PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=133834}

Zagubieni

Lost
2004 - 2010
7,6 181 tys. ocen
7,6 10 1 180987
7,1 37 krytyków
Zagubieni
powrót do forum serialu Zagubieni

Po obejrzeniu odcinka 3x19, dochodzę do wniosku, że coraz bardziej możliwe jest rozwiązanie takie, że wyspa ta wcale nie istnieje, a wszystko co się tam działo to zbiorowa halucynacja, albo jak mówił ojciec Locka piekło, czy tam czyściec, a oni nie żyją. Zresztą Naomi mówiła, że samolot wraz z ciałami został znaleziony... Nikt nie przeżył. Bez sensu. Wkurza mnie to co robią scanarzyści mogli by się wysilić na jakieś bardziej ambitne rozwiązanie. Dla mnie serial traci przez to na wartości i to dużo... Szkoda ;/

madeleine_2

Teoria czyśćca była by jak najbardziej na miejscu. Ale autorzy serialu ja zaprzeczyli. Po 19 odcinku 3 serii i po wypowiedzi ojca Johna Locke'a w rozmowie z Sawyerem: jak na niebo to tu za goraco... jesli to nie pieklo to gdzie jestesmy? tak tak widzu wstaw odpowiedni wyraz w miejsce ... - czyściec. To by bylo za proste. W takim razie po co 4 sezon? Wiemy juz ze wszyscy rozbitkowie sa niby martwi ale jakos nadal sa na wyspie, no co za niefart. John Locke kaleka po wypadku, a chodzi po swojej smierci. Co kilka odcinkow ktos ginie. Wszyscy maja jakies wspomnienia, a moze nazwac to raczej przebłyskami pamieci czy tez sa to po prostu retrospekcje? Po wyspie lata jakis czarny potwor-chmura, alez tak oczywiscie, to jest kosiarz i zabija tych co sie nie oczyscili. No czysciec a jak. W takim razie po co Dharma, nowe postacie, tajemnice innych, ci drudzy inni, o co chodzi tak na prawde z tymi dziecmi i ciążami, zaklocanie obecnosci wyspy dla radarow polem magnetycznym... Jaki to ma do cholery zwiazek z tytulem LOST. DHARMA - Direct Healing and Artificial Replica Maintanince Authority, jesli ten skrot by wlasnie to oznaczal to teoria KLONOWANIA by sie zgadzała (przebłyski pamięci zamiast wspomnien). Wiec nie sa w czysccu, sa martwi, maja raczej wspomnienia niz przeblyski pamieci, nie ma UFO, ani innego wymiaru. Moze wszyscy podczas lotu sie zjarali, a wyspa to druga Jamajka gdzie tez wszycy sa zjarani a opary tej trawy powoduja... jedna wielka zbiorowa halucynacje.
Witaj w klubie zde-, -gustowanych i zde-zorientowanych ;)

yerzoo

Czyściec? - zbyt infantylne i zbyt proste wytłumaczenie.
Znając możliwości mieszkańców wyspy mogli spreparować ten znaleziony
samolot. Sama wyspa jest nie do namierzenia bo wysyłają jakiś sygnał
zakłucający. Wszystkie rany goją się szybciej bo taki jest urok wyspy.
Tylko ten czarny dymek coś mi tu nie pasuje. Jest trochę taką zapchajdziurą. Mam nadzieję, że wymyślą coś nieprzeciętnego żeby to
wszystko wtłumaczyć, a nie wykpią się banałami albo niedomówieniami.

ocenił(a) serial na 10
yerzoo

popieram yerzoo, oni byli zjarani :x nie no ale tak na serio to powoli odechciewa mi sie ogladac ten serial :/ no ale jakby nie patrzec tworcy musza miec bardzo dobre zakonczenie skoro chca robic 3 dodatkowe sezony ...

yerzoo

DHARMA - Department of Heuristics And Research on Material Applications Initiative. Proponuję pogrzebać w internecie o tzw. Lost:Experience. Można się m.in. dowiedzieć co robi banda naukowców na odciętej od świata wyspie, czym jest DHARMA oraz co oznaczają tajemnicze liczby, których suma wynosi 108 :)

ocenił(a) serial na 9
madeleine_2

Zostawcie w spokoju już ten czyściec - stara teoria, tysiąc razy dementowana przez twórców serialu. Swego czasu czytałem wywiad z Lindelofem, który prawił, że podobała mu się ta teoria, ale nie ma nic wspólnego z przebiegiem akcji serialu.
Osobiście też za nią nie obstaję, gdyż wydaje się być cholernie trywialna i byłaby okrutnie naciągana.

ocenił(a) serial na 9
Grifter

A wedlug mnie chodzi o klony:] Stąd ta wyspa, stąd może ten skrót. Zabierają dzieci może coś z nimi sie dzieje, stąd te przebłyski. Oni nagle sobie przypominają gdy widzą podobne sytuacje do poprzedniego życia.

Tylko po cholere te liczby Hurleyaaaaa?? Wiadomo, że każdy jest tam nie przez przypadek:)

I co oznaczał powrót tego od naciskania guzika po wybuchu do normalnego życia?? Może ten samolot nigdy nie wystartował?? :D

Redgard

Wlasnie mialem pisac posta o samych klonach ale po przemysleniu zrezygnowalem i do klonow odnosi sie jedynie blednie zinterpretowany (przez jakiegos maniaka toerii LOST) skrot DHARMA. BTW tworcy serialu tez odrzucaja klony :)
Jesli sa "martwi" a zyja to byc moze w ostatnim odcinku obudzi sie jakis zjarany koles i okaze sie ze to wszystko to byly wspomnienia, np.: Jacka. A w takiej sytuacji co do flashbackow to było to zwykle przedstawienie poszczegolnych postaci.
Wiemy ze oni wszyscy zyja, na wyspe trafili z powodu Desmonda. Wyspa to takie jakby "laboratorium" gdzie przeprowadza, przeprowadzało się eksperymenty na kobietach, zwierzetach, badania nad elektromagnetyzmem i inne. Wiele postaci znajdowalo sie na tej wyspie od lat, np. Rousseau, Ben. Wyspa-organizacja DHARMA sa powiazane z wplywowymi ludzmi i badaniami naukowymi a co za tym idzie pewnie z rządem/rządami państw, wiec zdobycie wszystkich info o rozbitkach to piece of cake. Tak samo jak sprowadzenie na wyspe ojca J. Locke'a. Z mniej racjonalnych rzeczy zagadke stanowi: jakas uzdrawiajaca atmosfera wyspy, halucynacje&wizje rozbitkow (to przez trawe a jak! :), tacy ludzie jak Desmond w rzeczywistosci tez sie zdarzaja), czarna chmura-potwor Cerberus nanobot... zmieniajaca sie w kogo chce czytajaca w umysle, tajemniczy Jacob i wiele innych.
Na koniec stwierdzam ze przekonamy sie ogladajac bo szkoda zaprzatac tym glowe, a ze zaprzatamy to jest to dowodem, ze tworcy serialu osiagneli cel :)
Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 10
Grifter

Gdyby to było piekło czy nawet czyściec to po co te wszystkie bunkry, tajne projekty, badania naukowe ? Przecież z pewnością zaświaty tak nie wyglądają, to by nie miało sensu. Jedyne co może wydawać się prawdopodobne z teorią czyścca to te dziwne zbiegi okoliczności i powiązania między rozbitkami.
Ja jestem za tym że to jednak jakiś inny wymiar a rozbitkowie wcale nie umarli.

ocenił(a) serial na 10
madeleine_2

żaden czyściec, ani piekło. Przecież np Ethan przypływa na wyspę i odpływał kiedy chce teoretycznie, o tym kolesiu co podał Juliet środek nasenny wiemy że kilka kursów w tą i z powrotem robił, a on żyje "w realu", tak samo Juliet, przecież podczas transportu jej nie zabili

madeleine_2

kiedyś czytałam jakieś zagraniczne forum nt. Lost i ktoś wkleił tam fragmenty komiksu stworzonego przez siebie, w którym nasi bohaterowie LOST byli uprzendio członkami Dharmy, którym sztucznie wdrukowano "wspomnienia". W eksperymencie coś poszło nie tak i teraz "Inni" próbują odwrócić wszystko. wg tego komiksu Jacob to John Locke.

joshlymanfan

Hmm.. mogłabyś podać linka to tego forum?? :)

madeleine_2

http://www.4815162342.com/forum/viewtopic.php?t=23991&postdays=0&postorder=asc&s tart=795

1szy link

http://www.4815162342.com/forum/viewtopic.php?t=23991&postdays=0&postorder=asc&s tart=0

2gi link :)

moim zdaniem całkiem pomysłowe!!

joshlymanfan

http://www.4815162342.com/forum/viewtopic.php?t=23991&postdays=0&postorder=asc&s tart=615

i 3ci link