PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=470529}

Duch epoki

Zeitgeist
2007
7,1 12 tys. ocen
7,1 10 1 12355
8,0 2 krytyków
Duch epoki
powrót do forum filmu Duch epoki

i jest krytyka pieniądza fiducjarnego to bzdura. Pieniądz oparty o złoto w dzisiejszych czasach jest rzeczą nierealną.

Co do 1. części to można było użyć duuuużo wiarygodniejszych argumentów.

ocenił(a) film na 10
Zainspirowany

Radzę przedyskutować sprawę z nurtem ortodoksyjnym w ekonomii. Podobno jest to realne.

Momoria

Powrót do standardu złota jest nierealny, ponieważ nie ma tyle złota aby pokryć bieżącą ilość pieniądza na rynku. Każdy wykształcony ekonomista to wie, a szkoła austriacka i inne tego typu to manipulanci i oszołomy.

W tej chwili w USA podaż pieniądza M3 (oczywiście wliczając m0, m1 i m2) wynosi 10 bilionów $. Wartość złota w największym skarbcu USA (Bank Rezerw Federalnych w Nowym Jorku) i 2. co do wielkości (w US Bullion Depository mieszczący się w sławnym Fort Knox) licząc po kursie 800 $ za uncję to łącznie 300 mld. $. Tego nie wystarczy aby pokryć nawet pieniądz M0, czyli to co masz w kieszeni czy jako wkład bankowy, a gdzie jeszcze m1, m2 i m3?

Jak myślisz, czemy w Zeitgeist o tym nie wspomnieli? Podstawowa zasada tworzenia teorii spiskowych, nie podawaj kłamstw których prawdziwość mozna w latwy sposob zweryfikowac.

Zainteresowanym polecam poczytać trochę http://en.wikipedia.org/wiki/M3_(economics)#Empirical_measures

ocenił(a) film na 10
Zainspirowany

Podyskutuj sobie z wykształconym ekonomistą- prof. Kwaśnicki Z Uwr. Dzieciaczku.

ocenił(a) film na 10
Zainspirowany

Widzę, że jako wykształconemu bankowcowi obce jest dla ciebie pojęcie szkoły austroackiej. Słyszałeś kiedyś o Misesie? Taki ekonomista.

ocenił(a) film na 10
Zainspirowany

A więc jesteś z USA? Bankowiec z USA :))))))))))))))))))) Co za ironia gdy pomyślę teraz o globalnym kryzysie.

ocenił(a) film na 10
Zainspirowany

Tylko nie szukaj szkoły austriackiej w niemczech. Ona działa w USA. Jesteś w USA i takie pierdoły pitolisz?

Momoria

Jak widać szczeniactwo na tym forum dobrze się trzyma... szkoda, że w powyższych 4-ech postach nie odpowiedziałeś jakim cudem złoto ma pokryć obecną podaż pieniądza, a co do szkoły austriackiej to czytałem 1 z ich publikacji w której jak najbardziej była mowa o powrocie do standardu złota, jak znajdę czas to może poszukam.

Tak na przyszłość, mniej postów więcej rzeczowych argumentów.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
Zainspirowany

wow jedną książkę przeczytał. Chłopie, aż wstyd.

Momoria

Poziom postów tego użytkownika jest skandaliczny... a $800 to się drogi Panie bierze z NYMEXu (a konkretnie z comexu) (!!!)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Momoria

Przy standardzie złota kurs jest sztywny, ty kompletnie nie rozumiesz pojęcia parytetu, Zainspirowany oczywiście ma rację

ocenił(a) film na 10
Marcin33

Następny mądry inaczej. Może poczytacie sobie wreszcie coś o szkole austriackiej? Sztywny parytet to mit. Złoto towar jak każdy inny.

Momoria

Cooooo???!!!!

Jeśli FED gwarantował $35 za uncję, znaczyło to, że jeśli ktoś posiadał $35 to miał pewność że wymieni to na 1 uncję złota - nie mniej nie więcej. I przestań więcej wypisywać te głupoty bo się tylko kompromitujesz.

Żeby pokryć obecną podaż pieniądza o najszerszym agregacie, uncja złota musiałaby wzrosnąć to ~$30.000 za uncję!!!!!!
A artykułów tego twojego pseudo-profesorka to nawet Rzepa nie chce publikować.... Dalej upierasz się przy swoim, nie sądzę, wiesz, że palnęłaś głupotę i teraz starasz się wyjść z twarzą. Inteligentny człowiek potrafi przyznać się do pomyłki...

http://pl.wikipedia.org/wiki/System_waluty_z%C5%82otej

ocenił(a) film na 10
Marcin33

Ty nie rozumiesz co to znaczy ustanowić parytet. Można nawet sobie ustanowić parytet pszenicy. Boże co za głąby. Może najpierw poszerzysz swoją wiedzę, a nie będziesz mi tu klepał jakieś formułki. Myślisz, że ich nie znam?

Momoria

Tak dokładnie, myślę że nie masz pojęcia na czym polega parytet, czym się różni kreacja pieniądza m2 od m3.

Ale uwaga, teraz najlepsze ze strony, myślałem że padnę ze śmiechu
http://www.mises.pl/62/62/

Polska ma obecnie 14 mld rezerw dewizowych i rozumiem że nie ma prawa ich odzyskać po powrocie standardu złota. Chiny mają setki miliiardów $, jakie będzą konsekwencje nie oddania długu potędze nuklearnej każdy może się domyślić

ocenił(a) film na 10
Marcin33

Czyli uważasz się lepszego od Rothbarda? WOW. Pewnie skończyłeś akademię, a nie uniwersytet ja ja :) ,Ja się nie uważam za lepszą od Rothbarda, a profesorów szanuję. I nie powołuję sie tylko i wyłącznie na wikkipedię i internet.
Dalej nic nie kapujesz. Tak to jest jak się codziennie zajmuje cyferkami. Znałam wielu, którzy umieli liczyć, ale czasami nie wiedzieli co liczą hehehehe

Momoria

Wciąż mi nie odpowiedziałaś na pytanie, czy rząd powinien zlikwidować lwią część pieniądza, a co za tym idzie, rezerwy dewizowe krajów i obywateli poszłyby w zapomnienie?

ocenił(a) film na 10
Marcin33

A dlaczego miały by pójść w zapomnienie? Dalej nic nie kumasz.

Momoria

Tak, oczywiście, uncja złota zostanie sztucznie podniesiona do 30k, oto rozwiązanie, prawdziwy brak interwencjonizmu, kolebka wolnego rynku.

ocenił(a) film na 10
Marcin33

I właśnie o to chodzi. Wolny rynek bez banku centralnego.

ocenił(a) film na 10
Momoria

O rany olśniło go !!:)) Cud nad Wisłą!!!!!!!!!!!!

Momoria

A nie pomyślałaś przez chwilę, że nie wystarczająca podaż pieniądza to deflacja, która doprowadza do tego, że ludzie nie lokują pieniędzy w bankach a banki nie mogą finansować inwestycji. Standard złota doprowadzi do pieniądza "chowanego" a nie inwestowanego.

ocenił(a) film na 10
Marcin33

Wiesz wy monetaryści inaczej definiujecie różne zjawiska. Jakiś ty płytki. Cyklom koniunkturalnym nie zapobiegniesz, a interwencjonizm powoduje, że stają się one coraz dłuższe i wstępują na wyższe poziomy.- sinusoida z trendem wzrostowym

ocenił(a) film na 10
Momoria

My wogóle nie musieliśmy się uczyć tych waszych "bzdur" jak to nazwał nasz prof. Kwaśnicki. Jakieś dwa tandetne wykresiki i myślicie, że wielkie z was figo fago. Założe się, że pracujesz w NBP :):):) Co myślisz o panu Skrzypku? hehehe.

Momoria

Rothbard co innego
ona co innego

Momoria

Sorry, błąd, Chiny posiadają 1,2 biliona USD rezerw dewizowych w amerykańskich papierach skarbowych.

ocenił(a) film na 10
Marcin33

Widzisz drzewa, ale lasu nie widzisz. Tak to już jest jak się ma prymitywny mózg.

ocenił(a) film na 10
Momoria

Ogólnie to Zeitgeist pokazuje jak to naprawdę jest. A najbardziejzaciekawiła mnie histia World Trade Center. Ja też się zastanawiałam jak to możliwe, ze okoliczne budynki nie ucierpiały. I skąd ten pył?

Momoria

A byłaś chociaż raz na Manhattanie, bo ja byłem setki razy i napiszę ci w sekrecie, że sąsiednie budynki ucierpiały, a fundamenty niektórych odległych o setki metrów od WTC budynków są poważnie naruszone.

Taka moja rada, jakbyś wybrała się w przyszłości do NYC to radzę nie przyznawać się do takich poglądów, bo można za to dostać mocno w pysk...

ocenił(a) film na 10
Zainspirowany

Niedługo będę w Nowym Jorku, bo mój cłopak jest z tamtąd i się sama przekonam. Pozdrawiam!

Momoria

obserwując wymianę argumentów z punktu widzenia osoby trzeciej, memoria to idiotka...

ocenił(a) film na 10
WOREK2005_2

Człowieku- naucz się najpierw czytać. Momoria, a nie memoria. A ty jesteś Wyp.erdkiem mamuta. I co? Widzisz, też mogę z punktu widzenia osoby drugiej tak cie nazwać.

Momoria

Momoria,nikt Ci nie broni twierdzić że szkoła austriacka ma racje (lub też nie), ale ogranicz swoje chamstwo na forum - bo w ten sposób stajesz się jedynie obiektem drwin i - co gorsza - obniżasz poziom tego forum.

Momoria

Sama sobie zaprzeczasz. Jeśli rząd zagwarantuje że wymieni np. 1000 $ na 1 uncję złota. To nikt nie zapłaci więcej niż 1000 (np. 2000) bo może wymienić w FED`zie po cenie 1000 $ więc po co przepłacać? Także cena nie ma prawa się zmienić!!!

Również w trakcie standardu nie podniesie ceny za uncję bo ten, komu rząd zagwarantował, że wymieni mu jego 1000 $ na 1 uncję czułby się oszukany.

Na tym polega standard zlota, jak zaszyjesz się w jaskini na 100 lat i wyjdziesz z niej to masz pewność że wymienisz te 1000 $ na 1 uncję. Nie na pół, nie na ćwierć tylko dokładnie na 1 bo tyle rząd mu obiecał. Gdyby rząd podniósł cenę za złoto wtedy to nie nazywałoby się standardem złota.

Zainspirowany

A czemu szkoła austriacka ma być znana wykształconemu ekomnomiście? Na uczelniach jest wykładany mainstream ((neo)keynesizm, monetaryzm...), a Mises to taki folklor przez duże "F".

Skoro standard złota jest taki wspaniały to czemu żaden kraj nie chce go wprowadzić? Każdy wie że państwo mające możliwość drukowania papierowego pieniądza będzie miało przewagę nad państwem o stałej podaży pieniądza. Państwo posiadające pieniadz fiducjarny może chociażby w błyskawiczny sposób się dozbroić w razie konfliktu zbrojeniowego.

Do tego jeśliby zlikwidowano system rezerw cząstkowych, akcja kredytowa spadłaby 10x, a to oznacza brak kredytów nie tylko dla biednych, ale dla średniej klasy i średnio-bogatej. Brak kredytów dla początkujących i drobnych przedsiębiorców. Kogo łatwiej obsłużyć? 10.000 klientów czy 1 giganta? Oczywiście że to 2.!

Keynes czy Greenspan naprawdę nie są oszustami, manipulantami...

ocenił(a) film na 10
rekin77

Moi drodzy zauważcie że odchodzicie od sedna sprawy. Film, nie traktuje o zmiany banknotów na złoto, tylko o tym że one prowadzą do wielu złych rzeczy, gdyż obecny system, oparty na zysku daje wiele okazji na oszukiwanie(w różnym znaczeniu). No przyznajcie, dolar cały czas spada, hmm film to wytłumacza...

ocenił(a) film na 10
rekin77

Sam świadczysz o poziomie twojej "szkółki" (bo studiami, to tego nie można nazwać). Tylko ręcę załamać. Fan Keynesa i Greenspana....... Gratuuję! Żyj dalej w ciemnogrodzie.

A te twoje pseudowywody to bełkot. Wyobraź sobie, że niektóre kraje mają ten system i żyje im się dobrze. A które? Może w końcu sam coś poszukasz? A nie, jedną książkę przeczytał (pewnie Samuelsona) i udaje niewiadomo kogo.

ocenił(a) film na 10
Momoria

Wybacz nie wiem kim jest pan Keynes, czy Samuelson. 0czywiście że cały świat jeszcze nie przeżywa tego, ale, te które mają bank centralny owszem(oczywiście nie wiem wiele o finansach świata, i nie twierdzę ze jakiś ze mnie expert). Złota jak na obecne standardy nie ma na tyle by mogło zastąpić banknoty, no bo trzeba by chyba robić monety wielkości rodzynki. Venus byłby trudny do wprowadzenia, ale jakby to zrobić, to na pewno by było lepiej niż teraz. 0K, tobie może być dobrze, ale jakbyś mieszkał w np. Sierra Leone, nie miał wykształcenia bo nie miałbyś bardzo gdzie się kształcić, wszędzie bida z nędzą i co? Każdy jest kowalem swego losu? 0wszem, ale jedni mają łatwiej a inni trudniej na starcie. Venus= większa równość.

Momoria

Kobieto! Nie chce mi się z tobą dyskutować, wbij po prostu poniższy tekst do swojej głowy:

"Złoty standard stał się jednak dla gospodarki światowej „złotym gorsetem”. Produkcja złota w II połowie XIX wieku rosła powoli, natomiast produkcja przemysłowa – szybko. Ta sama ilość złota nie mogła zapewnić realizacji zwiększających się obrotów międzynarodowych. Efektem była deflacja, ale nawet po jej pokonaniu kres systemowi położyła I wojna światowa."

http://www.nbportal.pl/pl/np/numizmatyka/waluty-swiata/od-zlotego-standardu-do-s pekulacji

Friedmana też nazwiesz ciemnogrodem???

Momoria

Wybacz mi niedyskretne pytanie, ale jakim cudem dostałaś się na studia robiąc błędy ortograficzne typu "wogóle" http://pl.wiktionary.org/wiki/w_og%C3%B3le o maturze z polskiego nie wspominając?
Za moich czasów robiąc tego typy błędy można było pomarzyć o maturze a co dopiero o studiach.
Pytam się, bo widzę że lubisz chwalić się wykształceniem i wypominać innym jego brak, mimo że tak naprawdę nic o nikim nie wiesz.
Trochę mi przypominasz te laleczki po studiach dziennych UJ z filią pod Ciechocinkiem i ich argumenty "ty za mnom nie dyskutuj bo jo mam wyższe". Dla mnie osobiście ktoś, kto na każdym kroku przypomina każdemu o swoim wykształceniu jest zerem...

Wydaje mi się, że uczysz się w ekonomiaku bo tam akurat szkoła austriacka jest b. popularna ze względu na swoją prostotę. Na monetaryzm niestety potrzeba tęższego umysłu...

P.S. Radzę jeszcze nad kulturą osobistą popracować. W sam raz widzę, że masz zawyki 16-latki...

ocenił(a) film na 10
rekin77

Skoro z ciebie taki polonista, to nie wypowiadaj się na tematy ekonomiczne o których nie masz zielonego pojęcia. 16 lat miałam bardzo dawno temu gn.ju.

ocenił(a) film na 10
Momoria

nie będzie mi tu żaden smark obrażał. Pewnie zadajesz się tylko z takimi pannami, bo żadna inteligentna kobieta nawet na ciebie nie spojrzy.

Momoria

Takich rzeczy uczą już w podstawówce, nie trzeba kończyć polonistyki, naprawdę, uwierz mi na słowo...

Momoria

"Sam świadczysz o poziomie twojej "szkółki" (bo studiami, to tego nie można nazwać)."

Jedną z takch "szkółek" jest SGH... sam keynesizm i Chicago a o szkole austriackiej to tylko na "historii myśli ekomomicznej" jako ciekawostka, echh... nie wiedziałem że tacy kretyni po świecie chodzą... ale teraz już wiem

ocenił(a) film na 10
rekin77

Byłam raz na konferencji w warszawce. Ogólnie to o was żadne poważne koncerny dobrego zdania nie mają. Studenci z sgh sami wypowiadali się o swoich studiach z pogardą. I zauważyłam, że jestam dużo ludzi z lewicy. Ale cóż się dziwić skoro egzaminy u was sa banalne- pytania znane od starszych roczników.

Momoria

Co za bzdura, każdy wie, że ekonomiczne kształcenie w Polsce wygląda tak: SGH i reszta kraju.

Momoria

Ale cyrk.
Żadna duża, wysoko rozwinięta gospodarka nie posiada full-reserve banking, banki krajów islamskich trzymają 100% rezerwę (rzeczywiście, prawdziwe eldorado).
Ostatecznie banki centralne mogą mieć pokrycie bazy monetarnej ale nie pieniądza pochodnego tworzonego przez prywatne banki (o ile pamiętam to w zeitgeist było mowa o tym, że tylko państwo ma monopol na tworzenie pieniądza).

ocenił(a) film na 10
Zainspirowany

Cyrk, to dzisiejszy kryzys. Jeszcze cię nie wyrzucili z banku? A może już wyrzucili i dlatego masz czas przeglądać Polskie forum będąc w ameryce. A może z angielskim jest u ciebie kiepsko i tylko polskie portale ci zostają? Znając życie pewnie jesteś niewyżytym ekonomistą, którego nikt nie chce zatrudnić wykonującym prace fizyczne i czekającym na american dream ;)
Poziom powyższych moich przeciwników zmusza mnie do zastosowania podobnych chwytów poniżej pasa. Ale czego ja się spodziewałam, że jakiś profesor o IQ przynajmniej równym mojemu tu zagląda? Moje nadzieje były płonne. Tak więc żegnam was szczeniaki. I pamiętajcie. Małe najgłośniej szczeka.

Momoria

Jak zwykle rzeczowej odpowiedzi brak.

Które to potęgi gosp. posiadają standard złota, jak twierdzisz?