PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=697645}

Zadzwoń do Saula

Better Call Saul
2015 - 2022
8,4 87 tys. ocen
8,4 10 1 86809
8,7 32 krytyków
Zadzwoń do Saula
powrót do forum serialu Zadzwoń do Saula

Ale… dlaczego?

ocenił(a) serial na 10

Dlaczego ten odcinek był taki okropny? Tyle czasu spędziliśmy na tej postaci, a scenarzyści tak o sobie ją zdjęli w jeden odcinek? To nie ma zwyczajnie sensu. Dobrze, Ignacio odszedł na własnych warunkach; wspaniale! Jedyny problem jest taki, że absoulutnie nie jest to zrozumiałe. Postać ani razu nie skłania się do samobójstwa i nagle puf! Koniec! Rozumiem, że Nacho mógł być zmęczony ciągłą gonitwą za wolnością i życiem bez strachu, ale może powinniśmy poświęcić więcej czasu, żeby widz mógł to zrozumieć? Żadna scena w serialu tego nie pokazuje. A może… Nacho nie widział innego wyjścia? Tylko tego też nigdzie nie widać, bo jest on sprytną osobą, która zawsze wydostaje się z każdej opresji. A może trochę tego, a trochę tego? Nie dowiemy się, bo twórcy zamordowali go w jeden odcinek!

ocenił(a) serial na 10
padak4mrd

Twórcy zamordowali go już przy końcówce 5 sezonu. Od tego momentu cały wątek Nacho sprowadzał się to nieuchronnej śmierci. Sytuacja z dzisiejszego odcinka wynikła z braku innych opcji. Gus potrzebował pozbycia się Nacho, żeby żadne podejrzenia Salamanców nie były skierowane w jego (Gusa) stronę. Ignacio wraz ze swoim odejściem dostał zapewnienie, że jego ojcu nie stanie się nic złego, a to było dla niego najważniejsze. Przecież w scenie wcześniej Nacho już wiedział, że on jedzie na tę pustynię, żeby zginąć, samobójstwo było najszybszą opcją. Ten sposób śmierci był na pewno przyjemniejszy niż tortury u Salamanców.

ocenił(a) serial na 10
aroniided

Ja to perfekcyjnie rozumiem. Jedyne co mi przeszkadza jest fakt, że twórcy zrobili to wszystko w ciągu jednego odcinka! Po prostu widz totalnie nie był do tego przygotowany. Twórcy powinni poświecić na to więcej czasu i z tym chyba każdy powinien się zgodzić.

ocenił(a) serial na 8
padak4mrd

Oczywiście że był przygotowany; już w momencie pozbycia się Tuco rzucił się w szambo bez wyjścia, a posyłając Salamance na wózek tylko to przypieczętował. Przecież to co póżniej robił na usługach Fringa i Lalo było tylko sztucznym odhaczaniem wyroku :/ miał tylko 2 wyjścia- iść na policje jak mówił ojciec, ale wtedy żyłby w strachu kiedy dopadnie ich kartel albo działać dla Fringa, który de facto chciał się już dobrać do jego rodziny. Wybrał więc trzecią opcję, którą uznał za najkorzystniejszą dla siebie i bezpieczeństwa rodziny :<

ocenił(a) serial na 8
qwibqwib

W sensie widz był przygotowany, a Naczos rzucił się w wir bez wyjścia.

padak4mrd

A mi się właśnie podobało że tego nie przeciągali, jakby walnęli kolejny cliffhanger to bym się tylko wkurzył. I tak przecież jego "ucieczka" trwała 3 odcinki, dalsze ciągnięcie tego wątku byłoby sztuczne i zaczynałoby się nudzić.
To że Nacho umrze było pewne od tamtego sezonu (o ile nie od początku serialu, w końcu to prequel).
Moim zdaniem perfekcyjnie zamknęli ten wątek, bez przedłużania, wszystko jasno i czytelnie, decyzja i zachowanie Nacho w pełni racjonalne i zrozumiałe, po "zdradzie" ze strony Gusa wiedział że innego wyjścia nie ma. Dalsza ucieczka odbiłaby się tylko na jego rodzinie a i tak nie miałby szans.

Grajcz

Mi Nacho szkoda się zrobiło już w momencie, gdy Gus pozwolił sobie dać się zapoznać zabijając Colona na jego oczach, reakcja Nacho mówiła sama za siebie :( Kibicowałem Nacho , do końca miałem nadzieje, że da się (go/to) uratować, aż naglę "COOO?!" i do kolacji nie jadłem. Jeszcze wczoraj na HBO3 oglądałem ostatni odcinek Rodziny Soprano z Adrianą. Jakbym jednego dnia oglądał dwa takie same odcinki. Druga śmierć w tym samobójstwo i muzyka końcowa inna niż zwykle. Ale ten strzał w głowę to prostu "zmiany, zmiany , zmiany"

ocenił(a) serial na 8
marcoss81pl

Dzieki za spojler z Rodzina Soprano XD

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
padak4mrd

Bo pogodził się z tym, że innej drogi dla niego dla nie ma. Michael Mando świetnie oddał te emocje choćby podczas rozmowy telefonicznej z tatą. Nie miał możliwości zorganizować ucieczki dla siebie i taty, a jeśli miał wybierać między uratowaniem siebie (jakby uciekł sam to miał pewność ze tata zostanie zabity) a uratowaniem taty, wybrał to drugie. To najbardziej łamie serce w tym wszystkim.

ocenił(a) serial na 10
niebieskiedwaoka

powinien sie posluchac taty i isc na policje! zostaliby objeci programem ochrony swiadkow a hank by wszystkich zlapal i wtracil prosto do wiezienia!

ocenił(a) serial na 10
kot6969696

Z którego zaraz by wyszli, żeby robić interesy z Walterem. Czy Ty w ogóle widziałeś Breaking Bad? Bo z Twoich komentarzy wynika, że nie za bardzo kumasz, czym jest prequel, i że BCS i BB to jedno uniwersum. Los Fringa, Mike'a, Hectora, bliźniaków jest przesądzony.

ocenił(a) serial na 10
potas13

czyli bohaterowie moga robic kretynskie rzeczy zeby sie zgadzalo z BB aha zapomnialem

ocenił(a) serial na 10
potas13

poza tym dlaczego zaraz by wyszli? z jakim walterem? mi zarzucasz ze nie ogladalem BB a sam nie wiesz ze w chwili obecnej nikt jeszcze nie zna zadnego waltera ehehehe

ocenił(a) serial na 9
padak4mrd

"Ale...dlaczego?" No właśnie. Dokładnie takie pytanie pojawiło się w mojej głowie, kiedy Nacho popełnił samobójstwo.

ocenił(a) serial na 10
Ozzy234

słucham?

ocenił(a) serial na 9
padak4mrd

Po prostu kompletnie się tego nie spodziewałem i byłem tym faktem mocno skołowany. Stąd moja pierwsza reakcja: "Ale...dlaczego? Nacho? Dlaczego?"

padak4mrd

No to chyba jasne, los Nacho był przesądzony od dłuższego czasu. Ucieczka nic mu nie dawała, bo Gus albo Salamancowie dopadliby jego ojca, a w końcu i jego. Zabić Salamanców nie mógł, bo Gus by mu nie pozwolił. W tej sytuacji mógł jedynie liczyć na wiarygodność gwarancji Gusa i Mike'a, że zapewnią bezpieczeństwo jego ojcu

unsympatisch

Widz powinien dobrze wiedzieć jak zakończy się to spotkanie na pustyni, gdyż wszystkie postaci poza Nacho, żyją po tych wydarzeniach w Breaking Bad. Dziwi mnie to zaskoczenie niektorych, że tak się stało nie inaczej. Twórcy musieli jakoś zamknąć ten wątek i kontynuować następny czyli relację Kim-Jimmy i dalsze losy Lalo.