Ludzie... Toż to arcydzieło. Właśnie ukończyłem grę. Dawno nie grałem w tak rozbudowaną i
megafabularną grę. Piękna muzyka i przede wszystkim klimat. Choć gra długa to troszkę
wkurzające jest takie ciągłe wracanie się i akcje w lesie lecz na tym to polega. Gracze, grajcie
w tą grę tylko w nocy i nie na zasadzie arcade, tylko naprawdę szukajcie gadźetów itd.
Zdecydowanie polecam Wake. ŚŁyszałem że są jeszcze dodadtki no to jutro podganiam i
znów wczuwam się w piękną i klimatyczną historię Alana i jego maszynki hehe. Polecam
Moja ocena 9,5/10
Aż tak cudowne to to niestety nie jest. Gra stoi okrakiem ponad rozwidleniem na sandbox a horror i to widać.. Fabuła jest interesująca, ale niespecjalnie - bo grając w chociaż nowego Exa widać, jak rozbudowana jest rozbudowana fabuła. ;) Oprócz tego, nie ma strachu. Szkoda, bo zwykle wiadomym jest, gdzie będą przeciwnicy i to zabija klimat. Sumując: łatwiej wymieniać wady, bo jest ich znacznie mniej. :P Dałem grze 9/10 bo zasłużyła. Cieszę się, że przeniesiono ją na PC i to z tak dobrą optymalizacją.
No po dniu odpoczynku od gry faktycznie idzie zauważyć kilka wad, o których również wspomniałeś ale jednak pokaż mi ostatnią tak ciekawą i wczuwającą grę. Gram już ok 18 lat w gry i nie było dawno takiej fajnej przygodówki z dobrym scenario. Fakt są błędy ale więcej zalet i to się liczy w dobie niedzielnych gier.
Zagraj sobie w ' Fahrenheit '. ;) Może i rzadko gram, ale wiem, kiedy coś jest ciekawsze od reszty. Może i nie jest to typowa gra przygodowa, ani w ogóle typowa gra ale.. cholera, wciąga! Gra jest stara, idzie dorwać za grosze.
Grałem, przeszedłem dawno temu na PS one. Ale ja mówiłem o dobrych grach z ostatnich 3 lat. Znalazły by się może z 3, 4 tytuły ale nic więcej dlatego takich gier jak Alan ze świecą szukać.
Dziś takich historii to można szukać jedynie w grach z gatunku ' Indie '. I choć nie mają dobrej grafiki, bo są amatorskie to fabułą i złożonością przebijają niejedną nową produkcję. ;)
Ogólnie gra jest dobra ale jako horror jest dość słaby i ma trochę wad ale jest pod względem klimatu i historii na bardzo wysokim poziomie. Ciekawe jakby wyglądał Sillent hill na tym silniku graficznym bo myślę że idealnie nadawałby się zresztą na początku jak zagrałem to pomyślałem kurde klon sillenta =]. Mieliście podobne odczucie ?
ja miałam takie odczucie na początku że to sillent ale fabuła i prowadzenie zuepłnie inne-lepsze niż silent. bije na głowę więcej się dzieje ciągłę zwroty akcji, REWELACJA, choć kocham sillen ale za coś zupełnie innego...LEPSZEGO
Pod względem nowszych Sillentów napewno jest lepszy ech miałem nadzieje że Downpour będzie dobry ale cóż =(. Polemizowałbym jeżeli chodzi o starsze np Sillent Hill 2 gdzie było czuć zagrożenie ,zepsute radio co brzęczało gdy w pobliżu byli wrogowie , latarka , mgła , piramidogłowy , sporo zagadek i klimat naprawdę świetny horror za to ALAN WAKE jest typowym dreszczowcem który owszem posiada klimat świetny soundtrack ale nie straszy ma mało zagadek i jest liniowy ( przejdź odcinek z punktu A do B) i troszeczkę jest za krótki 10 godzin