Tragicznie nie jest na moim GTX 460 768 mb w rozdzielczości 1920*1080 wszystkie detale na max z AA 4x i AF 8 x gra chodzi na poziomie 29-46 fpsów. Zresztą mój znajomy gra w nią na GF 8600GT i gra działa całkiem nieźle na 1280*1024 ale na minimum detalach.
Ja mam 9500GT 1GB.
Tak, wiem że to złom. Ale myślisz że w 1024x768 bym mógł komfortowo grać w conajmniej średnich?
Dodam że mam 4 GB RAMu i procka Intel PDC E5200 2x2.5 gHz.
Trudno mi powiedzieć bo mój znajomy ma procesor 4 rdzeniowy ( intel quad 8300) myślę że będzie ciężko może na te 1024*768 będzie jako tako chodziło. W twoim wypadku dużo by dała zmiana karty graficznej najtańszym wyborem byłby GF 9600GT za 120-130 zł lub np GF 8800gt/9800GT ( te same karty) a najlepszym wyborem byłby np HD 4850 teraz nówka chodzi poniżej 300 zł od vertexa i podkręcenie procesora do 3 ghz lub więcej
Zmiana sprzętu i tak wkrótce nastąpi. Jeśli Hitman Absolution nie będzie działał tak ja będę sobie tego życzył to ta karta pójdzie w odstawkę.
Zdecydowanie nie pograsz komfortowo:/ Na 2x2.6GHz i 8600 GT w 1024x768 gra chodziła u mnie średnio w 20 klatkach z obniżonymi detalami. Po zmianie karty na HD 6670 działa 2x szybciej z maks detalami (poza SSAO) i AA 4x i AF 8x
Ehh. No szkoda. Chociaż w sumie... Crysis w 1024x768 miał mi dzialac na niskich a dzialal na wysokich, tak więc wkrótce spróbuję i podzielę się wrażeniami ( jeśli jakieś będą) ;)
Ja bym na Twoim miejscu śmiało próbował. Optymalizacja jest świetna, na moim starym już sprzęcie AMD Athlon II X2 240 2,8 GHz, 2 GB RAM z kartą graficzną Radeon HD 4850 512 MB, gra śmiga na maksymalnych ustawieniach, AA x2 w 30 klatkach na sekundę (działa płynnie, gra się bezproblemowo). Biorąc pod uwagę, że masz 2x więcej pamięci na karcie graficznej jak i 2x więcej RAMu, Alan powinien śmigać u Ciebie bez problemu na średnich ustawieniach (sądzę, że na wysokich też da radę). A grę szczerze polecam. Brakowało mi tego typu klimatycznej gry z niesamowicie ciekawą fabułą. Na całe szczęście ostatnimi czasy Alan Wake i The Darkness II wypełniły te lukę.
Darkness II na full detalach hulał u mnie ( rozdziałka co prawde 1024x768 ale mnie to nie przeszkadza)
Co ma ilość pamięci na karcie do jej mocy... gdzie Radeon 4850 a gdzie GeForce 9500GT? 9500 to praktycznie to samo co mój stary 8600, więc to co napisałem jest poparte testem a nie gdybaniem;) Alan potrzebuje mocniejszej karty, takie są fakty. Co nie znaczy, że nie można spróbować... ;)
Coś mieć musi... Specem od sprzętu nie jestem, ale skoro ludzie piszą, że na Radeonie HD 4850 z 1GB RAM, Battlefield 3 działa płynnie na średnio-wysokich ustawieniach, a na mojej, tej samej karcie tyle że z 512 MB ram grać się da dopiero na minimalnych (na średni-wysokich gra co chwile dostaje czkawki) to chyba wnioski wysuwają się same. Jakby to nie miało wpływu to nie byłoby różnicy pomiędzy 128 a 512 MB na karcie, a tak jednak nie jest.
Ehh.
Kupiłem dzisiaj. Zainstalowałem. Rozdziałka 1024x768 - detale ustawione na średnie - było ŹLE. Dlatego zmniejszylem detale na niskie i teraz da się grać ( a w dzień się nie zacina w ogole), lecz i tak nie jestem zadowolony ( mimo że gra wygląda dobrze nawet na tych najniższych detalach). Będzie trzeba zmienić ten sprzęt, oj będzie trzeba.
A co do samej gry - po 42 minutach grania uwazam ze jest świetna. Fabula zapowiada się niesamowicie ciekawie, klimat miażdży, nawiązania do gwiazd thrillerów ( np. do Kinga) i ich dzieł świetne a i pojawiające się przebłyski humoru są doskonałe. Graficznie wygląda bardzo ładnie nawet na najniższych co świadczy o tym że na full musi być cud miód. Jedyne co mnie w niej irytuje (oprócz tego że gram na low i okazyjnie pojawiają się spadki płynności) to działanie myszy - póki co ciężko jest mi momentami bezbłędnie pokierować Alanem. Niemniej póki co jestem zadowolony. Zobaczymy co będzie dalej.
AMD Athlon II x4 @ 3,0GHz, 8GB DDR3 RAM, GF 250GTS - na średnich działa źle. Dorzuć źle działającą mysz i Auto-aim, którego nie da się wyłączyć... masz przedni port :)
Bez przesady; mysz działa w specyficzny sposób, ok, ale się sprawdza; to nie jest gra, w której się rozgrywa turnieje. Zresztą ostatnie aktualizacje sporo naprawiają w sferze technicznej, poza kalibracją myszy można m.in. można np. sobie wpisać własną rozdzielczość w pliczku konfiguracyjnym, zmniejszając efektywnie minimalne wymagania. Ja grałem w miarę komfortowo na Athlonie 2*2,7GHz, 2GB ramu i 8600GTS z ćwiartką giga w 1024x640.
AMD Phenom 4 955, GTX 260, 11 GB ram :P
1920*1080 wszystkie bajery powłączane AA 4x AF 8X i te inne takie...
Gra płyenie
Ja przeszedłem grę na 9500gt 512 ,core 2 2.50 e5200 ,4 giga ram . Grałem na średnio-niskich ustawieniach. Gra od początku do końca działała pyłynnie . Myślę ,że nie będziesz mieć problemów. Swoją drogą gra fajna ,ale nie zajebista.
Intel Core 2 Duo E6750 2,66GHz, GF 9600GT 512MB 256bit, 2GB RAM'u, Windows 7 32bit.
Gra w 1920x1080@60Hz działa płynnie na ustawieniach jakie gra dostosowała do sprzętu. Ale jakoś znużyła mnie i w połowie kaput, nie chce się grać.
Intel Cere 2 Duo P8700 2x2,53 Ghz, GF GTX 260M 1GB RAM, 6GB ram, Windows 7 64bit,
W 1440x900@59Hz, gra działa na maksymalnych ustawieniach wszystkich opcji, dość płynnie ale przy większej zadymie potrafi zwolnić do ok 20 FPS, ale grafika jest przepiękna
Ziomy, mam jeszcze jedno pytanie.
Czy potrafilibyście grać w jakąś grę w 20-30 FPSach?
Czy jest to dla was płynność?
30 daję radę w większości gier. Dla mnie powyżej czyli np. 60 musi być np w bijatykach, inaczej nie ma co marzyć o masterowaniu wyników i rozwojowi umiejętności manualnych. Co za tym idzie wiele onlinówek się pod to łapie typu strzelaniny, gdzie czas reakcji jest bardzo ważny. Na Single Player 30 musi być i basta. Styka
Mi na singla styka nawet 25.
Byleby dało się grać.
BTW. Pudełkowa edycja Alana ma kosztować:
Podstawowa 5 dych
Specjalna 100 zł.
Jak myślicie, opłaca się?
No nie wiem czy 25 styka... chociaż to zależy od typu gierki. Jako że gram więcej na konsoli to ma to znaczenie - każde zwolnienie rzuca się cholernie w oczy z racji tego że gry są lepiej zoptymalizowane na konsoli (w końcu każdy ma takie samo ps3 ;)). Na kompie jestem przyzwyczajony że dropy zdarzają się często, ale nie ma to jak wpadanie z hukiem do pokoju pełnego zaskoczonych kolesi z zamiarem przedziurawienia ich, aż tu nagle rwanie animacji. inaczej jeżeli framerate ma stałe 25 fps - wtedy da się to przeżyć ;]
Alan z dodatkami za 50 dych?! Pewnie że się opłaca!!! Gdyby nie to że mam zaległości kupowałbym w ciemno ;] W specjalnej jest nawet dziennik Alana po polsku - fajnie ;]
Co do polskiej wersji. Słyszałem że edycja pudełkowa ma mieć dubbing (dlatego opóźnienie względem steam'a). A na filmwebie czytam dzisiaj że napisy tylko. Jak to jest? Dubbing też będzie? Wie ktoś?
Czasami doskwiera, ale ostatnio w grach często implementowany jest motion blur (np. Crysis 2), który skutecznie wygładza przeskoki w animacji, efekt jest mniej więcej taki, jakbyś oglądał film nakręcony w 25 klatkach. Któryś z ostatnich patchy wprowadza poprawki do czułości myszy specjalnie dla niskich wartości fps, o "kratkowaniu" celownika i jakimkolwiek lagu można zapomnieć. Celownik chodzi teraz chyba niemal równie precyzyjnie, co w stareńkim UT!
GF 8600GT i gra...działa. :D Wywala, że nie powinno działać, ale działa na 1280 x 1024.
Nie można narzekać, gra i tak ładna.
No to czemu kurna na moej 9500 GT w 1024x768 musze miec ustawienia nisko-srednie??
Hmmm, nie mogę Ci powiedzieć, ale w ALANA WAKE-a trzeba zagrać na większych detalach, albo na Xboxsie.
Sam przejdę jeszcze raz na nowym kompie kiedyś. :)
Na nisko-średnich wciąż wygląda ładnie więc nie wiem po co. Niemniej na pewno przejdę go kiedyś na wyższych ustawieniach, tylko ze bede musiał sprawić sobie nowego kompa. A o to może byc ciężko.