematem są rozterki sercowe. I nie da się ukryć, że dla części kobiet to dość wciągające, nawet dla mnie chociaż obiecałam sobie, że tego nie dotknę, bo to przecież szmira. No cóż może po prostu kobiety czasem potrzebują popatrzeć jak inni płaczą i knują, tak samo jak faceci potrzebują popatrzeć jak ktoś komuś obija mordę. :)

ocenił(a) serial na 3
Kandara

Jasne - masz rację. Ja tylko korzystam ze swojego prawa głosu i oceny. To też nie dziwcie się drogie Panie ,że faceci Wam tu oceny tego serialu zaniżają:) Strasznie sztuczny ten serial - gra aktorska nie jest najwyższych lotów (wspomniane przeze mnie sceny walk - to już zakrawa o kpinę) Jeśli jesteś facetem z prawidłowym poziomem testosteronu - nie oglądaj tego:) Mogę obejrzeć dobry dramat , obyczaj - nie zdzierżę nigdy fabularnych tasiemców koncentrujących się wokół rozterek miłosnych.

ocenił(a) serial na 1
mesmerized

w końcu pojawił się tu ktoś kto jak i ja nie lubi tego serialu.niedługo w ogóle nie będzie można wyrazić swojego zdania bo cię zjedzą.podpisuję się pod Twoimi słowami obiema rękoma.

ocenił(a) serial na 6
bishop_filmaniak

Spokojnie. Bardzo lubię "Hannibala", ale nie jestem ludożercą. Z mojej strony nic Ci nie grozi:))) Pozdrawiam serdecznie:))

ocenił(a) serial na 5
mesmerized

Ja tylko zauważyłam, że pierwsze zdanie sugeruje, że jeśli coś jest kiepskie, to znaczy, że jest dla kobiet. Mogę się mylić w interpretacji, ale... no często mam wrażenie, że sformułowanie "dla kobiet" to taki tam eufemizm dla szmirzy. Pod czas gdy "Dla facetów" oznacza coś zupełnie przeciwnego. No i tu właśnie o to chodzi, nie zdanie na temat serialu, a o sugerowanie, że jak coś jest złe to jest dla kobiet :P.

ocenił(a) serial na 3
Kandara

O to mi nie chodziło. Chodziło jedynie o gatunek filmowy stricte ukochany przez kobiety.

mesmerized

Dlaczego generalizujesz? Może jeszcze dopisz, że każda kobieta jest tłustą kurą domową.

ocenił(a) serial na 3
Roxley

Pewne gusta wyjątkowo pasują do kobiet. No wybacz ale który facet zainteresowany jest fabuła opowiadającą o intrygach i wielkiej miłości? Na kilometr pachnie to serialem brazylijskim . Kura domowa - daj Boże więcej takich kur , a nie wyemancypowanych zimnych suk;)

mesmerized

Nie lubię generalizowania, a w momencie czytania Twojego komentarza poczułam się wrzucona do jednego worka z resztą niewiast. Tak samo nie utożsamiam się z mamą Madzi ani Kazimiehą Szczuką. Być może brzmi to egocentrycznie, ale zęby mnie bolą na myśl o kolektywizmie.

ocenił(a) serial na 9
mesmerized

Co do scen walki fakt mogę się zgodzić- nie są porywające, chociaż podoba mi się muzyka podczas. Podobała mi sie też bitwa pod Mohaczem.
Co do gry aktorów to jak dla mnie niejeden aktor który zgarnia kupę kasy w Hollywood nie potrafo zagrac tak jak aktor grający Sulejmana albo aktorka grająca Hurrem.
Oglądałam ostatnio "Grawitację" i nie wiem ni cholewci za co tyle oskarów, nei widzialam co prawda w 3d bo chyba tylko wtedy ma to jakiś sens, tak więc nie wszystko co wielce nagradzane lub ze znanymi aktorami jest dobre.

ocenił(a) serial na 1
KatrinM

czy ja wiem?zarówno aktor grający Sulejmana jak i Hurrem grają cały czas jedną miną więc porównanie ich do hollywodzkich aktorów jest stwierdzeniem mocno na wyrost;)

ocenił(a) serial na 8
bishop_filmaniak

Może i nie graja jak Anna Maria Wesołowska ( polska gwiazda) ale mężczyżni są zabójczo przystojni a kobiety apetyczne.

ocenił(a) serial na 9
bishop_filmaniak

Krytykiem nie jestem ale wielu z nich zbiera ciężką kasę a nawet jedna dobra mina grać nie potrafią ( oczywiście to moje zdanie) :) mi tam się podoba jak Sulejman mierzy wzrokiem a Hurrem jak knuje lub coś przeżywa też jak dla mnie niezła :)
Tak jak ktoś zauważył pora emisji na taki typ serialu dobra a panowie znajdą coś dla siebie o innych porach :)
Jak dla mnie również coś innego niż dotychczas leciało i miło się ogląda.
I przyznaję rację że niektóre sceny niezbyt nakręcone ale jeśli zobaczyć sobie na yt jak oni to kręcili i ile wysiłku (pewnie kasy też) poszło w stroje, miejsca itp to jak dla mnie wszystko gra :)

ocenił(a) serial na 10
mesmerized

dziwię się, że w ogóle facet tu szuka...

ocenił(a) serial na 1
Korekta

najgorszą aktorką w tym serialu to już z całą pewnością jest ta ruda laska-płacze tak teatralnie,tak sztucznie ,że aż razi.nic naturalności.może i są tu dobrzy aktorzy ale Ci co grają główne role są zdecydowanie najgorsi.

ocenił(a) serial na 3
Korekta

Facet tu szuka? :) Facet tu nie szuka bo faceta sam znalazł ten serial. I niestety facetowi się nie spodobał , to też facet ocenił i napisał komentarz. Ot taki facet :)

ocenił(a) serial na 7
mesmerized

Ale opowiadacie. Serial jest genialny, ja tam się krztuszę ze śmiechu.

ocenił(a) serial na 1
Morgoth_Edain

jedyny zabawny moment w tym serialu to jak ten sługa krzyczy,że Sulejman się zbliża;)

ocenił(a) serial na 3
bishop_filmaniak

Mój ojczulek cały czas naśladuje to jego przeciągłe "suuuuuulejmmmannnn" ;)