Trochę późno ale może się przyda. Nine umarł z powodu leków, które podawali im jeszcze w tym ośrodku. W rozmowie z Mamiyą (tym starcem, który w tym wszystkim uczestniczył) można doszukać się informacji, że wiele dzieci zginęło właśnie przez te środki, które tam podawali. Wspomina też o trójce z dzieci, która przeżyła (Five, Nine i Twelve) oraz dodaje, że im też prawdopodobnie nie zostało wiele czasu, o ile w ogóle jeszcze żyją. Five też zemdlała i wylądowała w szpitalu właśnie z tego powodu.
Wydaje mi się, ze nie umarł po komplikacji związanych z lekami, a został zastrzelony przez amerykanów zaraz po zabiciu dwunastki. Amerykanie mieli rozkaz zabicia ich obu.
A skąd to wiesz? Nie można tak nadinterpretować .Trzeba bazować na tym co zostało nam pokazane a został pokazany kolejny atak związany pewnie z mózgiem i nerwami. PO co to twórcy pokazali? Nieprzypadkowo - zasugerowali, że właśnie tak umarł.
Moje powyższe stwierdzenie - wydaje mi się, wskazuje na to, że to tylko możliwość. Nie nazwałabym tego nadinterpretacją, dlaczego jednego z bohaterów by zabito, a drugiego oszczędzono? Jaki byłby tego sens? Rozkazano im pozbycia się ich obu.