spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
Witam. Aktualnie oglądam drugi sezon, ale o uszy już obiła mi się śmierć Jim'a w czwartym
sezonie. Podobno jego duch ma wstąpić w ciało jakiegoś Sam'a, ale... oglądam właśnie
piąty sezon i Jim wygląda tutaj jak stary, dobry Jim. A Sam chyba nie był jego bliźniakiem,
prawda? Wytłumaczy mi to ktoś? Nadrobienie zaległych informacji trochę mi zajmie...
Jak już zapewne wiesz 14 listopada 2008 roku Jim wstąpił w wakujące ciało Sam'a,jedynie Melinda i jej syn widzą formę Jim'a w ciele Sam'a. Ze względu na ich "umiejętności" oraz,iż byli oni ze sobą bardzo zżyci. Działo to na zasadzie wizji ducha Jim'a. Jedyna Melinda(następnie Aiden) widzi obie formy.
Ja tez pewnie dlatego, ze bylam bardzo zzyta z Jimem widze obie formy :))) A w sumie od pewnego czasu juz tylko jedna :)
A tak w ogole to super, ze nie zrezygnowali z aktora, tez grajacy Sama byl jakis taki beznadziejny, bylaby duza strata dla serialu, gdyby go nim zastapili. Chociaz to troche i tak pokrecone bylo :)
Haha, zgadzam się. Byłam nieźle zdezorientowana tą sytuacją, ale Zaklinacz Dusz bez Jim'a to nie to samo ;)
Masz rację,aktor grający Sam'a wg mnie nie nadawał się do roli,jego grymasy i sposób mówienia mnie nie przekonywał. Ucieszyłem się,że David Conrad dalej będzie portretował JIm'a;) Nie ma to jak Jim z prawdziwego zdarzenia.;)
Mnie ta sytuacja zbytnio nie zdezorientowała;)
ja mam takie pytanie pewnie będzie wyjaśnione później w kolejnych odcinkach jestem na 4 sezonie Jim już nie żyje a jego duch jest w Samie. Skoro Jim nie żyje to kim jest ojciec syna Mel? Czyżby Sam/Jim był z Mel?
Aiden Lucas jest synem Jim'a i Melindy,poczęty został dwa tygodnie przed postrzałem Jim'a(czyli 24 października). Melinda wówczas była bardo pochłonięta przywróceniem mężowi pamięci,iż nie zauważyła iż jest w ciaży.;)
jak Aiden widzi Jima skoro umarł przed jego urodzeniem? Wiem że może nie powinnam pytać bo i tak pewnie będzie to wyjaśnione i kiedy Jim zniknie z serialu na dobre?
UWAGA SPOILERY
Jak wcześniej już wspominałem,powodem dlaczego Melinda i jej syn:Aiden widzą dwie formy Jim'a i Sam'a(działa to na zasadzie wizji)ze względu na ich dar widzenia eathbound spirits:duchy które nie przeszły na tamtą stronę(a Aiden nawet "świecących" oraz "cienie"). Jak i również,iż ich dusze są tak bliskie siebie(Mel i Jim to jak mitologiczne branie dusze,a Aiden wciąż był częścią Jim'a i Mel duszy;)),iż wizualizacja Jim'a przebija się przez powłokę cielesną Sam'a.
Najpierw musisz zrozumieć co to jest "wstąpienie"...Za wstąpienie rozumiemy wniknięcie duszy zmarłej osoby w wakujące ciało,w którym nie nastąpiła śmierć mózgu i dalsze procesy komórkowe zastały. W przypadku wstąpienia do ciała Sama,w momencie "nadania" impulsu elektrycznego Jim wszedł w nie(spryciarz z niego;d)-wróciła akcja serca(dokładnie w tym samym momencie co wstąpienie Jim'a),więc u Sama nie nastąpiła śmierć mózgu(reanimacja przebiegłą szybko),ciało ożyło.
Jim dokonał cudu w imię ich miłości,skomentował to pod koniec sezonu IV przy odnowie przysięgi "Miłości nie jest się w stanie zabić";d
Aby unikną kolejnego pytania: Jim nie mógł wstąpić we własne ciało,które de facto było martwe
Jim jak najbardziej zmarł na zator,więc owy skrzep przedostał się do naczyń włosowatych bądź tętnic doprowadzając krew do mózgu bądź dotarł do aorty serca,doprowadzając do niedokrwienia mózgu,w skutek tego nastąpiła śmierć mózgu. Nie jesteśmy w stanie powiedzieć ile minęło czasu od momentu nastąpienia owego zatoru do momentu rozpoczęcia reanimacji(Melinda przysnęła-Jim ją obudził,a sama procedura nic nie wniosła:żadnych skutków),więc de facto nie mógł wstąpić w swoje martwe ciało.
Co do twojego pytania,Jim nie zniknie z serialu na dobre(ani aktor:David Conrad);) Otrzyma staż lekarski(w końcu spełniło się jego marzenie) w miejscowym Mercy Hospital w Grandview;)
dziękuje za odpowiedź, nie będę więcej zadawać pytań choć mam jeszcze jedno. :)