Batman Arkham City to gra dobra, z bardzo dobrą fabułą i świetną rozgrywką. Niestety to dotyczy tylko głównej linii fabularnej, bo zadania poboczne i otwarty świat to pomyłka. Jeśli w grze jest otwarty świat, to potrzebna jest ciekawa mechanika poruszania się po nim. W samochodówkach liczy się dobry model jazdy w grach o superbohaterach musi być ciekawy model poruszania się. Spider-manem fajnie się buja na pajęczynie, w Infamous fajnie się sunie po kablach. Niestety w Batmanie latanie na pelerynie działa, ale nie jest ani trochę interesujące. Przelatywanie z miejsca na miejsce tylko mnie nudziło. Co do zadań pobocznych to jestem graczem, który najpierw wykonuje zadania poboczne, później bierze się za fabułę i niestety w AC takie podejście jest złe. Wykryłem kryjówke Zsasza idę do niej, jednak w środku nie wiem jak dotrzeć do przeciwnika. Błąkam się jak idiota przez dobre 20 minut, po czym w desperacji sprawdzam gameplaye na youtube i okazuje się, że... nie mam odpowiedniego przedmiotu, bo nie jestem w dobrym momencie fabuły! Po cholerę dają mi zadania, których nie mam szans wykonać? A skoro już mam takie zadanie, dlaczego gra nie informuje mnie w żaden sposób, że nie mam odpowiedniego przedmiotu? Dodajmy do tego jeszcze brak minimapy tylko bezużyteczny kompas...
zgadzam się mechanika poruszanie jest nędzna, wolę już biegać w Shadow of Mordor czy Assasynach niż latać po mieście w Akham City/Origins. Do tego to podciągnie się na lince w linii poziomej jest trochę nierealistyczne. W Far cray 4 mimo, że mamy wielką mapę to poruszanie się po niej nigdy nie było dla mnie problemem. W AC miasto jest puste i głupio zaprojektowane. Mam nadzieję, że poprawi się to w nowym Batmanie... i do tego ma być też batmobil
Też mam taką nadzieję. Nie wiem jeszcze jak było to rozwiązane w Arkham Origins, ale z tego co słyszałem to praktycznie nic z tym nie zrobiono. W Arkham City tylko otwarte miasto, model poruszania i dostęp do zadań pobocznych jest średnie, pozostałe elementy są genialne. Mam nadzieję, że nowy Batman to wszystko naprawi i nie będzie miał gorszej fabuły.
Widze, ze slowa zapozyczone od quaza ;) W kazdym razie mi poruszanie sie po miescie sprawia przyjemnosc, trzeba umiec korzystac z systemu poruszania sie, a szybowanie po arkham zacznie sprawiac przyjemnosc, a nie bedzie uciazliwe :)