Znakomita gra o piratach i Karaibach,wspaniałe żaglowce,fregaty,korwety,manowary....Wielka swoboda poczynań,praktycznie robimy co chcemy,jak chcemy i w dowolnym czasie.Jest też ciekawy wątek podboju archipelagu i stworzenia na Karaibach republiki,wolnej od wpływów mocarstw kolonialnych...Jest mnóstwo pobocznych misji,sa walki morskie ,świetny abordaż,a w miastach można robić zakupy,wchodzic do różnych budynków,rozmawiać z mieszkańcami...Wspaniała grywalność,bo za każdym podejściem do gry nigdy nie wiadomo co się zdarzy i niema dwóch jednakowych gier lub misji...Wiele elementów gry jest generowanych losowo,co jeszcze bardziej urozmaica gre...Grałem w tę grę kilkanaście razy i zawsze było jakbym grał pierwszy raz,bo zawsze wszystko toczy się inaczej.Teraz znów gram,jako Holender tym razem.Byłem Hiszpanem,Anglikiem,Francuzem i Piratem,byłem też przeciw im wszystkim,bo tak też można.Jest tez handel i to nieźle zyskowny...To wspaniała gra,gram już wiele lat i mnie nie zawiodła,super gra!!!Polecam,bo tu rzeczywiście brak liniowości,za to jest pełna swoboda...
Przyznam, że na początku abordaż niezbyt przypadł do gustu, lecz cała reszta jest rewelacyjna. Wiele typów okrętów, wiele towarów do sprzedawania, możliwość tworzenia swojej floty... Według mnie połączenie tych wszystkich rzeczy z nowym Assassinem IV Black Flag byłoby wręcz majstersztykiem z dziedziny gier o piratach...