PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=607104}
7,3 3,8 tys. ocen
7,3 10 1 3781
Doom³
powrót do forum gry Doom³

Doom 3 na dzień dzisiejszy gra martwa, dlaczego ją opisuję w ten sposób?

1. Z gry wyrzucono wszystko to co było fajne w oryginalnym Doomie, taktykę, duże mapy, ostrą nawalankę, mistrzowską muzykę.
2. Brak sensownego multiplayera.
3.W założeniach ta gra miała straszyć ale zamiast tego frustrowała.
4.Bardzo zła jak na owe czasy optymalizacja silnika, co z tego że gra zachwycała grafiką skoro nie potrafiła chodzić dobrze na karcie graficznej za 700 zł.
5.W 2005 roku przegrała ze wszystkimi konkurentami Half Life 2, Far Cry 1, Fear.
6. Ocena 5/10 w renomowanych czasopismach takich jak CD Acion.

Wiele gier tak mocno mnie nie zawiodło jak Doom 3, z gry mojego dzieciństwa liczyłem na kontynuację wszechczasów dziś każdy fan Doom 1,2 woli o tym zapomnieć.

ChubakaCieLubi

(1) Martwe to jest to, co ty u siebie błędnie nazywasz "mózgiem". (2) Ja wolałbym zapomnieć o tych twoich nawypisywanych bredniach, ale to niemożliwe. (3) "DooM 3" to bezapelacyjny Klasyk i możesz iść się je*ać na swój krzywy ryj!

Black_Metal_666

mama ci pozwala przeklinać?

Black_Metal_666

Jak widać moja recka jest nadal aktualna bo markę na dobre przejął microsoft z bethesdą. Mogę mówić a nie mówiłem ale wszyscy co się bulwersują nad rzeczywistością zawsze muszą zajebać glębę i dla mnie takie darcie ryja w moją stronę to dla mnie mega satysfakcja.

ChubakaCieLubi

Użytkownik Black_Metal to musi być jakiś dzielny wojak, bo ma trzy szóstki w nicku. Pewnie syn wodza plemienia jaskiniowców. Tylko co taki jaskiniowiec może wiedzieć o grach komputerowych czy o kulturze? 
Doom 3 to był de facto regres. W latach 90 duży kłopot stanowiło wyprodukowanie silnika, który potrafiłby rysować duże przestrzenie. Unreal Engine zazwyczaj wymienia się jako pierwszy w pełni trójwymiarowy silnik zdolny do takich rzeczy na pecetach. Wyszedł w 1998 roku i możnaby sądzić, że każdy silnik zaprezentowany po nim będzie już zdolny do rysowania dużych przestrzeni. Tymczasem wychodzi Doom 3 i widać, że nie radzi sobie z takimi obliczeniami. Najpewniej przez to ograniczenie zdecydowano się na zaprojektowanie map w taki ciasny sposób. Poziomy są w trójce nawet węższe niż poziomy ze starych FPSów. Ciasna mapa z kolei wymusiła obniżenie tempa rozgrywki. W końcu jak tu biegać po tak małych korytarzach? Twórcy poszli więc w klimaty horrorowe, bo tempo rozgrywki w takich produkcjach ma mniejsze znaczenie. Niestety uczynienie z tej gry horroru się średnio udało. Ciemność i potwory wyskakujące na nas z ukrycia to za mało by skutecznie straszyć. Pomysł z tym, by nie dało się trzymać latarki w czasie strzelania był głupi.
Zabrano więc Doomowi to co go czyniło fajnym, czyli szybką, dynamiczną i krwawą rozgrywkę. Zarówno Half-Life 2 jak i Far Cry poradziły sobie z rysowaniem dużych przestrzeni. Far Cry wręcz posunął tę technologię jeszcze bardziej do przodu. HL2 do tego został znacznie lepiej zaprojektowany i był bardziej zróżnicowany. Jeden poziom w HL2 jest czysto horrorowy i o wiele lepiej posługuje się horrorem niż Doom 3. Obecnie Bethesda i Microsoft cuda robią z tą marką

homoxymoronomatura93

Prezentacyjnie był świetny, świetne były cienie światła, ale chodzi każdemu o mięso a mięsem jest gameplay a to było co najwyżej średnie bo ludzkie oko przyzwyczaja się do grafiki a jak gameplay jest świetny to jesteśmy jako ludzie wszystko w stanie wybaczyć. Ja nie jestem broń boże hejterem Dooma 3 to była ok gra ale nic rewelacyjnego, daleko temu było do Fear 1, Half Life 2. To Doom z 2016 roku lepiej się zaprezentował bo przynajmniej pokazano gameplay na jaki ludzie liczyli, nie wspominam o Eternalu bo to była udana kontynuacja. Ja wiem dlaczego Ci ludzie mnie nie lubią bo krytykuję ich nostalgię ale co zrobić.