PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=612569}
6,8 218  ocen
6,8 10 1 218
Enemy Territory: Quake Wars
powrót do forum gry Enemy Territory: Quake Wars

Taka dobra gra a nikt nie daje komentarzy !

a1ien_1385

A przy okazji, że coś tu napisałeś, mam pytanko: czy gra nadal jest płatnym tytułem, czy może przeszła na model F2P? Liczę, że to drugie, bo mimo, że Quake jest znaną serią, o tej odsłonie słyszy się tyle co nic - może by jako darmowa zyskała sporą popularność, choć już sporo latek minęło odkąd się pojawiła...
Tak czy siak będę wdzięczny za info. ;)

ocenił(a) grę na 7
Voytash89

Dobre pytanie, ,, Splash Damage" zapowiedziało wprawdzie tą grę w wersji sieciowej jakiś czas temu, głównie z myślą o rynku południowo koreańskim, ale jest duża szansa że pojawi się na zachodzie i będzie zupełnie darmowa (zyski będzie czerpać z reklam). Tak czy siak ostatnią informację na ten temat wyczytałem bodajże w 2009 czy 10 i o od tej pory nie dają znaku życia. Ja tą grę kupiłem za jakieś 30 złoty w kolekcji klasyki i nie żałuje zakupu, jest super i nie rozumiem czemu tak szybko odeszła w zapomnienie.

a1ien_1385

Pewnie za sprawą skojarzenia z Quake 4, które niestety było owiane słabą opinią, po nadziejach jakie się z tą częścią wiązało. Choć fakt, że Enemy Territory w świecie Wolfensteina cieszyło się bardzo dużą popularnością... z drugiej zaś strony nie znam wielu płątnych online FPSów, więc może właśnie to było gwoździem do trumny tej części. A szkoda, bo bym z chęcią w ten tytuł pograł, a teraz to mam wrażenie, że już na to za późno (nie uzyskam pełnej frajdy jak wtedy, gdy tytuł byś świeży).

ocenił(a) grę na 7
Voytash89

Swoją drogą nie rozumiem takiej ostrej krytyki wobec quake'a 4. To prawda że była słabsza od poprzedników, ale nie na tyle żeby mieszać tą grę z błotem. Potencjał single player'a nie został do końca wykorzystany (brakowało m.in power up'ów takich jak w QII, misje były do bólu liniowe ) ale miał klimat, stary dobry arsenał, świetnie wykonane modele strogg'ówi i dobrą walkę z bossem . Ale z cała pewnością wisienką na torcie był tryb multi, co prawda przekopiowany z QIII ale w bezpieczny sposób tak że zachował swój wdzięk i dynamikę. Ode mnie ma 8-.

a1ien_1385

Wydaje mi się, że krytyka była tak duża przede wszystkim ze względu na kontrast z udaną i bardzo popularną trójką oraz poprzednie dwie części, obdarzone tak naprawdę ogromnym sentymentem - jak każde klasyki.
Zresztą to samo dzieje się teraz z nowymi grami: o ile nie jest to tytuł naprawdę dobry, większość z nas narzeka, że to już nie to, że dla kasy, że się wypalili, etc. I dopiero po latach możemy spojrzeć na tytuł bez tego narzekania, a może i nawet z pewnym sentymentem spowodowanym ograniem tytułu w perspektywie upłynięcia kolejnych kilku lat.
Tak to już dziwnie jest z ludźmi. :P

ocenił(a) grę na 7
Voytash89

Wydaję mi się że Raven niepotrzebnie próbowało ,,urealnić'' tą grę odbierając power'upy i dodając kompanów, jednym słowem poszli bardziej w stronę ,,Call of duty'' niż poprzednich genialnych Quake'ów, ale multi nam dużo rekompensuje. Z Doom'em było nieco lepiej ale tą grę też sporo ludzi krytykowało. Pewnie dlatego że w tym samym czasie wyszedł Half-life 2 i ludziom zachciało otwartych przestrzeni, wyszukanej fabuły czy zapadających w pamięć postaci. Owszem Half-Life 2 był produkcją wybitną ale zabrakło mi czegoś ,,klimatu'' no z wyjątkiem Ravenholm. Według mnie gadające stwory, duże otwarte poziomy średnio pasują do uniwersum Half-Life'a mimo iż jestem wielkim fanem jedynki i pierwszego dodatku. Druga część pół żywego był faktycznie lepszą produkcją ale zawsze wolałem Quake'a 4 przez szybki, bezlitosny tryb wieloosobowy i Doom'a 3 za wbijający w fotel klimat.

ocenił(a) grę na 7
Voytash89

Myślę że ludziom się po prostu w d@#%!h poprzewracało i sami już nie wiedzą czego chcą.

a1ien_1385

SD nie ma nic do gadania w tej kwestii, oni tylko dostali zlecenie na zrobienie tej gry i je wykonali.

a1ien_1385

Chcę w to zagrać. Kupuję na allegro Battlefield 2142 i właśnie to. Czy ta część to taki Battlefield w świecie Quake'a? Można je ze sobą porównać?

ocenił(a) grę na 7
grzegorz_cholewa

Tak, pod względem grywalnym, są do siebie bardzo zbliżone. Wybiera się jedną z planszy, frakcję, klasę postaci. Następnie jedna drużyna atakuje, druga się broni, rozstawia działka przeciwpancerne i opatruje rannych. Ogólnie ETQW bliżej jest, do gier taktycznych typu BF i ET ,niż do oryginalnych Quake'ów, poza fabułą, niewiele mają ze sobą wspólnego.

a1ien_1385

Dużo tu pojazdów do wyboru? Jaka jest wielkość map w porównaniu? Ile maksymalnie może być ludzi na planszy?

ocenił(a) grę na 7
grzegorz_cholewa

Jeżeli chodzi o pojazdy to mamy do dyspozycji kilka rodzajów: Jeepy, małe szybkie terenówki, czołgi i helikoptery. Są też ich Strog'owskie odpowiedniki. Jedyną nowością są Jetpacki z podwieszonymi granatnikami(ale to tylko w jednej frakcji). Mapy są średniej wielkości, z początku mogą się wydać rozległe, gdyż 90% akcji rozgrywa się na otwartej przestrzeni. Przy powtórkach lokacje wydają się już banalnie proste i ogólnie nie są mocną stroną gry. Jeżeli chodzi o ilość przeciwników na mapach, można się spokojnie doliczyć 10 - 15 graczy, liczba w porównaniu do innych gier tego gatunku nie jest aż tak astronomiczna, ale na mapach tego ubytku się nie odczuwa. Akurat w sam raz się proporcjonują.