PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=611262}
7,1 7,5 tys. ocen
7,1 10 1 7529
Dragon Age II
powrót do forum gry Dragon Age II

Po filmikach na You Tube i wypowiedziach twórców widzę że gierka będzie się mocno różnić od pierwszej części i nie wiem czy wyjdzie grze to na dobre. Bo Dragon Age bez Szarych Strażników, Morrigan to już nie to samo.

Slodkimisiu

Też tak uważam

DarkHunter

Po przejściu dwa razy dema ( raz łotrzykiem, raz Wojownikiem ) muszę powiedzieć, że grafika uległa znacznej poprawie. Na ogromny plus można także zaliczyć zmianę dynamiki walki. W II dzieje się dużo więcej na ekranie i o wiele szybciej ( dobrze że pozostała z jedynki aktywna pauza ). Po zapowiedziach zmian również myślałem, że gra będzie gorsza, jednak po zagraniu w demo, zmieniam swoje zdanie o 360 stopni. :D Pozdrawiam wszystkich fanów DA

John_Shepard

Demo skończyłem już 3 razy (po razie każdą klasą), pierwsze wrażenia bardzo mieszane. Na początku myślałem że gram w Diablo a nie w Dragon Age (nawet ekran wyboru postaci wygląda niemal identycznie jak w Diablo II) :/ Walka dużo bardziej dynamiczna i szybsza, bardziej efekciarska, na pierwszy rzut oka w ogóle nie przypomina pierwszej części tylko zwykłego slashera. Ale przeszedłem demo raz, potem drugi, trzeci, nie mam dość i chce pełną wersje :D Jedyne co mi się nie podoba to że jeśli już się zdecydowali na udźwiękowienie głównej postaci to mogli się bardziej postarać z wyborem głosu, koleś brzmi bardzo sztucznie, zero emocji itd.
Też miałem obawy co do drugiej części (jak większość), ale wychodzi na to że BioWare to jednak można zaufać ^^

ocenił(a) grę na 7
The_Answer_

Mam troszkę mieszane uczucia co do dema. W pierwszym odruchu jakoś mnie odrzuciło od niego. Dopiero na drugi dzień z powrotem się do niego przekonałam. Co jest dziwne - grafika: niby lepsza, ale w jakiś taki lekko irytujący sposób. Chociaż już się do niej przyzwyczaiłam to postacie nadal mi dziwnie wyglądają. System walki - niby fajnie, ale w pierwszym wrażeniu trochę za efekciarsko. Co mi się podoba to to, że zdecydowali się na to, że postać mówi. Tego mi brakowało w pierwszej części. System dialogów jest całkiem fajny, choć chyba wolę ten z części pierwszej. Ten bardziej przypomina Mass Effect w którym muszę się domyślać co powie postać. Ale z drugiej strony są te ikonki, więc to trochę ułatwia sprawę. No w każdym razie mam zamiar zakupić pełną wersję i pewnie nie będę żałować bo przepadam za grami Biowaru.

John_Shepard

Gra może być, ale straciła klimacik z pierwszej części, a moim zdaniem ten własnie był jedna z mocniejszych stron DA. Ale na pewno podoba mi się nowy system prowadzenia dialogów.

ocenił(a) grę na 8
Slodkimisiu

Jak dla mnie gra spoko jedyny minus i to wielki to moim zdaniem to ze nie ma kontynuacji gry wtedy gra była by dużo lepsza

Damix22

Czy u was w demie też prawie w ogóle nie słychać dialogów? U mnie są jakby wyciszone prawie maksymalnie, choć w opcjach jest wszystko ok...

Luelle

Nie u mnie jest wszystko w porządku.

John_Shepard

Hmm... No to ja już nie wiem co jest u mnie nie tak...

Damix22

też tak uważam. Ale mam nadzieje że w DA2 będzie chociaz wzmianka o Szarej Straży, bo nie mówie juz o dowiedzeniu sie czegos więcej o nich.

Slodkimisiu

Flemeth wspomniała o Szarej Straży (nawet o naszych bohaterach z poprzedniej części), ale mam nadzieje, że będzie więcej nawiązań:)

Luelle

W kwestii efekciarskiego systemu walki jest to podobno puszczenie oczka w stronę konsolowców. A co do samej gry chętnie ją przejdę, DA bardzo mi się podobało, jeżeli miała jakieś mankamenty to naprawdę drobne:)

Damix22

no fakt, lecz może będą wzmianki o Alisterze i reszcie :)

Slodkimisiu

Przecież będzie możliwość wczytania swojego własnego save'a z pierwszej części:) Dzięki temu podczas gry będą pojawiały się różne nawiązania do waszych decyzji z DA:)

SPOILER!!!!!!!!!!!!!!

W DA2 pojawią się na pewno dwie osoby z naszej starej drużyny - Leliana i Zevran):

Luelle

Toż Zevran zginął w 1 części...

DarkHunter

U mnie nie zginął^^

Luelle

a co do Leliany to chu.jowo, ona jest jedynym członkiem ekipy której ni elubie. Po za tym ma byc Anders ^^

DarkHunter

jeśli go zabiłeś to Ci zginął. Wiele zależy w tej grze od wyborów gracza.

ocenił(a) grę na 5
Luelle

Alistair też sie pojawia

Slodkimisiu

Pierwsze recenzje są dosyć dobre ale jest bardzo duża dysproporcja wszędzie między recenzją a opinią graczy na metacritic wręcz przepaść albo graczom rzeczywiście nie pasuje albo gra średnia i recenzje trochę nie rzetelne. Pewnie będzie podobnie jak z gothic4 w europie ostro zgnojony a w stanach to dobra gra, bo amerykanie mają inne spojrzenie i lubią swoje chwalić nawet jak jest średnie.

f67

W ogólnym rozrachunku wszyscy jedomyślnie twierdzą, że największą wadą gry jest jednolitość podmiejskich lokacji. Wszelkie jaskinie, lasy wyglądają tak samom tylko wchodzi się do nich z innych stron... Ponadto zagorzali fani klasycznych rpg-ów narzekają że nie można zmieniać np zbroi swym towarzyszom, co najwyżej można je upgrade'ować.Ograniczona też dawanie prezentów - nie można już dać jakiejś rzeczy jakiej się tylko chce osobie, tylko są one z góry nadpisane. Podobno rownież same relacje z towarzyszami są uproszczone.
To tak w skrócie minusy były, reszta to podobno same plusy:) Cóż, niektórzy jeszcze widzą wadę w zmienionym ekwipunku, mniej klasyczno rpg-owskim, ale sama zobaczę jak to wyjdzie w praniu:)
Ja jak na razie nie jestem pewna fabuły. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam gry, w którym nad głowami naszych postaci wisi ciągłe niebezpieczeństwo jakiejś wielkiej wojny i to, że tylko my możemy to zmienić i trwa wyścig z czasem^^ No ale zobaczy się co tam Bioware wymyśliło:P
Teraz już tylko czekam na moją Signature Edition^^

Luelle

ciekawy jestem jeszcze ile godzin będzie grania

Slodkimisiu

Ponoć aż 20 godzin mniej niż w jedynkę. Gra trwa 40 godzin, ale może trwać nawet 50 jak będzie się wszystko dokładnie eksplorować.

ocenił(a) grę na 7
Luelle

czytałem że grę można skończyć w 15h na normalnym poziomie trudnosci, wykonując przy tym dużą ilość zadań pobocznych

Belweder

Wszędzie jest napisane, że rozgrywka trwa ok 40h....

Luelle

a w DA1 było chyba z 50 albo 60

ocenił(a) grę na 9
Belweder

A nawet szybciej. Skończyłem grę na x360 i muszę stwierdzić, że omijając dialogi(wciskając X na padzie) grę można skończyć do 10h. Dodam, że wykonałem większość misji pobocznych. Postaci rozwinąłem na jakiś 20lvl. Wszystko to dobrze dobrać drużynę i gra się naprawdę szybko. Ja nie pomijałem żadnych dialogów skończyłem grę w jakieś 22+ godzin grając łotrzykiem i używając sztyletów. Teraz przechodzę jeszcze raz magiem staram się jak najszybciej.(Pomijam dialogi i robię tylko główne misje) Dam znać ile mi to zajmie.XD

ocenił(a) grę na 5
Slodkimisiu

Mi się fajnie grało około 20 z jakąś połową questów pobocznych na poziomie standard i czasami najłatwiejszym. Trzeba to traktować jako miłą kontynuacje bo do DA1 dużo jej brakuje. Powtarzające się lokacje, ograniczona możliwość w zakładaniu ekwipunku towarzyszom, brak jakiejś łączności z częścią pierwsza ( a na to chyba większość liczła). Questy po staremu, przynieś, zabij, ukradnij więc nie jest źle. System walki uległ pogorszeniu, sztywne i powtarzalne ruchy postaci. Sama fabuła też nie robi szału.
W skrócie zje... gre i chyba każdy to potwierdzi. Dałem 5/10 Bo pograć można.

ocenił(a) grę na 6
tihomax

Fabuła nie powala, choć nie jest jeszcze taka źła. Wiele uproszczeń względem pierwszej części o których już wspominali przedmówcy. Graficznie też nie widzę zmiany na lepsze, tekstury są w wyższej rozdzielczości, jednak w jedynce był bardzo fantastyczny interface, który potęgował klimat średniowiecza. Jedyna zmiana na lepsze według mnie, to system walki, choć do tego z Gothica jeszcze bardzo mu daleko. No i te niewidzialne ściany! Co to ma być do cholery, żeby w czasach gdzie coraz większą popularność zdobywają sandboxy tworzyć mapy ze sztucznymi ścianami? Mapa strasznie nudna, tak jak już ktoś stwierdził wcześniej, wygląda jak byśmy szli cały czas tą samą drogą a w dodatku prowadzi nas do celu jak po sznurku. Brak jakiejkolwiek frajdy z eksploracji takiej nudnej mapy. Liczy się tu tylko jak najszybsze dojście z punktu A do punktu B i rozwalenie wszystkich przeciwników jacy się tam znajdują. Zaś sama fabuła schodzi na dalszy plan. Jak na razie, to nic nie przebija w tym temacie serii Gothic.