Mam pytanie o co chodzi z tym duchem w kapeluszu co był w antykwariacie i parku??? Kim
on jest i co mu się stało??? Co chce od bohaterów???
UWAGA PEŁNO SPOILERÓW
Duch w kapeluszu to dawny lider włoskiej sekty nazywany Romano. Możemy się domyśleć,iż Romano pracuje jako kolekcjoner dusz dla Cieni. W celu zachwiania równowagi,co spowodowała by,iż owa bariera między światem żywych i duchów by osłabła.
Romano najzwyczajniej na świecie obserwują swoją konkurentkę(Melinda,gdy przeprowadza duchy na tamtą stronę,zabiera Romano'owi okazje aby ich niezdrowo trzymać na ziemi). Obserwuje jakie są jej najsłabsze strony i te mocne,jej wady i zalety,aby zadać jej najboleśniejszy cios. Profesor Rick Payne powiedział Melind'dzie, iż jest "Jasna duszą"(pilnuje,aby ludzie przechodzili na tamtą stronę),która jest arcy-wrogiem kolekcjonerów dusz. Taki kolekcjoner wzrasta na siłach,gdy przekona-zdobędzie dusze innych(będzie się z ich energii żywił,aż w końcu zamienią się w cienie jak on w przyszłości),jeszcze 3-krotnie stanie się potężniejszy gdy zdobędzie "jasną duszę" czyli zaklinaczkę dusz:Melindę Gordon,ale mu się nie uda.;) Melinda miała z nim ciężki orzech do zgryzienia,albowiem miała ogromną z nim konfrontacje w 22 odcinku I sezonu,przy tej bitwie ważyły się losy ponad 175 osób. Na szczęście Melindzie udaję się przeprowadzić ich na tamtą stronę. Dowiadujemy się w I odcinku II sezonu,iż światła to miłość i wybaczenie,czego Romana nie znosi.
Na szybkiego Ci odpowiadałem,ale mam nadzieję iż jakoś pomogłem.
WIELKIE SPOILERYCHO
Romano wraz z "Śmiejący się mężczyzną" przyczynił się za życia(prawdopodobnie jak wzrósł na siłach,wstąpił w wakujące ciało) do grupowego samobójstwa wielu osób. Jest wielkie prawdopodobieństwa,iż on również spowodował wypadek lotniczy w Grandview (planował to od dobrego okresu czasu).
P.S Jak masz jakieś pytanie: wal śmiało;)
Miłego dnia;)
A co się stanie z Andreą??? I dlaczego akurat ona ,,wyczula" pierwsza ducha w kapeluszu??? Oraz co stało się z duchem, który pomógł Melindzie odnaleźć w tym domu starości opiekunkę tego chłopca co zginął w wypadku samochodowym???
SPOILER
Kiedy będzie zmierzała do apartamentu brata Mitch'a Andrea'ę spotka śmiertelny wypadek samochowym w skutek katastrofy lotniczej. D Reggie pozostanie u boku Romano,pewnie Romano będzie się żywił jego energią i bólem,aż zamieni się w cienia.
Ten duch o którego mi chodziło pojawił się w odcinku w którym był duch tego chłopca który rozbił się samochodem, a potem pojawił się w domu Melindy po odesłaniu ducha chłopca.
To właśnie Reggie(żółty podkoszulek) to duch mężczyzny,który pomógł Melindzie odnaleźć opiekunkę Daniel'a:.pozostał u boku Romano,pewnie Romano będzie się żywił jego energią i bólem,aż zamieni się w cienia.
Romano współpracował ze śmiejącym się mężczyzną,razem byli kolekcjonerami dusz.
Andrea wyczuwała Romano'a,gdyż ją cały czas obserwował oraz był on nad wymiar bardzo potężnym duchem.
Dzięki wielkie za odpowiedzi. Mam jeszcze kilka pytań. Co stanie się z Romano, Jak Melinda go wyczuję/pokona??? I co to są te cienie???
SPOILERY NA WŁASNE RYZYKO
Pierwsze starcie między Melindą a Romano nastąpi w 22 odcinku I sezonu. Starcie będzie polegać na przekonaniu 226 ofiar katastrofy lotniczej na przejście na tamtą stronę. Taka liczba dusz dla Romano to niezwykła szansa wzmocnić siebie i swoje szeregi po ciemnej stronie(cienie i kolekcjonerzy). Melinda z całych swoich sił przekonała ich,aby jednak poszli do światła. Jednak cała siódemka pozostała u boku Romano. Mel od dłuższego czasu doświadczała uczucia,że coś się złego wydarzy. Melinda jest również celem Romano,gdyż jest najpotężniejszą Ghost Whisperer(zaklinaczką dusz. Z każdym pokoleniem dar wzrastał). Jako jedyna mogła powstrzymać Romano. Duch w kapeluszu po przegranie będzie wciąż spiskował po tamtej ciemnej stronie. Pewnie do takiego momentu zbierał/żywił się niewinnymi,zepsutymi już od środka przez niego duchami,iz przemienił się w Cienia.
Cienie egzystują na innym planie niż duchy lecz na takiej samie płaszczyźnie co Świecąci(duchy dzieci,które przeszły na tamtą stronę. Symbolizują one niewinność i czystość). Toczą oni bitwę nawzajem,aby równowaga została zachowana. Cienie to cząstki zepsutych ludzi,żywią się "złymi do szpiku kośćmi"(ale sam duch zdecydował)duchami. Pogłębiają ich ból i złość aby później ich przemienić w kolejne Cienie.
Babcia Melindy:Mary Ann pojawia się w śnie w 22 odcinku II sezonu,aby ją ostrzec,iż nadchodzące wydarzenie będzie przełomowe i losy tego świata są w jej rękach. To następny zamach Cieni na poczynania Melindy. Ostrzegła ją,iż to może być niewielkie,niespodziewane wydarzenie ale przynoszące wielkie skutki.
Ceną za pomoc przeprowadzeniu duchów i współistniejąc w świecie duchów jest "dotyk śmierci". Możemy tylko spekulować,iż to kolejny cios zadany przez Cienie,aby pogrążyć Mel oraz zadać jej wszelakie cierpienie. Jim'a i Melinda darzą się nawzajem wielką prawdziwą miłością,więc dzięki pomocy "świecących", Jim wstępuje w wakujące ciało Sam'a. Na początku doświadczył amnezji,jednak pamięta silne uczucie co do Mel. Gdy był bliski następnej śmierci,pamięć komórkowa Sam'a przepadła.a wspomnienia Jim'a wróciły. Więc tak na dobrą sprawę Jim nigdy nie umarł;)
Nie tylko matka Melindy:Beth posiada taki dar jak Melinda,ale również jej biologiczny ojciec Paul Eastman również widział earthbound spirits. Melinda zrodzony z dwóch Ghost Whisperer dzierżyła o wiele potężniejszy dar niż jej rodzice(Jest Jedyna),co również wiąże się z dalszym wzmacnianiem daru przez pokolenia. Najstarszą Zaklinaczką dusz jaką znamy to Tessa Lucas(Melindy prapraprababcia),która w prostej linni urodziła Julia Lee Lucas(praprababcia). Nie wiemy jak nazywała się prababcia Mel. Babcia Mel(Mary Ann)dała na świat Beth (matkę Mel).
Czy Śmiejący się mężczyzna pojawił się jeszcze w jakimś innym odcinku niż 21, pierwszego sezonu??? I co się z nim stanie??? Czy będzie jakiś groźniejszy duch niż on i Romano??? Który z nich jest potężniejszy??? I skąd weźmie się profesor( w którym odcinku)???
"Śmiejący się mężczyzna" nie pojawi się więcej w Ghost Whisperer ale spin off'ie "The other side"(internetowy serial,twórców serialu,opowiadających historię pewnego ducha Zach'a z jego perspektywy).Dalej będzie oszukiwał duszę jak dotychczas. Nie jesteśmy w stanie potwierdzić,który z nich jest potężniejszy,ale chylę się ku temu,iż Romano jest potężniejszy niż "śmiejący".
Kochaniutki profesor antropologii okultystycznej: Rick Payne pojawi się w pierwszym odcinku II sezonu.;)
A co się z nim działo w tym spin off'ie??? I kim był ten mężczyzna potrącony przez auto na końcu 1 odcinka 2 sezonu??? I ten ktoś kto się przyglądał z góry??? Co chcą/chcieli od Melindy??? I kim jest duch w masce???
W "The Other Side" przedstawia przeżycia Zach'a, jego zagubienie. Nawet ciemna strona chciała go skusić(bardzo ciekawe to przedstawili). Zach'a przychodzi do Melindy po pomoc w 21/22 II sezonie. Mel przeprowadzi go na tamtą stronę w 16 odcinku III sezonu.
Ten mężczyzna potrącony przez samochód tuż przed lotniskiem to były chłopak Melindy ze studiów:Kyle McCall . Bardzo ją zranił po tym jak mu ujawniła swój dar. Wiele przez niego przeszła. To właśnie Kyle McCall obserwował wszystko z góry.;)
Musisz bardziej opisać tego ducha w masce,gdyż w serialu przejawiało się kilka owych duchów.;)
Chodzi mi o ducha w masce z ostatniego odcinka 3 sezonu oraz o człowieka bez twarzy z ostatniego odcinka 2 sezonu??? I w ilu odcinkach pojawi się jeszcze Romano???
SPOILER
Ten duch masce pojawiający się 18 odcinku III sezonu to biologiczny ojciec Melindy: Paul Eastman(również zaklinacz dusz) zamordowany przez Tom'a Gordon'a.
Meżczyzne,którego Melinda spotka przy świetle to wyparta dusza Tom'a Gordon'a (jej ojczym).
Romano można zobaczyć również w 1 odcinku II sezonu lecz działać będzie dalej przeciwko Melinda'dzie.
P.S Naprawdę wolisz sobie psuć "zabawę" tymi spoilerami?;)
Pozdrawiam;)
Z zasady jestem dosyć ciekawski wiec chce wiedzieć jak najwięcej o filmach które lobie. A dlaczego go zabił???
SPOILERY NA CAŁY II I III SEZON I NIE TYLKO!
Pewien duch małego chłopczyka P.Wilkins przyszedł do Paul'a po pomoc,aby znalazł jego ciało.W skutek nieumyślnego bawienia się w lesie(udawał super-bohatera)ześlizgnął się z gałęzi,peleryna zahaczyła o wyższej umieszczono gałąź. Umarł na wskutek uduszenia(przypadkowego powieszenia się). Peleryna zerwała się po dłuższym okresie,wówczas ciało spadło na ziemię,bez peleryny(potem ona została przemieszczona przez wiatr). Chłopczyk zaprowadził go do ciała. Nieudolnie ojciec Melindy zawiadomił policję,gdzie ciało się znajdowało. Koroner stwierdził,iż ktoś P.Wilkins'a udusił. Podejrzenie padło na Paula,dzięki nowemu prokuratorowi Tom'ie Gordon'ie został oskarżony i skazany za popełnienia zabójstwa. Przerażona Beth(wówczas jeszcze nie wiedziała,że jest w ciąży z Melindą) zwróciła się o pomoc do Tom'a(przekonała go,że ona i Paul widzą duchy). Beth pełna nadziei napisała do Paul'a list,aby nie tracił nadziei,że kiedyś wyjdzie z więzienia. Tom'a nie dopełnił obietnicy("zakochał się" w Beth),jeszcze bardziej pogarszał sprawę Paul'a. W tym czasie Beth i Tom'a połączyła miłość. Nie chciała ona,aby o tym dowiedział się Paul,więc przestała pisać do niego. Tom'a był świadom,iż Eastman nie da za wygraną,nasłał na niego płatnego mordercę w więzieniu(Paul w samoobronie zabił owego assasina) . Już było wiadomo,że nigdy nie wyjdzie poza obręb zakładu karnego. Pewnego dnia,przeczytał on w gazecie wzmiankę o Beth i Melindzie Gordon. Zrozumiał,że wszystko musi powiedzieć Beth,więc wzniecił pożar w zakładzie,gdzie uciekając z niego,mocno się poparzył(stąd ta maska). Melinda wówczas miała nie całe 4-5 lat. Gdy Tom'a i Paul skonfrontowali się przy garnku domu nocą,na wskutek kłótni,Tom zamordował Paul'a. Ukrył zwłoki w piwnicy domu,gdzie zakopał.
Tom Gordon opuścił ją w 1989r. kiedy Melinda miała 9 lat,wtedy pan Gordon spotykał się z chorą umysłowo zaklinaczką dusz(panią Lawrence),gdzie urodziła mu syna Gabriela.
Serial ogladam na Foxie. Nie widzialam niestety dwoch pierwszych sezonow, wyrywkowo widzialam trzeci i czwarty, i w wiekszosci piaty. Dlatego Twoje informacje sa dla mnie bardzo przydatne, wiecej uklada sie w calosc :)
W zwiazku z wakacyjnym wyjazdem nie widzialam poczatku piatego sezonu (bo rozumiem, ze to ze smiercia Jima i zawirowaniami z Samem to byl sezon czwarty, popraw mnie, jezeli sie myle) i tez mam kilka pytan :) Licze, ze wciaz bedziesz tak mily i wyjasnisz :)
Czy zaraz na poczatku byl przeskok w czasie? Aiden mial juz tyle lat? Co sie z nim dzialo do tego czasu? Jak odkryto jego zdolnosc?
Ucieklo mi tez kim wlasciwie byl ten starszy facet-duch w jasnym garniturze, ten obserwator co pomagal Melindzie i Aidenowi. Jaki on mial interes w tym wszystkim?
A ten syn ojczyma Melindy, ten Gabriel, pojawil sie w ogole w serialu?
I jeszcze jedno co do samego Jima - dlaczego po smierci nie widzi duchow? Przeciez duchy widza siebie nawzajem. Nawet ta, co byla przez chwile w smierci klinicznej (w odcinku z mormonami) widziala w tej chwili ducha. Przeciez to, ze Jim wszedl w cialo Sama nie zmienia faktu, ze umarl, ze jego ziemska powloka zginela i zostal on sama swoja duszą. Ktora znalazla sobie nowe miejsce do mieszkania. Powinien miec chociaz jakies przeblyski.
PEŁNO SPOILERÓW
Księga zmian wyznaczyła dokładny dzień porodu(Melinda sądziła,iż umrze przy porodzie,ponieważ księga posiadała wszystkie daty śmierci jej bliskich Andrea'ę, Jim'a itd.)na 25 września o 23:49, Aiden na początku nie oddychał (dzielił dośw. z dzieckiem w sali obok) ale już o 23:50 oddychanie wróciło. Na ekranie można było zobaczyć jak Mel i Jim wracają z porodówki i wtedy nastąpił przeskok w czasie o 5 lat. Przez te pięć lat wiemy tylko,iż Aiden w każde swoje urodziny niefortunnie "coś" mu się stało. W wieku 4 lat potrzebował kilka szwów jak spadł z piłki,a w wieku 3 lat wpadł na szklane drzwi,a jak miał 2 lata dostał szaloną wysoką gorączkę. W pierwszy odcinku V sezonu Aiden obchodzi 5 urodziny. W tym odcinku Melinda odkrywa,iż on nie jest "tylko" Ghost Whisperer jak ona,ale również dzierżył zdolności empatyczne(dzieli doświadczenia od duchów i zmarłych,stąd te wysokie gorączki, brak oddechu przy narodzinach). Melinda będzie małymi krokami odkrywać,że Aiden jest w stanie widzieć "święcących" i złowrogie "cienie". Melinda i Aiden'a łączy specyficzna więź dlatego,Aiden może jej przesyłać wizję oraz jego przeczucia,a jeśli dojść dalej to dzięki Aiden'owi byłaby w stanie widzieć "święcących" i "cienie" przy odrobinie wprawy;).
Carl-duch w jasnym garniturze należy to grupy obserwatorów(earthboound spirits) w celu odpokutowania swoich występków.Pomaga on Melindzie i reszcie zrozumieć czym naprawdę jest księga,cienie i świecąci. Najpierw tylko obserwuje poczynania zaklinaczki duchów,następnie daje im rady i ostrzeżenia a nawet ingeruje w świat żywych(co jest zakazane dla obserwatorów).
Gabriel sporo namąci w II sezonie Ghost Whisperer. NIe wiem czy już napisałem w poprzednich postach,jaki on ma wpływ na ciąg wydarzeń w II sezonie. Pomaga on Tom'owi Gordon'owi w III sezonie. Całą resztę,chyba też opisałem we wcześniejszych postach.
Jak zapewne wiesz,na skutek wstąpienia do wakującego ciała doświadcza się amnezjii ani co się wydarzyło przed śmiercią ani jak już Jim wędrował po świecie duchów. Na wskutek pamięci komórkowej ciała, Jim na początku otrzymywał tak zwane "przebłyski" pamięci przed śmiercią jak np. uczucie co do Melindy,wiedza na temat I pomocy a nawet postrzał i ból w ramieniu. Jim'a w 18 odcinku IV sezonu wyrusza na ratunek Melindzie. Niefortunnie jego plecak zaczepił się rury pod wodą,wówczas doświadcza śmierci klinicznej. Pamięć komórkowa znika,Jim'owi wraca pamięć przed śmiercią.(Na youtube jest dostępny filmik z tego odcinka). Jim sam żałuje,że nie pamięta niczego jak był duchem. Na wskutek tej amnezji,albo "stanu" jego ducha,nie widzi on duchów(tak jakby dusza wróciła do stanu przed śmiercią).Poza tym on już tak na dobrą sprawę nie jest duchem a już żywym człowiekiem,więc nie jest w stanie widzieć duchów.
Musisz mi dokładnie powiedzieć/opisać te odcinek co wymieniłaś;)
Gratuluję świetnych pytań.
Mam nadzieję,że jakoś rozjaśniłem sytuację.
Miłego dnia;)
Wielkie dzięki za szybki wpis i wszystkie wyjaśnienia. Bardzo rozjaśniłeś :)
Większość sezonu czwartego widziałam, na pewno od odcinka z dziewczynką, co niby przez nią zginął Jim. Nie pamiętam, czy o zginął zw tym odcinku czy w poprzednim. To całe zawirowanie z Samem też, aż do odcinka, gdy dowiadują się o ciąży, domyślam się, że to finał czwartego sezonu. I bardzo się ucieszyłam, że będą mieli dziecko, nie chciałabym, żeby Melinda miała dziecko z ciałem Sama. Potem wyjechałam na wakacje, wróciłam na drugą połowę piątego sezonu (bo FoxLife puszczal jeden za drugim). Który okazał się dość mroczny, były odcinki naprawdę przyprawiające o ciarki :) Wracam, a tam juz takie duze dziecko :) Zalowalam, ze tyle mnie ominelo.
To z Jimem było dość ważne i cieszę się, że akurat to widziałam. Sama jego śmierć na początku bardzo mnie zmartwiła, ale muszę przyznać, że to dość ciekawy zabieg twórców, urozmaicił całą akcję. A Jennifer i David mieli okazję przez jakiś czas wykazać się w nowej sytuacji, a nie wciąż grali to kochające, wspierające się małżenstwo (chociaż oczywiście Melinda i Jim byli dla siebie stworzeni, a między aktorami była chemia, dlatego tak dobrze się oglądało ich związek i kibicowało im). Nie powiem, to było ciekawe. Ale wracając do tego, o co mi chodziło - Jim dopiero jak jego świadomość się zaczęła przebijać miał przebłyski ze swojego życia, wcześniej czuł tylko, że z jakiegoś nieznanego powodu ta Melinda jest mu bliska. I jakby nie patrząc doświadczył czegoś paranormalnego, więc mógłby być jakoś z tego powodu naznaczony. Chociażby wyczuwać jakos duchy, może nie słyszeć, bo od tego był Eli, ale w jakiś inny sposób. Ale rozumiem jego amnezję, chociaz mysle, ze ciekawie byloby go poddac hipnozie :)A propos jeszcze tego tematu, to bardzo mi się podobała scena z rowerem, jak (wtedy jeszcze) Sam zaczął sobie uświadamiać, że coś w tym jest, co mu mówiła Melinda. Za to właśnie (również) lubię ten serial, że jest pełen naprawdę dobrych małych epizodów. Jak np. też z hydraulikiem w odcinku finałowym. W ogóle dużo jest też komediowych motywów. Uśmiałam się, w jaki sposób Eli przekazywał Carlowi informacje będąc na fotelu dentystycznym.
Motyw ducha w masce ciągnął się przez więcej niż jeden odcinek, na pewno nie widziałam co najmniej jednego pośród nich. Coś mi umknęło, bo nie znałam dokladnie tej historii, że ojczym porzucił matke Melindy i miał dziecko z inną kobietą. Już nie mowiac o tym, ze to dziecko coś tam dalej potem mieszalo. Z tego, co pamiętam nic nie napisałeś dokladnie o Gabrielu, poza tym, kim byli jego rodzice.
Historia rodzinna Melindy - dobrze wiedziec, ze zdolnosc odziedziczyla i to po obojgu rodzicach, teraz rozumiem, dlaczego jest tak potezna, no i ze dalsi przodkowie tez byli "zaklinaczami", ciekawe że po kądzieli, prawie jak w Charmed :) Tyle że samej Melindzie urodzil sie syn, a nie corka.
Czy dobrze rozumiem, to co Melinda widziała, gdy miała wizję z Aidenem, to on jej ten obraz przesyłał? Świadomie czy nieświadomie? Bo mi sie wydawalo, ze on nie wie o tych wizjach, co one przedstawialy.
Piszesz o katastrofie lotniczej, przez ktora zginela przyjaciolka Melindy z pierwszego sezonu. Czy to ta sama katastrofa, o ktora mial pretensje duch brat blizniak w piatym sezonie, ze niby Melinda zabrala mu matke?
Wybacz ten dosc chaotyczny post, spowodowany jest pozna godzina i moim stanem pernamentnego zmeczenia. Widze, ze jestes wielkim fanem Ghost Whisperer :), duzy szacunek za taka pamiec do tylu szczegolow. JA mam zamiar kiedys nadrobic caly serial od samego poczatku, a na razie przynajmniej bardziej rozumiem, co i jak. Widze, ze chociaz kazdy odcinek opowiadal osobna historie (przewaznie), to jednak jest jakas glowna historia budowana od samego poczatku.
Jeszcze raz dziękuję i dobrej nocy :) Albo weekendu, w zaleznosci, kiedy to przeczytasz.
Jim zginął 7 listopada 2008 roku(odcinek 6 sezonu IV: "Imaginary Friends and Enemies") na wskutek postrzału co spowodowało zakrzepicę. Oglądałaś odcinek 7 sezonu IV "Threshold". Caitlin Mahoney miała znikomy wpływ na rezultat całego zbiegu wydarzeń. Przez ciężką kurację nad jej anoreksją detektyw Carl Neely był bardzo rozkojarzony i niestabilny emocjonalnie co wpływało na jego efekty pracy. Chociaż wg. mnie cała wina spływa na Hunter'a Clayton'a wraz udziałem cieni.
Jim wstąpił w wakujące ciało Sam'a w 7 odcinku IV sezonu 14 listopada(w moje urodzinki;d) dzięki małej pomocy święcącym.
Związek Melindy i Jim'a ukazał jak mocna może być prawdziwa miłość. Sami powiedzieli przy odnowieniu przysięgi małżeńskiej,iż prawdziwa miłość nigdy nie umiera tylko staje się silniejsza.
Przez całe zawirowanie z Sam'em/Jim'em i ciążą Melindy(o ciąży Melindy dowiadujemy się w odcinku 20 IV sezonu. Przed śmiercią Jim'a-a to dokładnie dwa tygodnie przed- Mel była w stanie błogosławionym. Właśnie dlatego Aiden genetycznie jak i "duchowo" jest synem Melindy i JIm'a.) sezon IV stał się bardzo wzruszającym,emocjonującym szeregiem odcinków.;)
Zazwyczaj Aiden podświadomie "wysyła" Melindzie te wizje,gdy on śpi(nic z tych wizji nie pamięta-ze snu). Ze względu na ich specyficzną,wyjątkową więź mogą się intuicyjnie wymieniać myślami jak miało to przypadku w 1 odcinku V sezonu,gdy Melinda w myślach zwraca się do Aidena,aby pozostał w bezpiecznym miejscu wraz Tyler'em. Gdy Melinda pyta synka,skąd wiedział,oznajmił jej,że tak "wyczuł". Co poświadcza nad ich więzią. Aiden wykazuje się również wysoko rozwiniętą intuicją co do swych bliskich np. wiedział,iż Ned zadzwonił do Melindy(choć miała wyciszony telefon),gdyż wpadł w problemy z duchem. Podłapuje symptomy chorobowe duchów i żywych osób oraz ich emocje. Choć Melinda w jakimś stopniu również jest empatką. Od dawna wiemy,iż ona również podłapuje -chwilowo- symptomy chorobowe duchów(dobrym jest przykład duszności spowodowaną astmą,na którą chorował Randy Cooper w 16 odcinku II sezonu) oraz wyczuwa emocje earthbound spirits. Możemy spekulować iż na wskutek co pokoleniowego wzrastania na silę daru, empatyczne właściwości zostały spotęgowane.
Gdy Tom porzucił Beth w roku 1989-możliwe,że już wcześniej zdradzał żonę-nie znamy dużo faktów dotyczących jego życia. Możemy tylko się domyślić,iż mając przelotny romans z inną "zaklinaczką dusz": pani Lawrence spłodził on syna Gabriela Lawrence. Gabriel i jego matka od młodych lat byli trzymani w szpitalu psychiatrycznym,gdyż lekarze sądzili,iż mają głębokie intensywne omamy wzrokowe. Gabriel z nikim się nie zaprzyjaźnił z żywą osobą.Jego najbliżsi "przyjaciele" to były duchy,jak sam wyznał nie cierpiał jak po jakimś czasie jednak przechodzili na tamtą stronę(to już były fundamentalne zalążki,aby działać dla ciemnej strony-cieni). Jak osiągnął wiek: 18 lat przy pomocy kłamstw i łgarstw wyszedł ze szpitala psychiatrycznego.
Wtedy pojawia się w życiu Melindy,już jako zepsuty do szpiku kości kolekcjoner dusz pracujący dla Cieni. Na pogrzebie dostrzega Gabriela rozmawiającym z duchem(aby Melinda mu bardziej zaufała) przeprowadził go na tamtą stronę. Gabirel był pionkiem w ręku cieni,aby ona dołączyła do kolekcjonerów. Jednak Mel wraz prof.Rick'iem Payn'em odkryli co tak naprawdę sprowadza go do Grandview. Gdy cała trójka Mel,Jim i Rick "włamują" się do domu Lawrence ujrzeli cały pokój obklejonymi zdjęciami Mel z poprzedniego lata(I sezon). Gabriel chadza się po szpitalach jak sęp i nakłania duchy aby pozostali oraz,aby wkroczyli w jego szeregi.
Melindę wówczas odwiedza wieszczący duch(przez cały sezon i jak serialu przewijają się motyw V,za dużo aby pisać-w następnym poście o tych symboli i znaków rozpiszę-),aby szykowała się na wydarzenie,od którego losy świata duchów zależy. Oznajmia jej,że jest jedyna która jest w stanie uchronić równowagę tego świata..(wybacz ale o tym,również napiszę w następnym poście).
5 maja 2006 roku Melinda przeprowadziła -prawie wszystkie(6 pozostało w podziemiach)- duchy z tej katastrofy na tamtą stronę(na yt również jest umieszczony fragment) w tym była również matka owego chłopczyka.
Wszystkie sezony i odcinki Ghost Whisperer układają się w jedną całość jak puzzle. Przez wszystkie sezony płynie główny wątek,który przeplata się przez wszystkie sezony.
Dziękuję,za wspaniałe pytanie i dyskusje;)
Miłego spędzania czasu;p
P.S Następnym razem postaram się dogłębniej napisać na te wszystkie wydzielone wątki.
Piper Halliwell również urodziła pierworodnego Wyatt'a a nie córeczką Melindę;p(w komiksie już urodziła ową córeczkę);)