Nie sądziłem, że czymkolwiek ta seria mnie jeszcze zaskoczy, no i nie zaskoczyła. Jest wszystko to samo, co widzimy od pierwszego Modern Warfare, ale ta część mnie wyjątkowo urzekła. Niesamowicie emocjonujące misje, spośród których wyróżniam Caracas i wieżowiec. Grałem ze szczęką na ziemi. Klimat, emocje, adrenalina, totalne !!! Do tego niesamowicie różnorodne i fajnie zrealizowane lokacje, a to przestrzeń kosmiczna, a to zaśnieżone góry, za chwilę nurkowanie, wspomniany biurowiec, zdewastowane zachodnie wybrzeże USA, pociag, itd, itp. Do tego świetne zakończenie gry, nie spodziewałem się ujrzeć w CoD takiego scare-jumpa. xD Super zrealizowany pies, szkoda tylko że tak go mało, bardzo wzruszający moment gdy rannego musimy wynieść z pola bitwy. Poza tym znaczna poprawa grafiki. Choć widać, że silnik ten sam, to momentami gra wygląda oszołamiająco - szczególnie wszelkie wnętrza nie ustępują tym z Crysisa. Na zewnątrz dużo gorzej, ale warto zauważyć piękną trawę czy wodę. Kilka fajnych fizycznych smaczków, ale to parę liniowych elementów, gdzie można np wyburzyć jakąś ścianę.
Aha i świetna optymalizacja, na laptopie z i5@2.9ghz i gt540m gra śmiga zdecydowanie lepiej niż Black Ops 2.
Dopiero co zacząłem kampanie ale już zostałem potraktowany fenomenalna akcją, zapowiada się świetnie (chodzi na mi na 4 giga ram, Radeonie 5770hd, procesor i5 4xrdzenie).
Mam nadzieje że kampania będzie tak dobra jak w Black Ops jedynce, na razie wszystko idzie w dobrą stronę, polecam singla.
Nieco przytnę ci skrzydła w tej jakże optymistycznej recenzji nowego CODA.Zacznijmy od optymalizacji otóż mój drogi ona w tej części leży i kwiczy, gra odpierdala jakieś cuda nie che dzialać na kompach z ilością ramu mniejszej niż 6 gb, przy takim BF 4 wygląda jak gra z przed dziesięciu lat..Ja samm mam kompa który dźwiga BF 4 na high detalach a tutaj wywala mnie do pulpitu bo sterownik ekranu przestał działać aha warto dodać ze nie mnie tylko setki tysięcy graczy, fora ach pękają od ludzi z tym problemem.Kampania najlepsza ze wszystkich COD?Nie sadzę, brak tutaj tego co było np w MW2 czli idealnego zgrania muzyki z tym co się dzieje na ekranie mam na myśli misje które zapadają w pamięć jak Assaulting the submarine base czy On their own accord.Jest co najwyżej dobrze jedyne co plusuje to różnorodność o której wspomniałeś faktycznie tutaj jest duża.Ale taka misja czołgami czy helikopterami apache to żenada przy takim BF sterowanie tutaj to jakaś kpina.COD nigdy nie miał być realiastyczny bo ma dawać fun i robi o całkiem nieźle.Nie mniej jednak ciesze się że nie kupiłem oryginału bo pluł bym sobie w brodę, dodam że mam całą serię MW na oryginałach i nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na te pozycje. Ghosts to gra przeciętna i będę szczery BF nigdy nie da tak dobrej kampanii single ale wygrywa rewelacyjnym multi, infinity ward po raz kolejny odgrzało kotlet już dośc mocno nie świeży i zarobiło kupę kasy.Singiel był ok ale szczęka na podłodze?no daj spokój, pies który miał być wizytówkę tej części słabo się broni zrobili z niego maszynę do zabijania co psuje cały efekt , gdyby misja polegała tylko na skradaniu się nim i zbieraniu informacji to jeszcze okej, ale pies zabijający gościa jednym kłapnięciem szczeki lekka przesada.Nie mniej jednak w grę warto zagrać ja jestem obiektywny bo grałem we wszystkie gry serii jakie się ukazały i jestem na bieżąco, nie obrzucam błotem tylko piszę jak to widzę.
Spoko każdy ma swoje zdanie (dla mnie np. MW 2 jest obok MW 3 najsłabszym ze wszytkich CoD, nie wiem jak przedstawia się trójka, bo to exclusive dla konsol).
Ale co do optymalizacji to nie uwierzę, że mój komp jest jakimś wybrańcem losu i przez całą grę nie miałem ani jednego wyjścia do pulpitu, crasha czy innych przygód. Porównując do tego jak działa mi np. Assassin's Creed 4, to tak, optymalizacja Ghosts jest boska (zaznaczam, że wspomniany przeze mnie komputer to już low-end).