Jeden z retroshooterów, który najbardziej wyróżnia się lokacjami i najlepiej prezentuje pod tym względem. Jedynie Dusk jeszcze ma je jako takie klimatyczne (nie biorę pod uwagę Postal: Brain Damaged). Cała inna rzesza boomer shooterów wypada pod tym względem znacznie gorzej.
Nie poświęcałem wiele warstwie fabularnej. Ot wchodzę w portal rozwalam wrogów i bossa na końcu, potem powracam do miejscówki z wyborem kolejnych portalów, przechodzę przez wybrany i masakruję wrogów. I tak w kółko. Skupiłem się na strzelaniu i eksploracji w ciekawie zaprojektowanych lokacjach, gdzie każda ma swoją charakterystykę i określonych wrogów.
Walka jakąkolwiek z siedmiu dostępnych broni jest bardzo przyjemna. Często zmieniałem broń z racji nie tylko dostępności określonej many na danym poziomie, ale też ze względu na wrogów. To powodowało rotację broniami a przecież bardzo często jest tak, że w wielu innych FPSach przez większość gry dzierżymy jedną pukawkę niewiele różniąca się od pozostałych. Poza tym każdą walczyło się przyjemnie. Nawet toporem. Bardzo przyjemne są też alternatywne strzały (po zebraniu odpowiedniej ilości orbów po zabitych przeciwnikach), które niosą ogromne spustoszenie wśród antagonistów. Sporo zabawy jest tez podczas odnajdywania sekretów i kombinowania jak się dostać w dane miejsce, w którym znajdziemy dużo many czy życia. Jedynie wrogowie zaprojektowani są tak sobie.
Wizualnie przypadła mi do gustu. Jest w miarę czytelnie, choć napisy mogłyby nie zajmować aż tyle ekranu. Audio mi się podobało, muzyka jest bardzo przyjemna. W opcjach można sobie dostosować rozgrywkę pod siebie. Do tego dostajemy Codex czyli bestiariusz, info o świecie itd. Mamy również do dyspozycje kody
Ogólnie jest to bardzo fajny, udany FPS i czołówka retroshooterów. Jeśli ktoś chciałby zaczynać z tego typu FPSami przygodę to najlepiej od Amid Evil.