Witam. Za dzieciaka obejrzałem w TV pewnie z 4 sezony archiwum X. Pewnie pare odcinków
pominąłem. Widziałem też te pełnometrażowe filmy. Czy warto wrócić do serialu i obejrzeć od 5
sezonu do końca? Czy w serialu w ogóle wyjaśnia się cokolwiek? Kosmici, siostra Muldera itp??
Jeśli pytasz o odcinki "mitologiczne", czyli te dotyczące głównego wątku, to moim skromnym zdaniem jest to kompletna strata czasu.
Rok temu zrobiłem sobie maraton oglądając właśnie tylko te odcinki i zawiodłem się na całej linii. Fabuła nie klei się zupełnie, niektóre wydarzenia są sprzeczne z tym co było wcześniej, robi się ostry bigos,a ostatecznie i tak zakończenie niczego nie specjalnie nie wyjaśnia. Na dodatek fabuła niejako się urywa, jak w Twin Peaks.
Trzeba byłoby zaspoilerować, żeby powiedzieć jak się skończyło. Chodzi o to, że agenci dowiadują się pewnej rzeczy, która do tej pory nie jest rozwiązana. Może trzeci film (o ile powstanie) poruszy ten wątek. Już chyba raz Ci odpowiadałem, czy warto, ale podsumuję - pewne wątki w serialu zostały zamknięte, wyjaśnione, ale na koniec musieliśmy dostać coś otwartego (inaczej nie byłoby to Archiwum X). Jak nie zobaczysz to się nie przekonasz :)
P.S. Zacząłeś oglądać dalsze losy agentów?
Moge prosic o podanie tytułów tych pelnometrazowych odcinkow? bo skonczylem 5 sezon i zaczalem 6 a tu mówią o jakiejś antarktydzie. chyba ze jakiś odcinek mi uciekł :)
Przychodzi mi na myśl odcinek "Ice" i jeszcze jeden (nie pamiętam tytułu), jak Mulder ratuje Scully z tych dziwnych zamrożonych "jaj".
Po piątym sezonie powinieneś obejrzeć "Z Archiwum X: Pokonać Przyszłość" i następnie cały serial do końca, po czym zostaje Ci już druga kinówka "Z Archiwum X: Chcę Wierzyć".
A mógłbyś zaspoilerować? Oglądałam wszystkie sezony 3 lata temu, ale odcinki mitologiczne sobie darowałam. Raczej już do tego nie wrócę, a chciałabym się dowiedzieć, jaki był ten główny wątek.
Oczywiście, że mógłbym, tylko zaznaczę, że spoileruję ;)
SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER
ZDRADZAJĄCY ZAKOŃCZENIE SERIALU
Nie wiem tylko, czy darowałaś sobie wszystkie odcinki mitologiczne, czy tylko te z końca serialu? Ogólnie mitologia dotyczyła kosmitów, planów kolonizacji, Syndykatu, eksperymentów stworzenia hybrydy, uprowadzenia siostry Muldera, więc trochę tego było. Jeśli chodzi zaś o sam koniec serialu, to agenci dowiadują się, że data kolonizacji została ustalona na 22 grudnia 2012r. i nie ma od tego odwrotu. Widzowie mieli nadzieję, że ten wątek zostanie poruszony w drugiej kinówce, ale tak się nie stało. Twórcy zapowiadali, że trzeci film (o ile powstanie) wróci do wątków mitologicznych, ale wspomnianą już datę mamy dawno za sobą, co nie zmienia faktu, że zawsze można przedstawić losy Ziemi po kolonizacji.
KONIEC SPOILERA KONIEC SPOILERA KONIEC SPOILERA
Jeśli jesteś zainteresowana całą mitologią serialu, to podaję link, w którym można sobie przeczytać o całości:
http://film.org.pl/prace/z_archiwum_x/mitologia.html