PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=608113}
8,5 32 tys. ocen
8,5 10 1 31994
Assassin's Creed II
powrót do forum gry Assassin's Creed II

Gra ciezka do oceny

użytkownik usunięty

Mam do tej gry niejednoznaczny stosunek:
1) Wspaniała grafika, wspaniały silnik gry, który pozwala na takie cuda i praca twórców nad wiarygodnym obrazem XV-wiecznych miast włoskich, jednak modele głównych postaci pozostawiają wiele do życzenia w szczególnosci fakt, ze mimo trwającej 20 lat fabuły, postacie nie starzeją się, co bardzo obniża jakość całej historii
2)Gra jest doskonała jesli chodzi o element zrecznosciowy, skaknie po dachach, jednak sama walka to jeden wielki zawód,niedawno grałem wiedzmina 2 i tam krytykowałem go za niektóre elementy, ale zwracam honor, bo w porównaniu z ac to mistrzostwo
3) Ważnym elementem jest skrytobójstwo, gramy przeciez assasynem, jednak, możlwiości co do rozwiązania są naprawdę mizerne, całość jest zaledwie uproszczona moim zdaniem, pomijając fakt, ze jako tako to nie ma skradania w tej grze, misje są klimatyczne,ale brakuje w nich czegos naprawdę fajnego, aby je zapamietac
4) Gra jest bardzo łatwa, nigdy nie zginąłem w walce, zazwyczaj ginalem bo spadałem z dachu lub cos w tym stylu,
5) Fabuła jest fragmentarycznie bardzo dobra, jednak w całosci zawodzi, przypomina bełkot
6) Stosunek do religii. Nie jestem religijną osobą, chciałbym to podkreślić, uważam, że gra jest w pewnym sensie bardzo antychrześcijańska tzn, rozumiem ze okres historyczny i miejsce zmuszał wrecz do tego, aby bardziej skoncentrowac sie na katolicyzmie, jednak gra w jakims sensie profanuje te religie, jakis szacunek by sie nalezał.I nawet nie o szacunek tu chodzi ale o pewną hipokryzję, która pozwala w jakims sensie najezdzac na chrzescijanstwo, ale ignorowac judaizm, islam, czy buddyzm albo hinduizm;
7) W kontekscie pkt 6 dziwi mnie deklaracja twórców iz ich zespół to grupa ludzi o róznorakich pogladach i wyznaniach - i tu pytanie jaki to ma zwiazek z grą?

Daje 8/10, ale mam zastrzezenia co do gameplayu, pewnych mankametów graficznych i fabuły.

ocenił(a) grę na 10

1) Co racja to racja, chociaż zauważ, że w modelach postaci pomyślano nawet o takich duperelach jak blizna po uderzeniu kamienia na twarzy Ezio ;) Poza tym jakby się uprzeć to potem zarost dodaje mu lat...
2) Trudno się nie zgodzić, walka w AC to ogólnie kwestia tego, żeby stać i w odpowiednim momencie robić kontry. Mi to osobiście nie przeszkadzało, bo kocham slashery więc jak sobie w Bayonetcie powalczę kilkanaście godzin, to potem w Asasynie nie doskwiera mi denny system walki i skupiam się na fabule :)
3) Mogę się domyślać, że Ubisoft bał się zrobić z AC typową skradankę - to nie gatunek dla każdego, trzeba mieć cierpliwość, a wielu graczom, szczególnie tym z młodszego pokolenia cierpliwości brakuje...
4)... co z kolei tłumaczy, że poziom trudności jest jaki jest. I nie chcę Cię martwić, ale lepszy nie będzie, bo obecne dzieciaki chcą gier lekkich, łatwych i najlepiej, żeby same się przechodziły.
5) Tu się nie zgodzę, bo dla mnie fabuła AC2 jest najlepsza w całej serii. "Bełkot", o którym mówisz może się wkraść, bo historii jest całkiem sporo jak na jedną grę. Mnie jednak nie zawiodła ;)
6) Polecam poczytać sobie o postaci Rodrigo Borgii vel Aleksandra VI, wtedy zrozumiesz, skąd takie spojrzenie na religię w tym konkretnym przypadku :) Dalej, jeśli mówimy o renesansie, to najazd na hindusów czy buddystów w Europie byłby nie na miejscu. Dwie religie, które były wtedy najgorszym złem to islam i kościół katolicki, z czego islam nie wiele miał do gadania przy wątkach wykorzystanych w fabule Assassin's Creed 2, a poza tym jest nie do ruszenia przez "poprawność polityczną" ;)
7) Związek jest taki, że to co widzisz w grze to po prostu ciekawie wymyślona historia, ale nie należy jej traktować jako atak na religię.

użytkownik usunięty
pawelecki96

Zaznaczyłem ze rozumiem dlaczego gra skupia sie na religii katolickiej, natomiast smiało mozna wykorzystac motywy muzułmanskie czy zydowskie.Było wielu Żydów we Włoszech, były tam getta, równiez islam nie był bez wpływów w samych Włoszech, taka Sycylia była pod panowaniem muzułmanskim, Królestwo Neapolu było multikulti: muzułmanie i chrzescijanie, jasne to nie ten okres, ale nawet w XVI wieku Turcy najechali południe Włoch, poza tym relacje handlowe itd. Ok chrzescijanstwo nie jest opresyjne w dziesiejszych czasach, jest bardziej tolerancyjne i ucywilizowane, dlatego dla mnie razace jest 'cackanie' sie z islamem, albo unikanie tego tematu, zupełnie zapominajac ze taki islam jest religią czerpiącą garściami z chrzescijanstwa czy judaizmu.
I konczac dla mnie ta deklaracja poprzedzajaca głowne menu jest niezrozumiała tzn. podejrzewam, ze ma to jakis zwiazek z poprawnoscia polityczną.

Co do zarostu to nie był zabieg postarzający, tylko wynika zaniedbania podczas kuracji.

ocenił(a) grę na 10

Ten zarost rzuciłem bardziej w formie żartu :P Odnośnie islamu, to tak jak napisałem wyżej - cacka się z nim, bo jak plujesz na kościół, to on nadstawia drugi policzek, a jak plujesz na islam to wywołujesz świętą wojnę. Nie podoba mi się to, ale co zrobisz? Gra uczyniła głównym antagonistą Rodrigo Borgię, przyszłego papieża Aleksandra VI, tak więc logiczne, że skupia się na sprawach kościoła, a akurat o pontyfikacie tego pana trudno powiedzieć coś dobrego :)