Zabite

Las muertas
2025
6,1 221  ocen
6,1 10 1 221
Zabite
powrót do forum serialu Zabite

Nie ma co się zrażać opiniami. Bardzo klimatyczny serial - Meksyk, lata 50, trochę przerysowany, fajna struktura historii. Prawie porzucony temat ale jak zawsze wystarczyło wejść na forum i przeczytać płacz o to że serial o burdelach mordowaniu prostytutek...jest o budrelach i mordowaniu prostytutek i trochę osób się podnieciło swoimi ulubionymi frustracjami nadmiernie. W pierwszym odcinku faktycznie co chwila cycki ale dalej już prawie wcale a coraz bardziej idziemy w dramat. A no i ten trans. Spory katalizator wśród polskich widzów ale spokojnie 1. Ani razu nie ma słowa na ten temat. Po prostu facet obsadzony w roli kobiecej. 2. Biorąc pod uwagę urodę starszych meksykanek tamtych czasów i przerysowany charakter opowieści to myślę że fajny zabieg. Jak dla kogoś sam fakt to jednak nie do przeskoczenia to nie mamy o czym rozmawiać. Podsumowując myślę, że warto. Atmosfera od przerysowanej i całkiem zabawnej zagęszcza się z czasem do dramatu o okrucieństwie a a zabawność okazuje się pastiszem o głupocie, zacofaniu i bezmyślnej wierze w Boga i tego do czego taka głupota może doprowadzić. Warto zaczekać chwilę, żeby poczuć, że ta struktura jest spoko. Całość trzyma się kupy i na pewno nie jest przerostem formy nad treścią. Niby ocena jest zawsze subiektywna, ale zastanawiam się co mają w głowach i jakie oczekiwania osoby które tak bardzo zaniżyły ocenę tej produkci. Czy tylko delulu i homofobiczna wrażliwość, która tu nie do końca pasuje czy czegoś nie widzę?PS W trakcie pierwszego odcinka sprawdzałam czy na pewno włączyłam serial o którym przeczytałam notkę i cycki faktycznie co chwila i w ogóle jakby nie to o czym miało być, ale cierpliwość nagrodzi. Mam nadzieję, że wątek zachęci kogoś o dyskusji o filmie dla odmiany a nie trans i cyckach...chyba, że ktoś mi sensownie wyjaśni, że to jest wciśnięte tylko żeby nas wkurzyć. A może ktoś czytał książkę i może się wypowiedzieć? Jeśli ona też ma taki klimat i strukturę to chętnie przeczytam.

ocenił(a) serial na 9
ikebot_ikebot_ikebot

Czytalam, ze autor ksiazki wzorowal sie na Las Poquianchis, prawdziwej historii 4 siostr seryjnych morderczyn, ktore zamordowaly ponad 90 kobiet, w Netflix pokazali tylko 2 siostry, byc moze dlatego, ze tylko one zostaly skazane, dzieki za mega super post, bo kino meksykanskie jest specyficzne i nie dla kazdego (co widac po forum)

ocenił(a) serial na 9
NetiaK2

https://elpais.com/mexico/2025-09-12/las-poquianchis-el-caso-real-que-inspira-la s-muertas-la-nueva-serie-de-netflix.html?outputType=amp

ocenił(a) serial na 7
NetiaK2

Dzięki za dodatkowe info i źródła. Oprócz klimatu wciągnęła mnie ta historia bardzo i chcę dowiedzieć się więcej zwłaszcza faktów :)

ocenił(a) serial na 8
ikebot_ikebot_ikebot

Zgadzam się, bardzo przyjemny serial, aż mnie zaskoczyła tak niska ocena tutaj. Co do postaci Czacho, to do trzeciego odcinka nawet się nie zorientowałam, że to mężczyzna obsadzony w roli kobiety, swoją drogą, świetna gra aktorska.