PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=236095}

Zaklinacz dusz

Ghost Whisperer
2005 - 2010
7,3 31 tys. ocen
7,3 10 1 31245
7,0 2 krytyków
Zaklinacz dusz
powrót do forum serialu Zaklinacz dusz

Nowe ciekawostki;) 

użytkownik usunięty

Zakładam ten temat,aby się podzielić smaczkami,które zauważyłem podczas emisji serialu Ghost Whispeer
1-Skwer i dom Melindy i Jim'a z pilota serialu diametralnie różni się od reszty odcinków.
2-W 21 odcinku I sezonu podczas wizji sennej Melinda porusza się po skwerze (wykorzystanego podczas kręcenia I odcinka).
3-Dwa razy w serialu wymieniono tytuł "Koszmar minionego lata" (Jennifer Love Hewitt odgrywała jedną z głównych ról w tym slasherze).
4-W 21&22 odcinku II sezonu: w antykwariacie w tle można usłyszeć singiel J.L.Hewitt, inny kawałek z jej albumu jest wykorzystywany w 2 odcinku II sezonu (Melinda podśpiewuje sobie ją podczas jazdy-duch Kyle McCall ją nawiedza).
5-Ulubioną sceną w serialu dla Jennifer Love Hewitt oraz Davida Conrad'a jest pogrzeb Jim'a. Dla Camryn Manhein jest to scena,gdy Delie obsypuje kelner płatkami róż.
6-Scenariusze konsultowano z Marry Ann Winkowski (wydała ona kilka książek min. "When Ghosts Speaks: understanding earthbound spirits"-zajmuję się odprowadzaniem dusz jak Melinda Gordon).
7-Do promocji serialu wykorzystywano wiele stron internetowych związanych tematycznie z odcinkiem (np. rubloodymary(.)com, andshamethedevil(.)com, lancerslamz) wykonywano również wiele gier interaktywnych, stworzono pamiętnik Melindy Gordon i wiele innych form rozrywki internetowej.
8-Duchy kilka razy wypowiadają /nakreślają ezopowo imię Andrea aby dogryźć Melindzie.
9-W 15 odcinku III sezonu można zauważyć na nagraniu amatorskiego horroru:Aisha Tyler (odgrywała rolę Andrea Moreno).
10-Każdy sezon posiada cliffhangers:
I sezon-pojawienie się Romano i śmierć Andea'i
II sezon- Wypełnienie się V znaków. Pojawienie się ojca Melindy.
III sezon- podziemia,odkrycie biologicznego ojca Melindy. Ostatnia scena objawiająca V ceni.
IV sezon- wprowadzenie Księgi Zmian,
V sezon- wprowadzenie Święcacych i Cieni
Wszystkie z nich są ze sobą powiązane w spójny ciąg logiczno-racjonalny.
11-Muzykę do odcinków komponował Mark Snow (znany z Archiwum X)
12-Podczas pożaru skweru w Hollywood studio. w IV sezonie wykorzystano do zdjęć plan,z którego korzystano w Gillmore Sister oraz Pretty Little Liars (charakterystyczna biała kaplica).
13-W latach 2008/2009 światło dzienne ujrzały dwie serie komiksów Ghost Whisperer: The muse oraz Ghost Whisperer: The haunted.
To na razie na tyle)
Jak sobie coś przypomnę to dopiszę kolejne ciekawostki.

Nieźle :)
Ja nie zauważyłam tych rzeczy, mam jakieś słabe oko i w ogóle ;p
A ten komiks brzmi dobrze, muszę go znaleźć jak najszybciej.

użytkownik usunięty
zjemTwojaosobe

14-W planach scenarzystów w VI sezonie:
-miał nastąpić w jednym z odcinków lekki cross over z Medium(Melinda na jeden z odcinków miałaby współpracować z Allison Dubois)
-rozwinięcie postaci antropolożki okultystycznej: Avery Grant w podobnym stopniu co prof.Rick Payne z (Ii sezonu)-umożliwiałoby to wprowadzenie więcej wątków okultystycznych (jak w II sezonie).

ocenił(a) serial na 8

Rany , ale Ty wiesz na temat GW :) Chyba wszystko :D

Mam więc pytanko. Gdzie mogę zakupić komiksy z Melindą? ;)

użytkownik usunięty
iriisphotography

Nie spotkałem się z polską wersją językową tych komiksów.
Zakupić można na empiku bądź na amazon.
Jeśli nie robi ci żadnej różnicy: to możesz ściągnąć z mojego chomi(k)a: mateo1114 w folderze komiksy.
Jeśli nie masz transferu,zawsze mogę Ci wysłać na e-mail;)

ocenił(a) serial na 8

Już ściągnęłam. Dzięki :)) a czy są książki GW? Tak mi się coś wydaje, że SĄ.

użytkownik usunięty
iriisphotography

Nie jestem do końca pewny ilości tych opowiadań ale na amazon można zakupić kilka takich książek.
15-Na przełomie sezonu III i IV pod kierownictwem John Gray'a i reszty sztabu scenarzystów wydany został Spirit Guide:Ghost Whisperer. W tyn egzemplarzu znajduję się mitologia GW, biografie głównych bohaterów.
16- Pełne imię i nazwisko Melindy to: Melinda Irene Gordon Clancy Lucas.

użytkownik usunięty
iriisphotography

17-CBS podczas emisji IV sezonu wyprodukowali miniserial tzw webepisode: The Other Side. Opowiada losy młodego człowieka ze strony ducha.

użytkownik usunięty
iriisphotography

18-Sklep Melindy w pierwszym odcinku również się różni od wystroju/umiejscowieniu sklepu od pozostałych odcinkach.

użytkownik usunięty
iriisphotography

19-W 10 odcinku I sezonu serialu Supernatural (Nie z tego świata) pada taki cytat
"Kto jest seksowniejszym medium Patricia Arquette czy Jennifer Love Hewitt? ".

czy wie ktoś może o co chodziło w finałowym odcinku 4 sezonu z tymi cieniami?? sześć osób i i pięć cieni?

użytkownik usunięty
meuritiere

Cienie to kolejny komunikat pochodzący od "ciemnej strony mocy". Bazuje znów na V znaku (I-Gołąb,II-Pszczoła,III-Zmarli powstaną,IV-Powrót zapomnianych,V-Śmierć ukochanej osoby). Brak cienia bazuje na zamierzchłym przesądzie,że w chwili,gdy nie pojawił się cień jednej osoby z grupy-ma zwiastować bliską śmierć. W IV sezonie dojdzie do wypełnienia wszystkich znaków włącznie z naciskiem z tym V przesłaniem (dlatego jest tylko piątka cieni.)

użytkownik usunięty

20- Na początku sezonu I Melinda ma na swoim koncie 25 wiosen. W wieku 9 lat jej ojczym Tom Gordon opuścił ją i prawdopodobnie związał się z matką Gabriela Lawrence. W IV sezonie Delia 44 lata.
1*- Również sklep z antykami różni się od reszty odcinków.

użytkownik usunięty

21-Fikcyjne miasteczko Grandview (stan New York) gdzie Melinda żyję wraz z Jim'em jest oparte na rzeczywistym mieście Hamilton w stanie New York (matka Melindy:Beth wg serialu tam mieszka: pół godziny jazdy od Grandview). Teoretyzuję,że pilot właśnie w tej miejscowości został nakręcony(podobny plac,rozkład ulic). Przegląd w 3d oferuje nam google maps(sprawdźcie sami;) )

użytkownik usunięty

22- Cała garderoba Melindy wraz z dodatkami i biżuterią w I sezonie wyniosła koszty ok. 60 000 $. Następnie wszystkie kreacje zostały wystawione na aukcje a dochód z nich przeznaczony został na cele charytatywne.

użytkownik usunięty

23- Skwer,który był wykorzystywany w IV sezonie w zastępstwie za ten przed pożarem. Został wykorzystany również w 5 odcinku I sezonu Mentalisty. Można zauważyć sklep Melindy i posterunek policji;)