Dawno w filmach i serialach nic mnie tak nie zdziwiło i rozbawiło jak TA scena XDDDDD
No ale w sumie tak wyglądało, porzucili wiarę przodków i zaczęli wierzyć w słowa Jezusa. Gdzie tu propaganda? Przecież dokładnie to się wydarzyło w historii. Bogowie zostali zapomnieni na rzecz innych bóstw.
No ale w sumie tak wyglądało, porzucili wiarę przodków i zaczęli wierzyć w słowa Jezusa. Gdzie tu propaganda? Przecież dokładnie to się wydarzyło w historii. Bogowie zostali zapomnieni na rzecz innych bóstw.
Polecam przeczytać Eddę młodszą Snorrego Sturlusona, która jest najbardziej znanym i najbardziej rozpowszechnionym tekstem opisującym mitologię nordycką. Na samym wstępie pisze on o tym, że bogowie nordyccy to jedynie herosi którzy przeżyli wojnę trojańską, a jedynym bogiem jest Jezus. Jednakże, fakt istnienia wielu wątków chrześcijańskich w tekście nie przeszkadza wszystkim fanom każdej popkulturowej wersji mitologii (która jest skrajnie zniekształcona i jest nieporozumieniem) do mówienia jakie chrześcijaństwo jest złe.
Niestety muszę też przyznać, że wplątanie wątku Chrystusa w tak strasznie przekształconej wersji mitów jest bez sensu, a przy wywiadach Snyder broni się źródłem tekstowym, który olał przy każdym innym wątku.
Dla mnie jakiekolwiek podkładanie w coś wiary jest bezsensowne ludzie wymyśli religie z strachu przed śmiercią i tyle, przecież historia J.Chrystusa jest kalką Ozyrysa w chrześcijaństwo wiele ma błędów i pomyłek, sama biblia jest redagowana po dziś dzień. A jak już to moim zdaniem każde znane bóstwo w każdej religii jest jednym i tym samym Ojciec i syn wiele jest podobieństw, zresztą "od ludzi dla ludzi"