Kto jest mi wstanie racjonalnie wytłumaczyć po co ludzie tworzą czarnego androida? Kolejny poprawny politycznie serial...
W drugim lub trzecim odcinku pada stwierdzenie ze Ojciec to android serwisowy czyli do wykonywania prac i sluzby z tad jego kolor
W mojej ocenie, powod jest bardziej prozaiczny - androidy (matka i ojciec) maja rozne kolory skory, poniewaz dzieci ktore maja wychowac, tez maja rozne kolory skory.
Z racji, że zostali wysłani przez ateistów. Ich misją było stworzenie nowej cywilizacji pozbawionej jakiejkolwiek religii, stąd czarny android i dzieci różnej rasy.
Dokladnie - szanse na przetrwanie cywilizacji sa wieksze gdy nie ma potecjalnych powodow konfliktow (jak pokazuje historia - religie napedzja konflikty, brak tolerancji np. dla innego koloru skory itd.) wewnetrznych.
btw. z naukowego punktu widzenia nie ma ras ludzkich, za malo sie roznimy biologicznie. bardziej sie roznimy swiatopogladowo.
Akurat tutaj pudło bo każde dziecko innej rasy ma inne plusy i minusy więc to spowoduje konflikty
jezeli beda razem sie wychowywac, to roznorodnosc bedzie naturalna i nie bedzie konfliktow na tej plaszczyznie :)
Technokraci rozumieli, że dywersyfikacja genetyczna jest kluczem do zdrowej populacji, dlatego każde dziecko było etnicznie odmienne i dlatego androidy są odmienne etnicznie. Co więcej z fabuły jasno wynika, że kolor skóry nie ma żadnego znaczenia, a to co identyfikuje człowieka to przynależność do jednej z dwóch frakcji : wierzących i ateistów. Ponadto Ty uważasz charakter czarnego androida za poprawność polityczną, a ja ci powiem, że w serialu mamy trzy czarne androidy i jakiś czarny aktywista może stwierdzić, że znowu mamy nad prezentację czarnych w charakterze służących czy odhumanizowanych istot......i co ty na to?