Zmierzch bogów (2024)
Zmierzch bogów: Sezon 1 Zmierzch bogów sezon 1, odcinek 8
odcinek Zmierzch bogów (2024)

Zmierzch bogów | Pieśń Sigrid

Song of Sigrid 42m
6,6 63  oceny
6,6 10 1 63
Zmierzch bogów
powrót do forum s1e8

Niekonsekwencja

ocenił(a) serial na 5

Wszyscy protagoniści korzystali z przeklętych broni. Było to zaznaczone, gdy brali je od Andvariego. Hervor zginęła w bitwie, ale walkirie nie chciały jej zabrać bo używała przeklętego oręża, natomiast gdy Loki sprzedał kosę Sigrid, ta mimo przeklętej włóczni wleciała do Valhalli i to w zwolnionym tempie. Gdzie konsekwencja?

Gonzo2102

Możliwe że Hervor została „ukarana” bo zginęła walcząc bezpośrednio tą bronią a Sigrid została zabita nie podczas walki a podstępem Lokiego i Valkiria uznała że zasłużyła na Valhalle lub w drugim sezonie okaże się że to był szerszy plan by właśnie dostała się do Valhalli wypełnić przeznaczenie.

ocenił(a) serial na 5
Melassa90

To nadal nie ma sensu, bo do Vallhalli trafiali wojownicy, którzy zginęli w bitwie. Ja wiem, że to specjalny zabieg pod 2 sezon, ale jednak nadal bez konsekwencji.

ocenił(a) serial na 10
Gonzo2102

Inna była klątwa dla każdej z tych broni.

doliwaq

To tylko Twoje domysły.

ocenił(a) serial na 10
tomasztytlak92

Krasnolud tak powiedział, najwyraźniej przegapiłeś ten moment

doliwaq

Aż sobie odtworzyłem specjalnie ten moment ponownie i ceną broni jest życie za życie. " broń przecina linie losu i sprowadza nieszczęście ale kiedy i jak tego nie wie nikt", " jeśli użytkownik się zawaha spłonie żywcem"

doliwaq

A więc, nie ma tam nic o tym, że każda broń ma inną klątwę. Każda ma tę samą więc serial nie trzyma się kupy i tyle.

ocenił(a) serial na 10
tomasztytlak92

"broń przecina linie losu i sprowadza nieszczęście ale kiedy i jak tego nie wie nikt"

ocenił(a) serial na 10
tomasztytlak92

"broń przecina linie losu i sprowadza nieszczęście ale kiedy i jak tego nie wie nikt" no właśnie, sprowadza nieszczęście, nikt nie wie jak, to oczywiste więc, że to nieszczęście to klątwa i może się różnić, nikt nie wie jak się różni (i kiedy kogoś dopadnie) 

Gonzo2102

też zwróciłem na to uwagę. spora niekonsekwencja. Krasnolud mówił wyraźnie, że nie żyje tak długo przez przypadek - przechodzi na niego życie pozostające ludziom korzystającym z jego broni. zrozumialbym gdyby to przestalo dzialac, bo sam zginal, ale takiej interpretacji przeczy smierc Hervor

ocenił(a) serial na 8
Scarga

Może źle pamiętam ale Walkiria nie powiedziała do Sigrid że Hervor zginęła przez przeklętą broń ale w przypadku Sigrid będzie inaczej?

Luda

Walkiria się nie odezwała. Hell powiedziała do Sigrid, że broń Hervor była przeklęta i zabrania jej dostępu do nieba.

ocenił(a) serial na 8
Scarga

Prawda to Hell nie Walkiria.

ocenił(a) serial na 8
Luda

Her weapon was cursed and keeps her from heaven. Antler will have it's own outcome.

Luda

Pewnie masz rację, co nie zmienia faktu, że wszystko to zostało słabo wytłumaczone. Poeta czyta z run na broni: "dzięki mnie odbierzesz komuś życie, ale w zamian oddasz mi swoje". Krasnolud mówił: "moja broń przecina nici losu i sprowadza nieszczęście, ale kiedy i jak tego nie wie nikt", a później: "jestem starszy niż się wydaje i nie przez przypadek. gdy ona straci swe życie, ja zachowam swoje". Wszystko to sugeruje, że stary mag-krasnolud przejmuje pozostałą część żywota przedwcześnie zmarłych nosicieli jego broni, a jedynie wypowiedź o niespodziewanym nieszczęściu otwiera furtkę dla innych interpretacji. Biorąc pod uwagę, że zginął, to wypowiedzi o przedłużaniu jego zycia przez broń były zbędne. Niepotrzebnie prowadziły do mylącej interpretacji założeń klątwy.

Luda

Pewnie masz rację, co nie zmienia faktu, że wszystko to zostało słabo wytłumaczone. Poeta czyta z run na broni: "dzięki mnie odbierzesz komuś życie, ale w zamian oddasz mi swoje". Krasnolud mówił: "moja broń przecina nici losu i sprowadza nieszczęście, ale kiedy i jak tego nie wie nikt", a później: "jestem starszy niż się wydaje i nie przez przypadek. gdy ona straci swe życie, ja zachowam swoje". Wszystko to sugeruje, że stary mag-krasnolud przejmuje pozostałą część żywota przedwcześnie zmarłych nosicieli jego broni, a jedynie wypowiedź o niespodziewanym nieszczęściu otwiera furtkę dla innych interpretacji. Biorąc pod uwagę, że zginął, to wypowiedzi o przedłużaniu jego zycia przez broń były zbędne. Niepotrzebnie prowadziły do mylącej interpretacji założeń klątwy.

ocenił(a) serial na 8
Gonzo2102

Ja od razu założyłam, że Sigrid nie zginęła walcząc swoją bronią, w przeciwieństwie do Hervor i that's the point ¯⁠\⁠_⁠(⁠ツ⁠)⁠_⁠/⁠¯