PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36607}

Z Archiwum X

The X Files
1993 - 2002
7,9 102 tys. ocen
7,9 10 1 102151
8,2 20 krytyków
Z Archiwum X
powrót do forum serialu Z Archiwum X

W odcinku 4. sezonu 2. było o żołnierzach na których przeprowadzono operację dzięki, której nie musieli spać, a niezbędne substancje, które organizm produkuje podczas snu dostarczali sobie dzięki jakimś tabletkom. Myślicie, że to jest realne? Chodzi mi tylko o tę część bo w odcinku było jeszcze o zdolności manipulowania snem i sprawiania, że staje się on rzeczywistością, ale to już raczej zbyt paranormalne (chociaż ja w paranormalne rzeczy wierzę).

A więc myślicie, że można by sprawić, żeby człowiek nie potrzebował snu?

ocenił(a) serial na 9
lostek815

Tak, przecież podobne próby już były (i pewnie są) przeprowadzane w armii USA.

Od czasów II Wojny Światowej do wojny w Wietnamie dla stłumienia zmęczenia u żołnierzy stosowano amfetaminę i jej pochodne.
W latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych testowano na żołnierzach (i nie tylko) inne środki - między innymi LSD - w ramach projektu MKULTRA. Ciekawie opisuje to Gordon Thomas w książce Władcy Umysłów.

A skoro takie badania przeprowadzali Amerykanie to można być pewnym, że podobne projekty były prowadzone również w Związku Radzieckim i w innych ówczesnych potęgach.

Dzięki za nakierowanie na ciekawy odcinek XF! :)

ocenił(a) serial na 9
timmyk

No tak, z tym, że Ty piszesz jedynie o faszerowaniu ludzi narkotykami, a mi chodzi o coś w stylu takiej operacji na mózgu jak w serialu.

Każdy odcinek jest ciekawy :)

ocenił(a) serial na 9
lostek815

Wygląda na to, że ten odcinek luźno nawiązuje do sprawy projektu mkultra. Chodziło w nim o kontrolę umysłu, także metodami chirurgicznymi.

Testy przeprowadzano na mało znaczących osobach. Tak jak w odcinku - na żołnierzach, ale również na pacjentach szpitali psychiatrycznych, a nawet klientach burdeli. W przypadku pacjentów szpitali psychiatrycznych dokonywano np. operacji mózgu - różnych wariantów lobotomii.

Przypuszczalnie były to próby "wyhodowania" zabójców (zabójstwa polityczne), którzy nie wzbudzaliby podejrzeń służb. Sprawa wysypała się w połowie lat siedziemdziesiątych