Ja mam jedno pytanie. Może źle zinterpretowałem początek, może wykażę się głupotą,
jednak naprawdę chciałbym się dowiedzieć jaki związek ma fabuła na początku z
wcześniejszymi częściami, jaka to ma być kontynuacja ? Czy czasem historia o królu
Leoryku itp nie miała miejsca w Diablo 1 i wcześniej ? Po zabiciu go w Diablo 3 mam
wrażenie jakbym powtarzał historię z Diablo 1. O co chodzi z tą kwestią ?
Historia o Leoricu była w Diablo 1, ale w DIII znacznie ją rozwinęli. Blizzard dokonał małej zmiany fabuły. To nie są spojlery, tylko oficjalne informacje ogłoszone przez ludzi odpowiedzialnych za fabułę Diablo. W pierwszej części, nie ważne jaką klasą postaci pokonaliśmy Diablo, czy Magiem czy Rougem, jest ustanowione że pokonał go wojownik o imieniu Aidan - syn króla Leorica i brat księcia Albrechta (tego co został porwany przez Lazarusa i opętany przez Diablo w 1).
A jest gdzieś to opisane konkretniej? Bo trochę mi namieszali w głowie.. podobno sam Diablo namieszał mu w głowie, ale przecież Trójca nie żyje co potwierdza Cain podczas rozmowy z nim. Przydałaby mi się jakaś szczegółowa fabuła części 3 bo z jednej strony jest to kontynuacja a z drugiej weszło kilka modyfikacji w całościowej fabule i Leoric pojawia się ponownie.
http://www.youtube.com/watch?v=_OVcq1bjZNQ - na tym filmiku członkowie Blizzarda opowiadają o fabule, świecie i wątkach nie ukazanych w grze. I tam właśnie ujawniają tożsamość postaci wojownika z jedynki.
Co do Leorica to w 1, Diablo uwięziony w kamieniu dusz, na ostatnim poziomie katedry, potrzebował potężnej duszy śmiertelnika którą mógłby posiąść i odzyskać moc, i jego wybór padł na Leorica. Król odczuwał obecność ciemnych mocy która próbowały go opętać, walczył z nimi w tajemnicy. Nie był aż taki potężny żeby wygnać Diablo z umysłu, a ten w obecnym stanie nie był na tyle silny by całkowicie posiąść duszę króla. Leoricowi zaczęło odbijać, mieszało mu się w głowie, co odbiło się na jego umyśle i wyglądzie. Diablo nie próbował dalej go opętać, więc Lazarus porwał syna króla, księcia Albrechta, a Leorica zaczęto nazywać "The Black King". Po co wrócił w trójce - mam nadzieję się dowiedzieć dzisiaj
A mam jeszcze pytanie odnośnie Diablo. Wszędzie jest napisane że kamień duszy Diablo i Mefista został zniszczony w kuźni. Z tego co rozumiem jeżeli kamień duszy został zniszczony to kończy się istnienie tych oto Panów. A jednak ich dusze były uwięzione w Czarnym Kamieniu. Hmm, coś przeoczyłem ?
Jeszcze nie wiem co z tym. Właśnie jestem w II akcie i nie było jeszcze mowy o kamieniu i Diablo.