PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=133834}

Zagubieni

Lost
2004 - 2010
7,6 180 tys. ocen
7,6 10 1 180211
7,1 35 krytyków
Zagubieni
powrót do forum serialu Zagubieni

Jak w tamcie, mam pytanie dotyczące Widmore'a ( może nie dotyczy bieżących odcinków, ale jako ż oglądam aktyalnie sezon piąty, zacząłem się nad tym zastanawiac ), a mianowicie: Skąd Charles Widmore wiedział, że Oceani 815 rozbije się akurat na tej Wyspie? Skoro podłożył ( ? ) wrak samolotu, to musiał wiedziec gdzie jest prawdziwy Oceanic, a jak wiadomo chciał miec Wyspe tylko dla siebie, dobrze rozumiem? W ogóle jeśli znalałzby się ktoś na tyle dobry, że mógby uporządkowac informacje na temat frachtowca Widmore'a, byłoby super :) No bo o co w nim chodzi: Widmore wysyła frachtowiec, żeby znalazł Bena i Wyspe, jak udaje im się tu dotrzec? A poza tym, co tak właściwie ma katastrofa Oceanica do przybycia frachtowca??? W jednym z odcinków sezonu piątego, Daniel Faraday przekazuje ciekawy wywód na temat "co doprowadziła do katasrofy Oceanica": mówi o zbudowaniu bunkra, wciskaniu klawicza, niedopilnowaniu przez Desmonda wciśnięcia guzika, co doprowadziło z kolei do katastrofy, CO Z KOLEI DOPROWADZIŁO DO PRZYBYCIA FRACHTOWCA- DLACZEGO, co ma katastrofa do frachtowca??? :) Mam nadzieje, że BARDZO nie skomplikowałem i znajdzie się ktoś kto chociaż po części odpowie na moje pytania :)
Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 10
Don_Corleone

A więc tak...

"Skąd Charles Widmore wiedział, że Oceani 815 rozbije się akurat na tej Wyspie?"

Widmore nie jest jasnowidzem, i nie sądzę, że posiadał informacje o katastrofie 815 nim się wydarzyła. Jednak jest kilka możliwości, w jaki sposób dowiedział się, że na wyspie rozbił się samolot (oczywiście już po fakcie). Wg mnie najbardziej prawdopodobna jest jedna:
Wiemy, że Inni z grupy Bena często opuszczali wyspę na swego rodzaju wakacje.. lub też z jakąś misją. Widzieliśmy nagranie, gdzie Charles Widmore dopadł jednego z Innych i torturował. W taki oto sposób mógł łatwo dowiedzieć się, co dzieje się w chwili obecnej na wyspie i że rozbił się tam samolot... co więcej, mógł w taki sposób poznać szczegóły jak powrócić na wyspę.
Oczywiście o położeniu wyspy mógł też dowiedzieć się dzięki swojej córce, Penny:
Pracownicy stacji nasłuchowej, która wyłapała anomalię elektromagnetyczną w momencie wysadzenia łabędzia nie musieli koniecznie zachować informacji o położeniu wyspy tylko dla Penny. Być może zdradzili to również jej ojcu, może Charles miał szpiega w szeregach grupy badawczej swojej córki.

Tak więc Widomore, gdy tylko dowiedział się, że 815 rozbił się na wyspie, szybko sfingował kraksę z dala od poznanego położenia wyspy oraz wysłał w kierunku wyspy frachtowiec Kahana z najemnikami i naukowcami.
Misje obu drużyn były następujące:
Najemnicy mieli pojmać Bena (ówczesnego przywódcę Innych) i przy okazji pozbyć się rozbitków 815.
Naukowcy mieli unieszkodliwić stację Burza (tę którą wybito Dharmę), której Inni mogliby użyć do obrony.
Wszystko to miało przygotować wyspę przed powrotem na nią Widmore'a, który chciał ją oczywiście odzyskać.. znów być przywódcą.

"co ma katastrofa do frachtowca???"

to samo co ma przybycie frachtowca do późniejszego przybycia Widmore'a łodzią podwodną.. Faradayowi chodziło po prostu o ciąg wydarzeń, zwykły związek przyczynowo skutkowy. Mówił, że cała ta linia czasu, w której Desmond nie wciska guzika, po czym 815 się rozbija, po czym Kahana przypływa w stronę wyspy przestanie istnieć, jeśli wysadzą bombę w 77 roku.

ocenił(a) serial na 9
Murdoc

WIELKI DZIĘKI, po przeczytaniu tego rzeczywiście wiele mi się rozjaśniło :) Ale poruszyłeś przy okazji ciekawy temat: Stacja nasłchowa. Czy w szóstym sezonie dowiadujemy się czegoś więcej na jej temat? No bo właściwie skąd ona i członkowie stacji nasłuchowej wiedzieli, że trzeba szukać anomalii elektromagnetycznej? :)

ocenił(a) serial na 10
Don_Corleone

dobre pytanie...

Tutaj już można się tylko domyślać.
Charles szukał takiej energii, bo wiedział, że na wyspie znajdują się jej pokłady. Pytanie czemu Penny jej szukała? Jakim cudem powiązała wyspę z Desmodem? W odcinku 'The Constant' podczas ich rozmowy telefonicznej, mówi, że wie o wyspie. Być może powiedział jej o tym jej ojciec. Ale skąd on wiedziałby, że Desmond od 3 lat siedzi w Łabędziu na wyspie?? Cóż, może to kolejna informacja, którą wydobył od Innych poza wyspą torturując ich. Inni bowiem mieli dostęp o stacji Perła, gdzie widzieli przekaz wideo z Łabędzia i Desmonda wciskającego klawisz.

ocenił(a) serial na 9
Murdoc

Kiedyś zastanawiałem się, czy może Penny nie miała przypadkiem w przeszłości jakiegoś związku z Dharmą, stąd miałaby taką wiedze na temat Wyspy ( np. odcinek, w którym połączyła się z Charliem w Zwierciadle... Skąd niby miałaby namiary na tą stacje? ), ale to raczej zwykłe teorie, niczym nie potwierdzone :)

ocenił(a) serial na 10
Don_Corleone

Penny chyba jeszcze na świecie nie było jak urzędowała Dharma, więc raczej nic nie miała wspólnego z tą organizacją.

ocenił(a) serial na 9
no_bo_co

Hmmm, no w sumie racja :) No to nie wiem, może jeszcze to wyjaśnią... :)

ocenił(a) serial na 9
Don_Corleone

Skończyłem właśnie piąty sezon i nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie, na które chętnie poznałbym odpowiedź :) W odcinku The Variable do wioski Sharmy wraz z naukowcami powraca Daniel. Powodem jego powrotu było zdjęcie na którym rozpoznał Hurleya i reszte ( swoją drogą skąd wziął to zdjęcie w 1977, ze stacji Ann Arbor? ). Teraz moje zasadnicze pytanie: skąd Daniel miał wiedze, że akurat w 1977 roku nastąpił wybuch w stacji Łabędź??? Przybył na wyspe z naukowcami i już wtedy wiedział, że w tym roku nastąpi katastrofa, więc skąd??? Może niedokładnie oglądałem ten odcinek, ale nie mogę sobie przypomniec wyjaśnienia...
Tu również byłbym wdzięczny za odpowiedź :)