PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=615795}

Amnesia: Mroczny obłęd

Amnesia: The Dark Descent
2010
8,0 4,8 tys. ocen
8,0 10 1 4837
Amnesia: Mroczny obłęd
powrót do forum gry Amnesia: Mroczny obłęd

Gry - horrory

ocenił(a) grę na 9

Jakie gry jeszcze polecacie z survival horrorów, takich jak właśnie Amnsesia czy Penumbra?

amasus

Wiesz co, mi sie bardzo podoba jeden tytuł: Condemned: Criminal Origins. Tylko, że opiera sie na całkiem innym sposobie straszenia, nie jestesmy na przykład bezbronni wobec przeciwników (wręcz przeciwnie, momentami gra to niezła sieczka). Mimo to czuć w niej niesamowity, cięzki klimat, naprawde mozna sie pobać. A i historia bardzo fajna i wciągająca.
Uważaj tylko na pierwsze cztery rozdziały, bo są nieciekawe i monotonne, więc się nie zrażaj. Za to chaptery na przykład 5, 8 (kultowa już scena z szafką) czy 9 są po prostu rewelacyjne i sprawiają, że masz ochote wyłączyć tą gre w cholere, zwinać się w ciepłą kołderke i do końca życia nie sięgnać po żaden horror. Fabuła także przyspiesza do zawrotnego tempa. Dla samych tych rozdziałow i historii warto w to zagrać.

Aha i niech cie Bóg broni przed patrzeniem na youtube na jakies filmiki typu "scary moments" czy cos, zepsujesz sobie frajde. Na trailer też nie patrz, bo poszukałem własnie, żeby Ci podesłac, ale niezbyt zachęcający, skupili sie głównie na walce, zamiast pokazać klimat. W każdym razie wiedz, że ja polecam, zrobisz z tym co będziesz chciał :)

Pozdrawiam i napisz jak wrażenia, jeśli zagrasz :)

ocenił(a) grę na 9
amasus

Grałem w mnóstwo gier a la horror i powiem, że nie znajdziesz nic lepszego od amnesii z innej beczki mogę polecić dead space 2- jak dla mnie oba tytuły bomba.

użytkownik usunięty
amasus

Ciężko o tego typu gry. Twórcy gier często definiują "wystrasz mnie" jako "wyskocz mi przed nosem przez sufit, zacznij się drzeć i mnie napieprzać". Wystraszyć to to wystraszy, ale czy o to chodzi?
Poszukaj w starszych horrorach. Jeśli nie zraża Cię grafika, to Sanctuarium, ponoć From Dusk Till Dawn est niezłe, może Obscure, na pewno Nosferatu. Jeśli lubisz strzelanki, to może The Suffering i jeszcze... cholera, nigdy nie pamiętam, jak się ten horror na statku nazywa.

ocenił(a) grę na 9

Może Dead Space?

loveinu

To w ogóle nie jest straszne.

0wner2

Dead Space nie jest straszny ?? Chyba cie pogielo

Nie no żartuje xD DS jest nudny

Felek4777

Wiem.

Cold Fear?

użytkownik usunięty
SilesiaVratislavia

Właśnie! Ostatnio nawet płytę odkopałem, ale już nie chciało mi się pisać :F

Kultowa gra Survival horror to - Call of Cthulhu oraz Silent Hill (1.2)

Mayurii

Silent Hill 1 i 2 jest bardzo dobry, co do Amnesii to sie nie wypowiadam. Dlatego że zagrałem wcześniej w Penumbre którą po kilku minutach wyłączyłem bo miała tak ciężki klimat że nie dałem rady grać w to dalej, a grałem na słuchawkach i w dzień. W nocy to bym chyba nie wytrzymał. Więc Amnesie narazie z daleka od siebie trzymam

ocenił(a) grę na 9
mariuszz113

Mimo to Amnesie polecam :P, w sumie wydaje mi sie że Amnesia byla ciut straszniejsza od Penumbry :D

amasus

Kiedyś ją pewnie wypróbuje ;p

ocenił(a) grę na 10
mariuszz113

Ale w czym problem? O to przecież chodzi, żeby gra straszyła :) A skoro jesteś tak podatny na ten klimat, to tylko się cieszyć :) Graj śmiało, potem będziesz dobrze to wspominać.

mcahunter

Dzięki za radę ;) ogólnie to też myślę że będę ją dobrze wspominał ;) kumpel mi tak samo mówi, że gra jest bardzo fajna... Tak więc w najbliższym czasie w tę grę na pewno zagram.

ocenił(a) grę na 8
amasus

Dead Space jest niezły, ale więcej tam akcji i brutalności niż straszenia z prawdziwego zdarzenia. Ale to i tak świetny survival horror.

amasus

Seria Silent Hill. Lepszej gry z gatunku horroru nie znajdziesz (przede wszystkim SH2, ale ogółem części 1-4 i Homecoming są świetne i biją na głowę konkurencję).

użytkownik usunięty
Dealric

Polecam Cry Of Fear, SCP-087b, SCP: Containment Breach. Wszystkie są darmowe do ściągnięcia z netu. Zapewniam, że po zwłaszcza tych dwóch ostatnich, będziesz mieć problemy z zaśnięciem ;).

ocenił(a) grę na 9

hahah, weekend majowy zapowiada sie ciekawie :P

nom przerabane te gierki

ocenił(a) grę na 10

grach o SCP-087 jest kilka wersji.

1. wersja SCP-087 na silniku emulatora eDuke32 ---------- zawiera momenty typu jump-scare. Charakteryzuje się słabą grafiką. Momenty typu jump-scare - czyli że straszy cię coś co gwałtownie wyskakuje ci na ekran. Nie polecam.

2.wersja SCP-087b ------------------ Waży około 3 MB(5 MB rozpakowana) Charakteryzuje się: -startem przy drzwiach, niektóre piętra mają kręte korytarze, ściany: ceglane lub białe i zawiera głośne momenty typu jump-scare (w chwilach śmierci). Wiele osób zna właśnie ta wersję.

3. jest jeszcze jedna wersja - SCP-087 na silniku Unity ----------- Waży około 30 MB. Ma najlepszą grafikę z dynamicznymi cieniami.. Start przy drzwiach, mapa to wyłącznie zardzewiałe schody i betonowymi ścianami. Polecam.

ocenił(a) grę na 10

Znam ! Polecam te mózgotrzepy.

hhahaha straszne... nie az tak jak amnesia

ocenił(a) grę na 10
Dealric

Amnesia jest lepsza od Silent Hilla....

ocenił(a) grę na 10
Dealric

tylko dzieci się wystraszą w silent hill. Przeszedłem te części 3 za dzieciaka się bałem, ale teraz śmiech na sali.
Natomiast z amnezją jest inaczej za każdym razem straszy.

amasus

cryostasis, wszystko dzieję się na zamrożonym statku, jak dla mnie świetny klimat

amasus

Ja dorzucę jeszcze Fatal Frame (Projekt Zero w polskim tłumaczeniu).

ocenił(a) grę na 7
amasus

Bardziej od AMNESII podobał mi się ALAN WAKE. Na pewno mniej straszy,ale grafika oraz fabuła jest znacznie ciekawsza. Jako fan książek Kinga polecam.

ali_g77

Alan Wake w ogole nie jest strasznym, tylko bieganie i bieganie...