Wczoraj ukończyłem grę.
Ocena 8/10, może jak uda mi się do końca zrozumieć fabułe i sens gry (bo jednak koniec solidnie miesza, ocena będzie +8), musze trochę poczytać itp.
Ogólnie bardzo fajne podejście do gameplayu, ale moim zdaniem nie do końca wykorzystany potencjał całej gry, ale ponoć robią już 2 część więc może tam znajdę to o czym mam na myśli.
Nie wiem czy tylko ja tak miałem, ale gra ma w swoim klimacie coś z filmu Prometeusz i Obcy, fajnie jakby dwójka poszła w tym kierunku :)
Totalnie nie rozumiem dlaczego dzieje się to w USA, jak wiadomo wielkość USA jest ogromna, a tutaj niby mapa duża, ale w ogóle nie oddaje wielkości realnej USA (z zachodu na wschód można dostać się pieszo w jakąś 1h ? Motorem może i jeszcze szybciej. Jak dla mnie gra mogła by mieć miejsce w fikcyjnym miejscu, albo nawet na innej planecie, wtedy nie miałbym takiego odczucia, że coś mi tu nie gra.
Grafika otoczenia i optymalizacja mistrzostwo. Piękne widoki ! Brakuje mi jedynie większej szczegółowości typu jakieś sekretne przejścia, jaskinie, jakies easter eggi (chyba, że o nich nie wiem).
Szkoda, że nic nie wiadomo o jakimś fabularnym DLC.
Ale ogólnie gra warta zagrania i przejścia :)
P.S. Ostatni Achivment za przejście pokazuje, że gre ukończyło ok.19%, trochę mało...
Już 20%.. no ale i tak za mało, stąd te ch... oceny na portalach gier. Dla mnie ta gra to arcydzielo. Nigdy nie gralem w nic tak innowacyjnego i z tak ambitna fabula. Tyle emocji. Kojima rozdal ;)
Ja jestem wśród tych nielicznych z platyną :) ponad 100 godzin gry ale było warto