PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=629024}

Dragon Age: Inkwizycja

Dragon Age: Inquisition
2014
7,5 6,5 tys. ocen
7,5 10 1 6461
Dragon Age: Inkwizycja
powrót do forum gry Dragon Age: Inkwizycja

1. Dragon Age III będzie zawierać najlepsze rzeczy z poprzednich odsłon.

Jak mówił Ray Muzyka:

"Traktujemy opinie naprawdę poważnie, a wiemy, że fani spodziewali się podobieństw bardziej
do Dragon Age Początek - mamy na to odpowiedź - nie chcemy tego ignorować, musimy coś z
tym zrobić. To nie oznacza,że BioWare ma zamiar wycofać się i wrócić do systematycznego
tempa z gry Dragon Age Początek. Mamy również obowiązki wobec naszych nowych fanów" -
dodaje Ray

"tych, którzy byli zaskoczeni i zadowoleni z nowego podejścia do akcji i walki. Co musimy zrobić
jako deweloperzy, to wziąć do serca opinie obu grup fanów i połączyć jakoś najlepsze
elementy obu gier".

2. Walka będzie bardziej taktyczna.

3. Powrócą unikalne stroje, zbroje dla naszych towarzyszy, jednak będzie można ich dowolnie
przebierać. Zbroja będzie zmieniać tylko część wyglądu postaci a nie całą, zachowa przy tym
unikalny model danej postaci. Paski, sprzączki, rzemienie w poprzednich częściach były tylko
dla ozdoby. Deweloperzy twierdzą, że nie chcą dodawać postaciom sprzączek, pasków czy
rzemieni tylko po to, żeby to ładnie wyglądało. Każda sprzączka, pasek, rzemień itp. widoczne w
ubiorze postaci w Dragon Age III: Inkwizycja będą tam dlatego, że spełniają jakąś funkcję
(trzymają im spodnie itd.).

4. Pojawi się dywersyfikacja wyglądu wrogów i towarzyszy.

5. Powróci miejsce podobne do obozu w stylu "głównej" lokacji, gdzie wszyscy się zbierają.

6. Następna cześć Dragon Age będzie czerpać pomysły ze Skyrim i innych gier.

Następny Dragon Age będzie składał się z najlepszych elementów zawartych w poprzednich
częściach gry, ale będzie zawierał także zachwycające elementy z innych gier, które ostatnio
wyszły.

"Musimy powrócić do momentu, gdy w naszych grach było dużo eksploracji. Mamy za sobą
historię gier takich, jak Wrota Baldura czy Neverwinter Nights, gdzie eksploracja była jednym z
kluczowych elementów".

7. Bohater/ Bohaterka będą udźwiękowiani.

8. Powróci koło dialogowe znane z serii Mass Effect oraz drugiej części Dragon Age.

9. Trójka będzie zawierała komponent online.

10. Jeden poziom w DA3 jest większy niż wszystkie poziomy w DA2.

11. Głównym bohaterem będzie tylko i wyłącznie człowiek.

Brak możliwości wyboru rasy bohatera był świadomą decyzją podjętą przez BioWare, gdyż
uważali oni, iż korzyści płynące z dodania takiej możliwości byłyby niewspółmierne do kosztów
oraz problemów (nie tylko finansowych i czasowych ale także tych związanych z jakością
pozostałych elementów gry), jakie by to nastręczało.

12. Powrócą "Początki", które nie będą grywalne, ale będą miały znaczący wpływ na fabułę.

13. Gracz będzie miał do dyspozycji własną warownię, którą będzie mógł zarządzać.

14. Będziemy mogli się dowiedzieć, co stało się z naszymi towarzyszami.

15. Gra nosi tytuł Inkwizycja ponieważ :

"Inkwizycja jest bardzo istotną częścią fabuły i dlatego nazwaliśmy tak całą grę. Możecie
podejrzewać, że wasz stosunek do niej będzie miał znaczący wpływ na rozwój historii. Początek
fabuły pozwoli Wam zorientować się, jak i dlaczego zostaliście wplątani w tę całą historię".

16. Gra będzie zrobiona na nowym silniku, Frostbite 3, należącym do DICE.

17. Walka nie będzie ostatecznym rozwiązaniem.

"Nie chcemy, aby gracz nieświadomie ominął naprawdę interesującą walkę, ale tak długo, jak
alternatywne ścieżki również mają interesującą zawartość (albo przynajmniej trzeba sporo się
nabiegać żeby tę alternatywną drogę odkryć a nie tylko w dialogu wybrać opcję "pomiń walkę")
lub walka tak naprawdę nie jest tak istotna i gracz zdaje sobie sprawę, że to co robi ma swoje
konsekwencje, to powinno być możliwe w kilku przypadkach".

18. Nie będzie narratora, takiego jak Varric, który będzie opowiadał o wydarzeniach.

19. Nie zobaczymy gryfów, ponieważ nie pasują do Wieku Smoka.

20. W kampanii reklamowej zostanie pokazana również kobieta. Co do kobiety na okładce,
BioWare jeszcze o tym nie zdecydowało.

21. Inkwizycja będzie osadzona po wydarzeniach przedstawionych w Dragon Age: Rozłam.

22. Poprzednie wydarzenia będą miały wpływ na fabułę.

23. Będziemy więcej podróżować. Pojawi się również zróżnicowanie terenu (różne obszary,
środowiska, oświetlenie, fauna i flora, sceneria itd). Będzie łatwo zauważyć poprawę.

24. BioWare wykorzysta technologię Enlighten, narzędzie deweloperskie, które pozwala
znacznie podnieść jakość oświetlenia w grach i zapewnia realistyczne efekty światła.

25. Jedna z postaci, którą zobaczymy w Dragon Age 3 będzie wyzwaniem dla fanów cosplayów.

26. Pojawi się Koło Reakcji.

Pozwala to na objęcie każdej sytuacji, w której potrzebna jest emocjonalna odpowiedź a trzy
tony wypowiedzi nie obejmują całego potrzebnego spektrum (smutek, szok, wściekłość... lub
po prostu stoicyzm jeśli ktoś woli).

27. Pozbyto się dominującego tonu.

28. Role przeciwników będą ważniejsze niż w poprzednich częściach.

29. Pojawi się więcej sytuacji, w których gra wymaga od ciebie wyrażenia swoich poglądów
albo emocji.

30. Psy będą wyglądać bardziej naturalniej.

31. Kiedy gracze przejdą obok drzew, usłyszą odgłosy ptaków.

32. Elfy będą wyglądać inaczej niż w Dragon Age II.

33. Pojawią się nowe specjalizacje, będą miały większy wpływ zarówno na historię jak i
postać.

34. Dragon Age III nie zmusi cię abyś został profesjonalnym Templariuszem. Inkwizycja i
Templariusze to nie to samo, choć są ze sobą powiązani.

35. Obrali nowy kierunek w projektowaniu zbroi dla bohatera.

36. Pojawi się opcja importu zapisów z poprzednich części gry.

37. W Inkwizycji pojawi się otwarty świat. Jednak nie w stylu Skyrim tylko z dużymi obszarami
charakteryzującymi się większą otwartością.

38. Zwiastun, który wiedzieliście to animacja z gry a nie wideo przygotowane na komputerze.
Patrz CGI.

39. Pierwotnym planem studia było wydanie gry pod koniec tego roku, jednak twórcy zmieni
zdanie. Chcą, aby gra była porządna.

40. Jeszcze w tym roku twórcy ujawnią kilka informacji o grze.

41. BioWare chce się skupić na konsolach, ale pamiętają o pecetowcach i pragną żeby oni
również czerpali wspaniałe wrażenia z Inkwizycji.

42. Brak trybu wieloosobowego. Trójka to singiel. Obecnie pracownicy są skupieni na
stworzeniu wspaniałej przygody dla jednego gracza. Możliwe, że w bliżej nieokreślonej
przyszłości pomyślą nad trybem wieloosobowym, ale nie teraz.

43. Początkowo gra miała nazywać się Dragon Age III: Inkwizycja jednak zmieniono tytuł na
Dragon Age: Inkwizycja i tak już zostanie.

44. Chociaż na zwiastunie pojawiła się horda demonów, to nie będą to jedyni wrogowie, tak
jak w Początku - pomioty.

45. System walki w Dragon Age II odbiega od tego, taktycznego znanego z Początku. Inkwizycja
stara się połączyć oba te systemy i stworzyć "syntezę obydwu gier", tak aby wartka akcja łączyła
się z metodycznym myśleniem.

46. Położono nacisk na eksplorację. Studio chce zrobić to jeszcze lepiej niż w Początku, tak aby
gracze zanurzyli się w świat, mając jednak poczucie, że czas nagli, ponieważ Thedas rozpada
się na kawałki wokół ich postaci.

47. Rozdarcie Zasłony i pojawienie się smoków to tylko początek historii, po którym różne
narody rozpoczynają wojny. Jako przywódca Inkwizycji, gracz będzie miał przed sobą trudne
wybory moralne.

48. W kolejnych miesiącach ujawnione zostaną informacje na temat roli powracających oraz
nowych postaci, a także tego, kim tak właściwie jest główny bohater.

Przypuszczenia, oparte na cytatach fanów i twórców:

- Muzykę do Dragon Age skomponuje ktoś inny. Jeśli chodzi o muzykę, Dragon Age III:
Inkwizycja ma pójść w innym kierunku niż DA:P i DAII.

- Prawdopodobnie pojawi się sługa. Nie wiadomo, czy będzie to NPC, czy jakieś zwierzątko.

- Możliwe, że wystąpią zjawiska pogodowe, deszcz, opady śniegu, burze piaskowe etc.

- Jeśli pojawi się tryb multiplayer to będzie na zasadzie kooperacji we Wrotach Baldura.

- Powrócą luźne rozmowy. "Część interakcji w Dragon Age II została ograniczona. Zadbamy,
abyście mogli porozmawiać przy kominku... przytulać się, gdzie tylko zechcesz".

- Powróci Leliana, Morrigan, Cullen, Flemeth, Alistair, Loghain, Sandal, Sten, Sebastian,
Dagna.

- Pojawią się Matki Lęgu.

- Powrócimy do Pustki i na Głebokie Ścieżki.

- Najwyraźniej mapa świata będzie trójwymiarowa.

- Gdy wrogie "zwierze" będzie umierać, wyda żałosny skowyt.

- W grze pojawią się pająki.

- Jeden z poziomów jest ponury i przyprawia o dreszcze. Pełen mgieł, urwisk i dziwnych
świateł. Robi wrażenie.

wort801

http://www.dragon-age.com.pl/zebrane-informacje-przed-premiera

wort801

Data premiery - jesień 2014 Dziękujemy :/

Abatoniki

i jeszcze nie ma wyboru rasy to ja dziękuję po co w ogóle dali tą możliwość w 1 jak już dają to oczekujemy tego w następnych częściach Nowe Hasło Reklamowe BioWare "BioWare My wiemy jak to spi.erdolić "

Abatoniki

też mi nie pasuje data i wybór rasy :( ale co zrobić już to komentowali że za dużo czasu i pieniędzy to by kosztowało :(

ocenił(a) grę na 9
wort801

wszystko jest! super z tego co przeczytałem w tym Poście ale macie racje straszna mogiła .. A miałem taką nadzieje że zagram Elfem :(( to i tak nie zmienia faktu że zagram w tą grę XD

Gagee

też zagrał a co z tego jak na grę trzeba czekać jeszcze tyle czasu

ocenił(a) grę na 9
wort801

Jeżeli wszystko to co planują zrobić się sprawdzi i twórcy gry dadzą z siebie wszystko to czemu by nie czekać na taką grę? Ja jestem po prostu dobrej nadziei DAI i DAII mi się osobiście bardzo podobały ;) bolało mnie tylko to że było bardzo mało powiązań z jedynką a głownie ich brak :) mam tylko nadzieje że w 3 spotkamy bohaterów z II i I bo jeżeli nie to to będzie epicka profanacja XD

Gagee

mimo to czuje się oszukany gra miała być pod koniec tego roku a tu na jesień 2014 roku będzie ;( długo sobie poczekam i będzie kiepsko jak na ps3 w końcu nie wyjdzie :(

ocenił(a) grę na 9
wort801

Powiem tak że mi to jakoś różnicy nie robi XD bo ja tylko na PC-ceie siedzę , ale masz racje strasznie wkurzające jest to gdy robią grę tylko na konsole lub PC-ta ale z tego co gdzieś czytałem to chyba będzie tez na konsole więc trzeba myśleć pozytywnie :) A odnośnie czekania to masz racje :P też jakoś teraz nie mam w co grać bo wszystkie jakieś większe premiery są zapowiedziane dopiero na następny rok lub dopiero na koniec tego :P
Tak samo strasznie wkurzyło mnie n.p to że taka gra jak Beyond: Dwie dusze wyjdzie tylko na konsolkę :(

Ja osobiście mam tylko nadzieje że DA3 nie okaże się totalną porażką, bo zazwyczaj tak bywa że im więcej graczom każą czekać tym większe wymagania oni stawiają grze ;P no ale cóż trzeba być dobrej myśli :)

Gagee

oby 3 część nie była jak 2 jak będzie to ja osobiście im podziękuje i wole ps3 ale też gram na pc oby ten dragon age 3 był tak dobry jak mówią :)

ocenił(a) grę na 10
wort801

Czy tylko ja się boję, że będą chcieli trójkę zrobić tak zajebistą i wgl, że napaćkają wszystkiego za dużo? Jak czytam coraz to nowsze wiadomości, to powoli się obawiam o tą trzecią część DA. Czytam o nowych przeciwnikach, ,ze gra nie będzie się skupiła tylko na jednym głównym przeciwniku i powoli obawiam się, że nawalą tego wszystkiego i wyjdzie kicz.

UpadlaDusza

będzie dobrze :) mam taką nadzieje :)

ocenił(a) grę na 10
wort801

też mam taką nadzieję. Mam nadzieje, że jeszcze niżej nie upadną :)

UpadlaDusza

jak upadną to już to będzie ich koniec nawet mass effect 4 im nie pomoże :)

ocenił(a) grę na 10
wort801

Mam dużo obaw co do DA3, mam nadzieje że się nie zrealizują :)
I szkoda, że historia nie będzie opowiadana jak w DA2, to było coś co mi się w tej grze podobało ;)

UpadlaDusza

ja dragon age 2 nie grałem wole 1

ocenił(a) grę na 6
wort801

Jak nie grałeś to skąd wiesz, że wolisz? Warto zagrać chociaż raz. W trójce będzie Varrick i Cassandra, a oni byli w dwójce. Dwójka fabularnie nie jest taka zła, to cała reszta jest po prostu strasznie niedopracowana. Dlatego bardzo się cieszę, że trójce poświęcają więcej czasu.

Lellandra

ponieważ ją wystarczy mi gameplay widziałem żal mi pieniędzy i czasu

ocenił(a) grę na 9
wort801

Hej :) nie wiem czy to prawda ale podobno będzie możliwość wyboru postaci z pośród Elfa, Krasnoluda i człowieka XD

Gagee

już o tym jest na tym forum juz pisałem o tym :)

ocenił(a) grę na 9
wort801

tiaa? kurde to czemu mi nie powiedziałeś !! XD to ja tak poproszę na moją skrzynkę informacje o każdej nowej wzmiance ;) jeśli masz oczywiście ochotę i czas XD mnie informować :P

Gagee

:);) kurcze ale z ciebie ważna osoba :)

ocenił(a) grę na 9
wort801

hehehe XD co ty gadasz :P prawdę mówiąc przez przypadek dowiedziałem się o tym że będą dostępne te rasy XD

Gagee

ok :)

ocenił(a) grę na 6
wort801

- Rasą dostępną dla gracza mają być również qunari
- będzie można grać qunari z rogami lub bez (jak kto woli)
- twórcy wprowadzają coś zwanego "interactive banter" - chyba polegać to będzie na tym, że będzie można uczestniczyć w rozmówkach towarzyszy.

Lellandra

dziękuje za nowe informacje

ocenił(a) grę na 6
wort801

Spoko, czasem zaglądam na BSN to tam pojawiają się potwierdzone informacje. :)