PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10063518}

Dusty

2024
6,0 1  ocena
6,0 10 1 1
Dusty
powrót do forum gry Dusty

Darmowa, trzecioosobowa gra logiczna, w której wcielamy się w Dusyty’ego – archeologa, która odkrywa pozostałości po tajemniczej cywilizacji oraz ich „technologię” wykorzystującą światło. Wyposażeni jesteśmy w prastarą laskę, dzięki której można przeskakiwać większe rozpadliny a także popychać kamienne klocki oraz przenosić światło. Radko coś takiego można spotkać. W większości gier implementowany jest podwójny skok a tutaj mamy coś mniej żwawego. Niemniej owa laska stanowi podstawę rozwiązywania łamigłówek. A to trzeba przenieść gdzieś światło wykorzystując szczelinę, a to przesunąć gdzieś klocek ładując go światłem lub zabierając mu świetlisty ładunek. Ma to znaczenie, gdyż dwa naładowane bloczki odpychają się, jeden naładowany przyciąga się z nienaładowanym itd. Coś jak magnes. Ponadto trzeba niekiedy kombinować, gdyż po drodze natrafimy na czerwone światło, które pochłania nasze. Jednak same łamigłówki nie stanowią problemu, bo są zwyczajnie łatwe. Niekiedy żmudne, ale łatwe. Nieraz w ich rozwiązywaniu pomoże nam pewien napotkany zwierzak.
Problemem, który może być irytujący jest używanie laski podczas przeskakiwania między platformami. Złe ustawienie postaci przed skokiem spowoduje, że nie wylądujemy, gdzie trzeba i spadniemy, przez co powtarzamy czynność. A czasami musimy przeskakiwać na lewitujące kamienne bloczki, które duże nie są. Podczas skoku (jak o tyczce) możemy ją wydłużać, aby dostawać się wyżej lub dalej i tutaj najczęściej spadałem, bo w nieodpowiednim momencie klikałem odpowiednią kombinację klawiszy (Pad), choć wyglądało, że robię wszystko identycznie... Zdecydowanie lepiej wyglądało, gdy w odpowiednim okręgu mocowaliśmy naszą laskę, która wydłużała się a my przekierowywaliśmy się w wymagane miejsce.
Graficznie jest przyjemnie dla oka, muzycznie również w tle gra ładna, spokojna muzyka. Sterowanie wygląda niekiedy nieporadnie, ale to darmowy, studencki projekt i nikt tu nie wyłożył setek tysięcy dolarów w płynną animację. Poza tym jest to gra na około dwie godzinki na pierwsze przejście i odszukanie opcjonalnych przedmiotów, co jak na darmową grę jest wynikiem bardzo dobrym. Bowiem coraz częściej można się spotkać z darmówkami, które są krótsze od wersji demo. Dla mnie Dusty to niezła, sympatyczna gra logiczna i można zagrać.