Prosze tworce stronki o usuniecie RPG - jako gatunku, to ze w grze rozwija sie moce broni i "magii" nie czyni z nie RPG-a, to poprostu fpp,fps jak kto woli.
Bioshock zachacza o typ rpg. Od jakiegoś czau pojawia się coraz więcej gier fpp/rpg. Właśnie taki typ gry trafia idealnie w mój gust. Typowe liniowe fpp już dawno mi się znudziło (bieganie i bezmyślne strzelanie do wszystkiego co się rusza), za typowymi rpgami nigdy nie przepadałem (wyjątek to seria "elder scrolls" i "fallout", bethesda rules !!). Połączenie fpp z rpg jest idealnym rozwiązaniem. Bioshock nie jest rpgiem ale też nie jest typowym fpp...
Nie jest typowym rpg, ani fps ale połączeni tych dwóch gatunków to wypisz wymaluj Dark Messiah - Might &Magic (polecam). I tu zgodziłbym się bez 2óch zdań, lecz co do BioShocka nie jestem przekonany
Pozdrawiam
Swego czasu popularne były gry opisuwane jako gatunek "strzelanka z elementami rpg/stealth/przygodowymi". Dzisiaj jak cos jest po prostu strzelanką to ginie w ich morzu na rynku. A to co mamy w Bioshock'u czy w drugiej jego cześci to po prostu fps z elementami rpg. Na pewno nie w druga stronę. Ten "rozwój postaci" (chociaż ja bym tego tak nie nazwał) jest tylko jeden z elementów pozyskanych z rpg'ów i do tego dość mocno uproszczony.
Bioshock urzeka swoją opowieścią, duży plus - i dlatego jest on bardzo ciekawym FPS, który nie przepadł gdzieś pośród wojennego nurtu.