PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36607}

Z Archiwum X

The X Files
1993 - 2002
7,9 102 tys. ocen
7,9 10 1 102132
8,2 20 krytyków
Z Archiwum X
powrót do forum serialu Z Archiwum X

Uwielbiam ten serial, oglądam go często na WEEB TV a kiedyś dwukrotnie obejrzałem całość jak leciał jeszcze w ramówce. Wkurzyło mnie, że nie
wszystko wyjaśnili. Chociaż zastanawiam się, że może sam się już pogubiłem w niektórych elementach fabuły. Wiemy

1. Czy powrót Muldera po tym jak go porwali - był człowiekiem czy hybrydą? To samo dotyczy Billego Myes`a który też został wraz z nim porwany.
2. Kim byli ci łowcy z kosmosu, którzy zabijali te klony.
3. Ilu było w końcu tych obcych (liczba ras)

Słyszałem o jakimś komiksie, który rozwija fabułę i niby wyjawia znacznie więcej po zakończeniu serialu .. Czy jest on gdzieś dostepny w PL ?

ocenił(a) serial na 8
Azazell

1. Mulder był po powrocie człowiekiem. Jego porwanie nie miało związku z planami UFO, bo porywali i zamieniali wersje ludzi wcześniej uprowadzonych (zbierali ich materiał genetyczny aby wykreować hybrydę, a później superżołnierza). Billego podmienili.

2. Łowcy którzy zabijali klony to byli tzw. buntownicy, rebelianci którzy nie chcieli poddać się wirusowi (który swoją drogą był jedną z form życia pozaziemskiego), dlatego zrobili sobie te blizny, aby nie zostać zainfekowanymi. Niszczyli dorobek przed-kolonizacyjny na Ziemii, bo nie zgadzali się na plany rasy zainfekowanej i uważali ten projekt za nieautoryzowany (to tak swoimi słowami).

3. Tego nie wiadomo. Wiadomo, że kosmici byli pokazywani w kilku formach. Jako małe szare ludziki, jako zmiennokształni kosmici (np. Jeremaiah), jak hybrydy-klony, jako superżołnierze (po zmianie planu kolonizacji), wreszcie jako wirus - najstarsza forma inteligentnego życia pozaziemskiego, służąca - jak wynika z serialu - do przejmowania kontroli nad swoim gospodarzem. Po mutacji, wykorzystująca żywiciela do stworzenia zupełnie nowego organizmu pozaziemskiego.

Komiks niestety nie jest dostępny w Polsce. Czytałem kilka zeszytów, zwłaszcza pierwszą serię, która dzieje się po 9 sezonie serialu i powiem, że prezentowała się przyzwoicie. Jak jest dalej nie wiem.

Na marginesie...na Comic-Con w San Diego, był panel twórców X-files, gdzie Duchowny i Anderson potwierdzili swoją gotowość do 3 filmu, lecz póki co Chris Carter nic z tym faktem nie robi, a szkoda, bo aktorzy się starzeją, a lata płyną.

ocenił(a) serial na 10
darek_sith

Dziękuje za wyjaśnienie. Mi brakuje też wyjaśnień jak to było z tą organizacją w latach 50 gdy palacz i reszta byli młodzi.. Były z tym zwiazane odcinki ale jak dobrze kojarze to nie wszystkie w nich wyjasnili i dużo tajemnic pozostało nie wyjaśnionych. - Mogliby by z tym zrobić jakiś spin-off ;)

Ogólnie wiem, że palacz i reszta ukrywali przed ludzmi działanie kosmitów.. Wiadomo i trochę mieli w tym racji aby ludzie nie zpanikowali itp. Tylko, że robili to w bardzo rygolistyczny i morderczy sposób.

Dlaczego właściwie ojciec Muldera oddał swoją córke do badań? Czemu np nie brali morderców do badań?

Bardzo mi utkwił w pamięci odcinek gdy mulder odkrywa gdzie i co się dzieje z jego siostrą.

ocenił(a) serial na 10
Azazell

1) Poprawka!! "Podmienienie" na super-żołnierzy polegało na zainfekowaniu wirusem. Każdy kto został zwrócony został nim zainfekowany!! Skinner przypadkowo pokonał wirus u Muldera poprzez odłączenie go od aparatury (deadalive). Pozostałych uzdrowił Absalom wraz z Jeremiachem Smitchem. Tylko Billemu się nie poszczęściło i wirus zmienił go w super-żołnierza

2) Poprawka!! Łowcy zabijali klony bo te poprzez swoje działania mogły zdemaskować projekt kolonizacji. Łowcy i rebelianci to ta sama rasa grana przez Briana Thompsona. Z tym, że łowcy chcieli kolonizacji a rebelianci nie. Widać że się zwalczają, bo Scully wspomina to w czasie seansu (the red and the black).

ocenił(a) serial na 10
Azazell

"Dlaczego właściwie ojciec Muldera oddał swoją córke do badań? Czemu np nie brali morderców do badań? "

Było to swego rodzaju zabezpieczenie się obcych. Gwarancja, że nikt w projekcie się nie wycofa.