8,3 15 tys. ocen
8,3 10 1 14667
Cyberpunk 2077
powrót do forum gry Cyberpunk 2077

Ukończyłem Cyberpunka 2077 po raz pierwszy niedługo po premierze, konkretnie w styczniu 2021 roku. Powiedziałem sobie wtedy, że ta gra potrzebuje jeszcze jakichś trzech lub czterech lat pracy i że gdy zostanie doszlifowana powrócę do niej. Teraz (grudzień 2025), po licznych łatkach Redom udało się uzyskać bardzo dobry rezultat, ale zabrakło mu nieco do geniuszu. Gra stanowi piękny ukłon złożony gatunkowi cyberpunk, fantastycznie napisane postacie, niezły scenariusz głównej osi fabularnej, bardzo dobre wątki poboczne, brak czarno-białych wyborów stwarza potencjał do dylematów moralnych, możliwość wykonywania zadań po cichu lub głośno, świetne czucie broni, spora swoboda w dobieraniu buildów, mocna ścieżka muzyczna. Mam zastrzeżenia wobec modelu jazdy (szczególnie na motorze) oraz pozbawionych życia stacji radiowych które przypominają raczej surowe playlisty ze Spotify niż faktycznie przebodźcowujące dźwiękami tuby z gadającymi DJami, wywiadami, informacjami, telefonami od słuchaczy. Przyczepiłbym się też do stosunkowo niskiej interaktywności z otoczeniem, niewielkiej ilości wypełniaczy wolnego czasu, wyrywającego z immersji interfejsu (mapa i telefon zatrzymują czas gry). Mam też duży problem z tym że w grze z otwartym światem z oczekiwanej swobody nieustannie wyprowadza mnie świadomość, że główny bohater prowadzi wyścig z czasem by przeżyć. Dla gracza zegar tyka tu jedynie iluzorycznie, ale jednak powoduje to niepotrzebną presję w doświadczaniu świata i z czysto role-playingowego punktu widzenia może to irytować i powstrzymywać gracza przed tym by czasem po prostu się przespacerować albo nawet z kimś spotkać. Myślę że główny wątek można było pod tym kątem poprowadzić lepiej.

Generalnie jednak jest to kawał porządnej gry która przeszła sporą drogę od totalnego bubla do naprawdę porządnego doświadczenia i obecnie jest to jedna z najlepszych hybryd akcji RPG w historii. Najlepszą częścią gry okazało się dla mnie rozszerzenie "Widmo wolności" i jeśli jeszcze w Cyberpunka 2077 nie zagraliście, to zanurzcie się w ten świat koniecznie w wersji Ultimate.