witam. zrobiłem sobie ostatnio zestawienie kilku tytułów gier i na jedną z nich przeznaczę zaskórniaki jakie udało mi się schować przed żoną. sprawa byłaby prosta gdyby chodziło o zwykłe wyścigi/ fpp typu battlefield czy Call of Duty/ jakiś sport pokroju Fifa czy NBA. tutaj jednak chodzi o grę typu surrvival horror. mam pod tym kątem dość nikłe doświadczenie, na dobrą sprawę jedyny z jakim miałem do czynienia to Nocturne- starsi gracze wiedzą o co chodzi. obejrzałem kilka trailerów, poczytałem opinię i zrobiłem sobie krótką listę.
od razu zaznaczam że nie jestem specem w tych kwestiach, jeśli użyłem jakiegoś tytułu a jakiś fanatyk uzna że to obraza jego czci i osoby, z góry przepraszam- nie znam się i tyle. po prostu chce abyście mi doradzili co wybrać, jaki tytuł kupić i połupać wieczorami kiedy żona już śpi. Moja lista to:
-dead space część I i II
-F.E.A.R
-BioShock
-nie wiem czy to dobre miejsce ale powiem szczerze że zaciekawił mnie trailer Alice Madness Returns ( kiedyś grałem w Alice American Mcgee czy jakoś tak i mi się podobał ten klimat )
może Wy coś doradzicie, wskażecie jakiś tytuł. generalnie wiecie już czego szukam więc czekam na propozycje, będę wdzięczny
ps- ciekaw jestem czy któryś z wspomnianych tytułów potrafi przewyższyć klimatem klimat domowego surrvivalowego horroru z żoną w roli głównej
Dead Space/ Ale jeżeli nie masz mocnych nerwów, to możesz zbudzić żonę :) Co prawda jako fan horrorów jedynie podskakiwałem na krześle pełen adrenaliny, ale to też coś. +klimat. podobno w Fearze można się było trochę "pobać" ale moim zdaniem to tytuł typu ciemność-i-coś-nagle-wyskakuje-z-nienacka-i-znika. Bioshock jak dla mnie trochę przereklamowany(polecam demo na steamie). Mam nadzieję że nie za późno napisałem.
Z klimatów survival/horror pamiętam "miły" Undying, choć trochę lat już ma i trzeba by sprawdzić czy graficznie zadowoli (grany w nocy robił wrażenie), podobnie jak Penumbra. Miło wspominam Resident Evil 4. Zdecydowanie straszyło w Amnesia: The Dark Descent, i w FEAR 1 - koniecznie grac w nocy. Bioshock ma u mnie b. wysoką notę i trochę miejscami przestraszyło rzeczywiście. Jeśli chodzi o Dead Space 1 czy 2 może rywalizować z żonami (szczególnie jedynka), choć jest zdecydowanie krótszy ;) Wszystkie wymienione gry (poza DS2) to żadne nowości i w przyzwoitych pieniądzach można spokojnie zakupić.
Ja bym proponował:
-Blair Witch Project Volume 1 - Rustin Parr - Świetny gra z tak genialnym klimatem. I całkiem długa jak na tak starą produkcje. BW2 i 3 są nieco już gorsze, ale jak się wkręcisz w BW1 to pewnie i w nie pograsz :P
-Undying - Świetna acz niedoceniona i nieznana gra. Jeżeli uda ci się dorwać kopię, to warto poświęcić parę minut wieczorkiem przy niej. Choć swoje lata ma to i tak udowadnia że Clive Barker znał się na horrorach.
-Resident Evil 1 Remake oraz Resident Evil Zero - Świetne horrory z tym co najlepsze w serii Resident Evil z ładną grafiką. Jedyny problem leży w tym, że wydane one zostały tylko na Gamecube (pacan który wpadł na pomysł nie wydania ich na inne konsole zasługuje na... na pewno nic fajnego). Chyba, że masz porządnego kompa który uciągnie emulator to szczerze polecam.
Co do serii Resident Evil jeśli chcesz odczuć dreszczyk emocji nie polecam Resident Evil 5. 4 czasem potrafi przestraszyć, ale głównie tyle gówna będzie na ciebie nacierać, że nie będziesz miał czasu się bać. A z kolei Resident Evil 1, 2 i 3 są grami godnymi polecenia, jednak trudno się przestraszyć takich piksel-ów (choć klimat mają mocny :P)
-Silent Hill - Mocne draństwo, aż jeży mi włosy na plecach. Do tego ma dużo części więc przejście całej serii zajmie ci dłuuuugie wieczory.
Ciężka sprawa bo F.E.A.R, DEAD SPACE i DEAD SPACE II to wpasniałe gry :) Jak możesz to kupuj F.E.A.R.a i obie części Dead Space'a :)
skłaniam się do zrobienia sobie prezentu w postaci Dead Space i to od razu II części. dzięki bardzo za pomoc w znalezieniu dobrego tytułu
i co ostatecznie trafiło pod choinkę? osobiście z racji tego, że grałam we wszystkie wybrane przez Ciebie gry, to jako SH również poleciłabym DS'y, pozostałe gry (szczególnie BioShocka 1,2) polecam ale jako dobre i przyjemne FPS'y ;)
kupiłem Dead Space ale na dobry początek I część. z tego co widzę, śmiało mogę powiedzieć że jeszcze w styczniu zrobię sobie raz jeszcze prezent choinkowy w postaci drugiej części. czegoś takiego właśnie potrzebowałem i szukałem. dzięki bardzo wszystkim za pomoc w znalezieniu gry no i wszystkiego dobrego w nowym roku