Ja mam takie jedno pytanie... Dlaczego ta cała inkwizycja walczy z szarą strażą?
Już wcześniej to zauważyłem, ale myślałem że mi się to tylko przywidziało. Na zwiastunie "Bohater
Thedas" ewidentnie widać jak wyłamują drzwi do fortecy szarej straży i zabijają ich obrońców.
Czy to będzie kolejny przypadek jak w dodatku do Origins ("Twierdza strażnika") gdzie ludzie
uznają że szara straż jest zła, wybije ich członków i przegoni ze swoich ziem do momentu
pojawienia się kolejnej plagi?
Inkwizycja szuka tego kto jest odpowiedzialny za przełamanie zasłony, otwarcie portalu demonom a jak wiadomo Szara Straż od magii krwi nie stroni więc główny podejrzany może czaić się w ich szeregach.
Ale najprawdopodobniej chodzi tu o Corypheusa z DLC Dziedzictwo do złego Dragon Age 2(gdyby nie ten dodatek nawet bym nie ruszył tej gry).
Corypheus to Magister Tevinteru który usłyszał wołanie Dumata, Jest jednym z magistrów którzy przy pomocy magii krwi wdarli się do Złotego Miasta i powrócili jako pierwsze pomioty, co ciekawe Corypheus mówi o tym że było ono czarne już kiedy się wdarli.
Jakiś czas po pierwszej Pladze, szary strażnik Sashamiri uwięził go w pułapce z dala od Głębokich ścieżek w górach Vimmark. Przesłuchania potwierdzały że Strażnicy w jakiś tajemniczy sposób ulegają jego woli. Otóż okazuje się że Corypheus posiada typ Piesni (wołanie arcydemona które słyszą pomioty) wpływający na każdego brzemiennego w Skażenie czyli zarówno Pomioty jak i Strażników.
W dlc jeden z pilnujących go Strażników, Janeka, chce go uwolnić i wykorzystać jako broń przeciwko Pladze zaś drugi Szary Strażnik, Larius, były dowódca więzienia chce go unicestwić. Niezależnie od tego kogo wybierzesz wesprzeć Corypheus i tak cie atakuje i zostaje przez ciebie zabity ale tuż przed ostatecznym ciosem uśmiecha się w stronę Janeki albo Mariusa, jego oczy się przez chwilę tlą zaś w tle widać szamoczącego się Lariusa/Janeke. Po tym Marius/Janeka dziwnym mrocznym tonem dziękuje ci za pomoc i odchodzi "zameldować się do Dowództwa Szarych."
I tu właśnie pojawia się teoria (dla mnie to raczej fakt ;P) że Corypheus przejmuje ciało strażnika któremu pomogłeś. Chodzi tu pewnie o zależność jak przy Arcydemonie, gdy Arcydemona zabije strażnik to dusze obojga gina, jeśli Arcydemona zabije ktoś normalny to jego dusza ulatnia się i szuka najbliższego Pomiota w którym się odradza. Tak samo tu, Corypheusa zabija Hawk, który nie ma w sobie skażenia, więc dusza Corypheusa jako naczynie obiera sobie Janeke/Mariusa czyli najbliższego noszącego w sobie skażenie.
Prawdopodobnie po wydostaniu się na wolność Corypheus udał się do jakiegoś fortu przejął kontrolę na strażnikami i używa ich jako pionków w swojej grze i na bank bym postawił że to on stoi za tymi pootwieranymi portalami. Coś czuje że po Inkwizycji może przyjść czas na 2 plagi na raz :P