PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=697471}

Śródziemie: Cień Mordoru

Middle-Earth: Shadow of Mordor
2014
7,6 7,8 tys. ocen
7,6 10 1 7844
Śródziemie: Cień Mordoru
powrót do forum gry Śródziemie: Cień Mordoru
ocenił(a) grę na 9
geefux

jak już muwiłem to będzie takie skyrim.

geefux

Ze Sykrimem ta gra nie będzie miała wiele wspólnego. Bardziej z Assasinss Creed.

Kilka minut gameplayu - http://polygamia.pl/Polygamia/1,107162,15325941,W_Mordorze_trzeba_sie_lekac_nie_ tylko_Saurona.html

ocenił(a) grę na 6
lupi4477

Wiecie coś o dokładniejszej dacie premiery?

ocenił(a) grę na 9
matiklider

2014 rok to na pewno i chyba w połowie roku

ocenił(a) grę na 6
Sizimtriox

Penie na targach E3 wszystko będzie wiadomo.

matiklider

Fajna inicjatywa. Wielu się rzuca, bo zauważa zbyt duże podobieństwa silnika gry do innych znanych... i co z tego? Jeżeli dany schemat się sprawdził to czemu nie inspirować się nim? Inaczej byłoby gdyby uznali, że wsadzą do Śródziemia bractwo assasynów - to byłaby głupia kalka. W tytule jest wszystko wplecione sensownie w uniwersum. W ogóle ta forma tj skradanka przedstawiona w AC jest moim zdaniem najlepsza z tego gatunku i użycie jej nawet w innych znanych światach gry mogłoby dać świetny rezultat.

Jestem przekonany, że będzie sporo rozrywki i tyle. Małe szanse na to, że stanie się kultowy czy coś w ten deseń. W zasadzie może on jedynie zaskoczyć tym, że twórcy pokażą Mordor od podszewki, jak orki żyły jako społeczność itd. Wtedy też może to zaciekawić fanów samego Tolkiena.

ocenił(a) grę na 8
lupi4477

Po Gameplay'u już widać pewne niedoskonałości. Struktura rozgrywki będzie niestety daleka od tego co się widziało np. w Skyrimie, w oczy rzucają się schematy: przejście z A do punktu B, na niewielkim zabudowanym terenie jest zgraja orków i Bóg wie jakich pomiotów jeszcze, cel: wyeliminowanie dowódcy/herszta tej obleśnej bandy, i tak dalej i tak dalej aż dojdziemy na szczyt piramidy w hierarchii dowództwa orków. I choć mechanika prezentuje się nieźle, a ulegnie pewnie jeszcze poprawie, to jestem pełen obaw, że wśród tych skrytych zabójstw, wspinania się i fikołków wyczynianych przez sterowanego bohatera, całość straci dużo z klimatu filmów, lub książek.

Trzymam kciuki za tę produkcję, bo dawno nie wyszło nic godnego uwagi do grania w śródziemiu (bodajże od Bitwy o Śródziemie 2), liczy na:

- w pełni otwarty świat, bez niewidzialnych granic, czy gór nie do przejścia
- możliwość zwiedzania prawdziwych lokacji, które pojawiły się w filmie - i tu jest klucz do sukcesu, żeby wizualnie lokacje były żywcem wzięte z jacksonowskiej wizji, do tego jest potrzebna licencja, ale jako że grę wydaje WB Games, chyba nie powinno być żadnych przeszkód
- rozbudowany system rozwoju postaci w stylu Deus Ex/Mass Effect
- znajdźki, sklepy, wyposażenie znane z sagi
- no i na koniec, i nie ma bata na Mariolę, że nie - muzyka Howarda Shore'a podczas całej rozgrywki (gama aranżacji nam się zdążyła powiększyć do soundtracków z 5 filmów, więc jest co dopasowywać)

Poza tym ciekawi mnie sam główny bohater - bo wygląda mi jedynie na jakiegoś magicznie uzdolnonego Dunedaina.