Zakładam ten temat,aby się podzielić smaczkami,które zauważyłem podczas emisji serialu Ghost Whispeer
1-Skwer i dom Melindy i Jim'a z pilota serialu diametralnie różni się od reszty odcinków.
2-W 21 odcinku I sezonu podczas wizji sennej Melinda porusza się po skwerze (wykorzystanego podczas kręcenia I odcinka).
3-Dwa razy w serialu wymieniono tytuł "Koszmar minionego lata" (Jennifer Love Hewitt odgrywała jedną z głównych ról w tym slasherze).
4-W 21&22 odcinku II sezonu: w antykwariacie w tle można usłyszeć singiel J.L.Hewitt, inny kawałek z jej albumu jest wykorzystywany w 2 odcinku II sezonu (Melinda podśpiewuje sobie ją podczas jazdy-duch Kyle McCall ją nawiedza).
5-Ulubioną sceną w serialu dla Jennifer Love Hewitt oraz Davida Conrad'a jest pogrzeb Jim'a. Dla Camryn Manhein jest to scena,gdy Delie obsypuje kelner płatkami róż.
6-Scenariusze konsultowano z Marry Ann Winkowski (wydała ona kilka książek min. "When Ghosts Speaks: understanding earthbound spirits"-zajmuję się odprowadzaniem dusz jak Melinda Gordon).
7-Do promocji serialu wykorzystywano wiele stron internetowych związanych tematycznie z odcinkiem (np. rubloodymary(.)com, andshamethedevil(.)com, lancerslamz) wykonywano również wiele gier interaktywnych, stworzono pamiętnik Melindy Gordon i wiele innych form rozrywki internetowej.
8-Duchy kilka razy wypowiadają /nakreślają ezopowo imię Andrea aby dogryźć Melindzie.
9-W 15 odcinku III sezonu można zauważyć na nagraniu amatorskiego horroru:Aisha Tyler (odgrywała rolę Andrea Moreno).
10-Każdy sezon posiada cliffhangers:
I sezon-pojawienie się Romano i śmierć Andea'i
II sezon- Wypełnienie się V znaków. Pojawienie się ojca Melindy.
III sezon- podziemia,odkrycie biologicznego ojca Melindy. Ostatnia scena objawiająca V ceni.
IV sezon- wprowadzenie Księgi Zmian,
V sezon- wprowadzenie Święcacych i Cieni
Wszystkie z nich są ze sobą powiązane w spójny ciąg logiczno-racjonalny.
11-Muzykę do odcinków komponował Mark Snow (znany z Archiwum X)
12-Podczas pożaru skweru w Hollywood studio. w IV sezonie wykorzystano do zdjęć plan,z którego korzystano w Gillmore Sister oraz Pretty Little Liars (charakterystyczna biała kaplica).
13-W latach 2008/2009 światło dzienne ujrzały dwie serie komiksów Ghost Whisperer: The muse oraz Ghost Whisperer: The haunted.
To na razie na tyle)
Jak sobie coś przypomnę to dopiszę kolejne ciekawostki.
Nieźle :)
Ja nie zauważyłam tych rzeczy, mam jakieś słabe oko i w ogóle ;p
A ten komiks brzmi dobrze, muszę go znaleźć jak najszybciej.
14-W planach scenarzystów w VI sezonie:
-miał nastąpić w jednym z odcinków lekki cross over z Medium(Melinda na jeden z odcinków miałaby współpracować z Allison Dubois)
-rozwinięcie postaci antropolożki okultystycznej: Avery Grant w podobnym stopniu co prof.Rick Payne z (Ii sezonu)-umożliwiałoby to wprowadzenie więcej wątków okultystycznych (jak w II sezonie).
Rany , ale Ty wiesz na temat GW :) Chyba wszystko :D
Mam więc pytanko. Gdzie mogę zakupić komiksy z Melindą? ;)
Nie spotkałem się z polską wersją językową tych komiksów.
Zakupić można na empiku bądź na amazon.
Jeśli nie robi ci żadnej różnicy: to możesz ściągnąć z mojego chomi(k)a: mateo1114 w folderze komiksy.
Jeśli nie masz transferu,zawsze mogę Ci wysłać na e-mail;)
Nie jestem do końca pewny ilości tych opowiadań ale na amazon można zakupić kilka takich książek.
15-Na przełomie sezonu III i IV pod kierownictwem John Gray'a i reszty sztabu scenarzystów wydany został Spirit Guide:Ghost Whisperer. W tyn egzemplarzu znajduję się mitologia GW, biografie głównych bohaterów.
16- Pełne imię i nazwisko Melindy to: Melinda Irene Gordon Clancy Lucas.
17-CBS podczas emisji IV sezonu wyprodukowali miniserial tzw webepisode: The Other Side. Opowiada losy młodego człowieka ze strony ducha.
18-Sklep Melindy w pierwszym odcinku również się różni od wystroju/umiejscowieniu sklepu od pozostałych odcinkach.
19-W 10 odcinku I sezonu serialu Supernatural (Nie z tego świata) pada taki cytat
"Kto jest seksowniejszym medium Patricia Arquette czy Jennifer Love Hewitt? ".
czy wie ktoś może o co chodziło w finałowym odcinku 4 sezonu z tymi cieniami?? sześć osób i i pięć cieni?
Cienie to kolejny komunikat pochodzący od "ciemnej strony mocy". Bazuje znów na V znaku (I-Gołąb,II-Pszczoła,III-Zmarli powstaną,IV-Powrót zapomnianych,V-Śmierć ukochanej osoby). Brak cienia bazuje na zamierzchłym przesądzie,że w chwili,gdy nie pojawił się cień jednej osoby z grupy-ma zwiastować bliską śmierć. W IV sezonie dojdzie do wypełnienia wszystkich znaków włącznie z naciskiem z tym V przesłaniem (dlatego jest tylko piątka cieni.)
20- Na początku sezonu I Melinda ma na swoim koncie 25 wiosen. W wieku 9 lat jej ojczym Tom Gordon opuścił ją i prawdopodobnie związał się z matką Gabriela Lawrence. W IV sezonie Delia 44 lata.
1*- Również sklep z antykami różni się od reszty odcinków.
21-Fikcyjne miasteczko Grandview (stan New York) gdzie Melinda żyję wraz z Jim'em jest oparte na rzeczywistym mieście Hamilton w stanie New York (matka Melindy:Beth wg serialu tam mieszka: pół godziny jazdy od Grandview). Teoretyzuję,że pilot właśnie w tej miejscowości został nakręcony(podobny plac,rozkład ulic). Przegląd w 3d oferuje nam google maps(sprawdźcie sami;) )
22- Cała garderoba Melindy wraz z dodatkami i biżuterią w I sezonie wyniosła koszty ok. 60 000 $. Następnie wszystkie kreacje zostały wystawione na aukcje a dochód z nich przeznaczony został na cele charytatywne.