PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=684014}
7,7 6,6 tys. ocen
7,7 10 1 6562
FIFA 14
powrót do forum gry FIFA 14

Na początku zaznaczę że miałem doczynienia zarówno z fifą jak i pro evo i jestem obiektywnie nastawiony do obu produkcji. W fifę gram co roku w każdą odsłonę nieprzerwanie od edycji 2002 i pamiętam edycje bardzo dobre i te bardzo słabe. Jednak tą ciężko mi przydzielić do kategorii bardzo dobrej lub bardzo słabej. Zaznaczam że swoją ocenę daję na podstawie rozgrywek z komputerem a nie internetowych (niestety mam słaby internet w dodatku dzielony także ciężko było by pomyśleć o komfortowej rozgrywce internetowej). Zacznę może od plusów.
Miło że zawodnicy mają coraz większy asortyment zagrań , na więcej sposób potrafią odbierać piłkę , przyjmować ją ale także zderzenia zawodników wyglądają bardziej realistycznie dzięki czemu ma się jeszcze większe wrażenie sterowania prawdziwymi ludźmi. Dzięki temu też czasem powstają ciekawe przypadkowe akcje np. biegnąc przy linii bocznej dośrodkowuję w pole karne jednak tam mój zawodnik zderza się z obrońcą i obaj się wywracają , za nimi piłkę przejmuje drugi mój zawodnik i mając czyste pole oddaje strzał na bramkę. To taki prosty przykład ale dzięki takim rzeczom odczuwa się prawdziwą radość z gry bo nie wystarczy opracować kilka schematów zagrań lecz czasem trzeba improwizować. To tyle o plusach. Teraz czas na minusy których niestety jest kilka.
Przede wszystkim denerwuje zachowanie moich graczy którzy nieraz potrafią się bardzo dobrze ustawić a czasem robią to bardzo nieporadnie. Przykład? Grając arsenalem kurdupel cazorla stoi niemal przyklejony do pleców wysokiego defensywnego pomocnika przeciwnika i macha ręką żebym do niego zagrał, było by to sensowne gdyby za nimi było wolne pole i mógłbym mu zagrać na wolne pole , niestety metr dalej stał obrońca. Tak samo nieraz chcę rozpocząć szybką kontrę ale nie mam takiej możliwości gdyż żaden zawodnik poza jednym defensywnym pomocnikiem nie idzie za akcją , w ustawieniach taktycznych dałem cazorli żeby nie pracował w defensywie jednak mimo to ten uparcie wspierał obrońców , o takich detalach jak dublowanie pozycji i wbieganie na linię strzału szkoda wspominać. Drugą dziwną rzeczą są parametry zawodników które jasno określają predyspozycje poszczególnych zawodników jednak często to tylko teoria nie mająca za wiele wspólnego z praktyką dzięki czemu nierzadkie są takie widoki jak niski , szczupły skrzydłowy obrońca bez problemu przepychający wysokiego, silnego napastnika lub szybki skrzydłowy biegnący z pełną prędkością w kontrze bez problemu doganiany przez powolnego obrońcę. Zawsze lubiłem grać drużynami z szybkimi skrzydłowymi więc ten błąd tym bardziej mnie irytuje. W poprzednich odsłonach pamiętam że gdy jakiś skomplikowany zwód próbował wykonać kiepski zawodnik to kończyło się to potknięciem i utratą piłki. Tutaj nieważne czy gram z realem madryt czy ostatnią drużyną ligi gibraltarskiej wszędzie goście jadą na marsylskich ruletkach i wybijają piłkę przewrotkami. Przez takie rzeczy traci się uczucie grania z różnorodnymi zespołami. Pamiętam jak w starych pes-ach dobierałem skład na mecz pod przeciwnika, tutaj takie manewry tracą sens. Inną denerwującą rzeczą są strzały. Konćowy bilans strzałów 15:1 na korzyść dla mnie , wynik 0:1 dla komputera, znacie to? Tak tak wiem że można w opcjach ustawić niecelność strzałów itp jednak zbyt często zdarza się tak że świetni zawodnicy strzelają jak amatorzy a kolejna piękna akcja w sytuacji sam na sam z bramkarzem kończy się minimalnie koło słupka.
Więc skąd ocena 7 skoro tyle wad? Ponieważ ciągle chce mi się w to grać, mimo tych wszystkich wad nadal dobrze się w to gra bo tam pod tym całym brudem gra jest świetna. Boję się tylko o kolejną odsłonę. Cały czas liczę na to że poprawią rzeczy które tu wymieniłem. Jednak gdy słyszę w zapowiedziach jaka to wspaniała będzie mimika twarzy zawodników, jak fantastycznie będą wyglądały trybuny i ta cała grafika nowej generacji to ogarnia mnie lęk że będzie to taki żebrak ubrany w królewskie szaty - ciul z tym że śmierdzi, ważne że ładnie wygląda.