w rzeczywistości, którą widzimy od początku 6 sezonu?
W odcinku "Dr Linus" ojciec Bena mówi mu o tym, że musiał zapisać go do Dharmy i zawieźć na wyspę bo nie wiadomo kim zostałby później.Oznacza to na pewno, że wyspa istniała w tym świecie po życiu rozbitków więc co było powodem jej zatonięcia jak widzimy w pierwszym odcinku 6 sezonu?Czyżby MiB osiągnął swój upragniony cel i wydostał się z wyspy? W takim razie nie było po tym żadnego, niedobrego dla losów świata efektu więc raczej odpada.No to co było tym powodem ?
Nie było powodu zatonięcia wyspy, ponieważ w świecie który zaistniał między bohaterami po ich śmierci nie było dla niej miejsca. Dla nich po prostu tak już było i tyle.. Ten świat, który możemy nazwać czyśćcem nie ma własciwie realnego pojęcia czasu, posiada początek w momencie jak rozpoczyna się ich życie, nic nie działo się wcześniej, ich świat po prostu w pewnym momencie zaistniał, a zatopiona wyspa była swego rodzaju warunkiem początkowym
Nie ma to jak oglądać ze zrozumieniem ;p. Mój poprzednik bardzo dobrze to wytłumaczył. Przed odcinkiem "the end" zastanawiałem się nad tym. Przypuszczałem, że wyspa zatonęła z powodu FLocke'a (chodzi o zniszczenie wyspy). Wygląda jakby zatonęła dawno temu, mimo tych domków Dharmy/Innych, huśtawek i zniszczonego posągu, obstawiałem, że zanim wyspa zatonęła przeskoczyła w czasie... i tak myślałem, do połowy finałowego odcinka...