PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=640298}
5,7 993  oceny
5,7 10 1 993
Enemy Front
powrót do forum gry Enemy Front

Co do optymalizacji, gdzie ludzie narzekają to powiem, że ja na swoim i3 i GTX660 gram na maksymalnych ustawieniach na 1440x900 i nic mi nie ścina nawet.

Co do gry to zawód, lepiej powrócić do Brothers in Arms, pierwszych CoDów czy MoH Allied Assault bądź Pacific Assault. Dubbing polski jest tragiczny, graficznie nie wykorzystało potencjału CryEngine - jak zwykle. Gra wygląda jak sprzed 4-5 lat.

AI wrogów - tragedia. Nie wiem jak to możliwe, że są tak tępi (w poprzedniej grze CI Games w Alien Rage wznieśli się w końcu na wyżyny, a teraz wrócili na poziom swoich Snajperów).

Udźwiękowienie niezbyt satysfakcjonuje. Tak jak muzyka przypomina klimaty pierwszych MoHów i jest dobrze, tak same dźwięki w grze to tylko kilka ich na cały poziom. Nie ma co liczyć nawet na odgłos wejścia w kałuże.

Historia słabo opowiedziana, cutscenki w słabej jakości. Poziomy to 5-10 minut grania i zabicie z 10 Hitlerowców. Zero emocji, zero polotu w tej grze. Zawiodłem się. Daję 5, chociaż i tak ocena zawyżona.

ocenił(a) grę na 3
butryk_2

za dużo! ja daje 3 bo ta gra to padlina nw starali się zrobić dobrą grę ale nie udało się,lepiej już odpalić MoH albo CoD

ocenił(a) grę na 5
butryk_2

Niestety ale panowie z CI Games nie wyciągnęli wniosków i dalej powtarzają błędy ze swoich starszych produkcji chyba najlepszym jego przykładem będzie "Sniper: Ghost Warrior 2" bo w obie gry praktycznie grało mi się tak samo niekiedy miałem wrażenie ze obie gry nawet zawierają te same błędy. A co do polskiego dubbingu to jest to jeden z najgorszych "tłumaczeń" jakie słyszałem aktorzy podkładający głos robią to bez przekonania wogóle nie czuć klimatu tamtych lat, tak jak napisałem kiedyś minie jeszcze sporo czasu kiedy nasi programiści z CI Games zacznie w pełni wykorzystywać moc która drzemie w silniku CryEngine. 5,5/10

butryk_2

A ja się nie zgodzę z panami. Gdyż już na początku wiedziałem że grafika nie będzie z grupy AAA bo jest to pierwszy silniku CryEngine, a gra ma za sobą burzliwe lata. Misje są bardzo fajne, a fabuła ma sens, grę można przejść po cichu oddając tylko kilka strzałów bądź kilkanaście lub z dużym hukiem i rozwalać co popadnie. Dodatkowo można w wielu misjach wybierać sobie samemu drogę, przez różne zakamarki, ulice itd. Kolejną rzeczą to czas gry około 10 h. myślę że czas jest na dobrym poziomie i nie widzę powodów by na nią narzekać. Wiadomo ma także swoje słabe strony ale jest ich o wiele mniej niż tych które przemawiają na jej korzyść. Grę oceniam na 7/10

ModyPolok

Tylko w wielu sklepach i na gry-onliine byłą informacja, że gra powstaje na CryEngine 3. Poza tym co z tego, że jest zrobiona na "jedynce" jak nie wykorzystuje potencjału? Stary Crysis nadal wygląda znacznie lepiej od Enemy Front. Fabuła ma sens? Fotoreporter bohaterem świata zabija nazistów jak wykwalifikowany żołnierz z długoletnim stażem. Rzeczywiście sensu jest aż nadto.

Grę można przejść po cichu i na głośno, fakt, bo AI jest tak tępe, że można nawet spróbować z palcem w nosie to zrobić.

Grę przeszedłem w 5h na najtrudniejszym poziomie, nie wiem co Ty tam robiłeś ponad dwa razy tyle czasu.

butryk_2

hehehe no na pewno w 5h, - Fotoreporter jest tylko symbolem, po drugie dla czego nie może być żołnierzem? Co stoi na przeszkodzie, np: Kolega pracuje przy piaskowaniu a jako jedyny z całej jednostki pojechał z Gromem do Kosowa jako żołnierz. co lepsze z zawodu jest elektrykiem. Piszesz bzdury bo jak się skradasz to idziesz skulony i cię tak nie słychać, w momencie gdy idziesz normalnie bądź biegniesz Niemcy cię słyszą. I nie pisz mi że AI jest tępe bo ja W BF-ie 3 Skakałem za gościem i mnie k. nie słyszał, a w Crysisie zrobiłem to w jeszcze bardziej ciekawy sposób bo mątwa stała do mnie bokiem i robiłem dokładnie tak samo - SKAKAŁEM. Grafika jest lepsza w Crysisie ale to ich silnik oni dokładnie wiedzą gdzie nacisnąć aby było dobrze. Kolejne Ile k. Kosztowała produkcja Crysisa? a ile EF co to w ogóle za porównanie - Porównujesz Najnowszego mercedesa za pół miliona do Fiata za 40 tysięcy. A jeżeli grałeś i "NIBY 5h" to w tyle samo przeszedłeś Wolfa?

ModyPolok

Proszę Cię, Enemy Front to gra wtórna i krótka, nie uwierzę, że ktoś męczył się przy tym 10h. Nawet 10minutowa misja Enigmy nie poprawia wyniku. AI jest jednym z najbardziej trywialnych jakie w życiu widziałem. A widziałem takie coś zazwyczaj w latach 90. albo w innych produkcjach CI Games - oni nie potrafią zrobić porządnej sztucznej inteligencji.
I co z tego, że twórców Crysisa CryEngine jest ich silnikiem? CI Games robili Enemy Front 2 lata i jeszcze wcześniej kolejne Sniper Ghost Warrior 1 i 2 i nadal nie wiedzą co i gdzie wcisnąć, żeby było dobrze? Nie rozśmieszaj mnie. Mieli 7 lat na naukę tego.
Porównuję Crysisa do Enemy Front, bo nie zważam na ile tysięcy poszło na zrobienie gry. Są lepsze gry za zrobione przysłowiowe grosze od wydanych za miliony, więc jeżeli kasa jest wyznacznikiem jakości u Ciebie to nie mamy o czym gadać.
Jeżeli gry potrafi się robić to nie trzeba wielkiego budżetu. Tylko CI Games potrafi robić średnie przygodówki, bo na FPSach to się nie znają. Każdy - nie ważne na jakim silniku robiony, ile zł wydali na to to produkcja, która nadaje się do kiosków, za 10 zł.

butryk_2

Czyli ty nie grałeś w EF i jestem tego pewien. Cena równa się jakości i ma ona znaczenie, - Najlepiej można powiedzieć że nie ma o czym rozmawiać. HEHEHE Od kiedy SGW 1 był ku. na CRYENGIEN ahahahahah wielki znawca :) A gówno wie. CHROME taki silnik był w Jedynce (SGW). LOL co za złośliwość. Co do singla nie męczyłem się po prostu grałem , ty za to nie masz EF-a a jeśli nawet to pirata. Powinni cię sprawdzić.. Lepsze gry od CrySisa he dobre sobie - Swego czasu Sprowadzałem do Polski Komputer by mi poszedł na Full Detalach - jest uważany czy tez używany był jako benchmark, Crysis swego czasu był synonimem postępu w grafice począwszy od FARCRY który zapoczątkował całą tą Historię z Silnikiem CryEngine. Gra jest fajna, tobie nie musi się podobać, mi się podoba, i kasa którą wydałem na nią, nie została wtopiona.

ModyPolok

Niestety grałem i mam uraz psychiczny po tym. :) Ja wolę 50 zł wydać na nowego Van Helsinga II, który przynajmniej jest jedną z najlepszych gier w swoim fachu w przeciwności do Enemy Front, którego za tydzień nikt nie będzie pamiętał nawet.

butryk_2

TAA grałeś chyba w bierki, z rodzicami. W czasie 5h wygrałeś 2 razy. Nikt nie będzie pamiętał - to żeś palnął ja wiele gier wspominam, MOH, COD, Codname Outbreak, Revenant, Warrior Kings, czy też Panzer Elite, itd. mam co najmniej 500 tytułów które pamiętam więc dlaczego ktoś nie może pamiętać. Snajpera dobrze wspominam, i z chęcią w niego zagram co jakiś czas. Jak i pierwszą część tak i drugą, z chęcią gram w pieszego Queka czy też wolfa, Specjalnie na takie okazje Trzymam w szafie stary sprzęt. Dla tego też uważam że EF może zapaść w pamięci w przeciwieństwie do Ciebie w dobrym tego znaczeniu.

ModyPolok

<ziew>

ocenił(a) grę na 8
butryk_2

Panowie po co te spiny:) Jednemu Enemy Front się podoba drugiemu nie, kwestia gustu, a podobno o tym się nie dyskutuje:P Ja bardzo długo czekałem na FPS'a w realiach II Wojny Światowej i jaram się tą grą. W single gra mi się bardzo fajnie i ciekawy jestem jak grywalny jest multiplayer. Wiadomo tak jak każda inna gra posiada swoje wady i zalety. Mi sam pomysł gry w czasach Powstania Warszawskiego bardzo się spodobał. Moje oczekiwania były duże, że się zawiodłem nie mogę powiedzieć bo wszystko wygląda tak jak na zapowiedziach. WG mnie gra warta jest swojej ceny ale to tylko moje skromne zdanie.

ocenił(a) grę na 7
butryk_2

Słuchajcie, to nie ma się co wściekać. Każdy ma swoje zdanie, i każdy na swój sposób ma rację. Zgadzam się, że EF nie jest wybitna produkcją. Ma swoje babole. Ale z drugiej strony, komuś innemu może się ona naprawdę podobać. Tak jak mi, na przykład. I nie ma co z tego powodu skakać sobie do gardeł. Tylko postarać się o wypowiedzi na poziomie, nawet negatywne. Ja jestem raczej "niedzielnym graczem", więc nie mam nie wiadomo jakich wymagać. A że lubię klimaty II WŚ, dlatego sięgnąłem po EF. Skończę rozgrywkę solo to może zajrzę i na multi.

Czesiek80

Nie no sorry mam ostatni kiepskie dni, bo nic nie da się zrobić by ktoś nie narzekał, A bo to a bo tamto, a bo mogło by być lepsze, itd. Spoko za jakiś czas nie będziemy mieli nic i będziemy narzekać że inni mają a my nie. EF ma swoje za i przeciw ale która gra tego nie ma, nie świeci grafiką ale nadrabia kampanią i multikiem, - mulit ssie:)