Minimalne wymagania sprzętowe
Procesor: Intel Core i5-750 o mocy 2.6 GHz lub AMD Phenom II X4 955 taktowany częstotliwością 3.2 GHz
Karta grafiki: NVIDIA GeForce GTX 460 lub AMD Radeon HD5850 (1GB VRAM)
RAM: 4 GB
Dysk twardy: 30 GB
Karta dźwiękowa: kompatybilna z DirectX 9.0c oraz posiadająca aktualne sterowniki
System operacyjny: Windows 7 SP1 lub Windows 8 lub Windows 8.1 (wyłącznie wersje 64 bitowe)
Zalecana konfiguracja sprzętowa
Procesor: Intel Core i5-2400S o mocy 2.5 GHz lub AMD FX-8350 taktowany częstotliwością 4.0 GHz
Karta grafiki: NVIDIA GeForce GTX 680 lub AMD Radeon R9 290X (2GB VRAM)
RAM: 8 GB
Dysk twardy: 30 GB
Karta dźwiękowa: kompatybilna z DirectX 9.0c oraz posiadająca aktualne sterowniki
System operacyjny: Windows 7 SP1 lub Windows 8 lub Windows 8.1 (wyłącznie wersje 64 bitowe)
Czy posiadając 3 GB Ram pamięci będę w stanie zagrać w FC4?. Wszystkie wymagania powyżej mój komputer spełnia, jedynie wyjątkiem jest ta nieszczęsna pamięć Ram.
Detale nie są ważne. Dla mnie liczy się tylko to czy gra pójdzie, mogę grać nawet na najniższych wymaganiach.
Fa Cry 4 idealnie pokazuje jak na pc są sztucznie zawyżane wymagania sprzętowe mianowicie far cry 3 z 2012 wygląda tak samo jak ewentualnie ciut gorzej niż far cry 4 z 2014 a porównajcie sobie wymagania. Czyli grafika w far cry 4 jeżeli się polepszyła to tylko trochę a wymagania wzrosły drstycznie
To że wymagania są zawyżane wiadomo nie od dziś, choć mieszczę się w zalecanych bardziej mnie interesuje jak będzie z optymalizacja tej gry ? Bo po Ubisofcie można się spodziewać wszystkiego ;) A nie widzi mi się wydawać 150zł (PC) na zle zoptymalizowaną grę.
1gb VRAM to jest ta dedykowana pamięć wideo, tak (pulpit -> ppm -> rozdzielczość -> ustawienia zaawansowane) ? bo u mnie pisze 1024mb więc chyba sie mieszczę xd
Wygląda to tak :
Procesor : Intel Core i5-3210M CPU @2.5GHz 2.50 GHz
Zainstalowana pamięć RAM : 6GB
Karta graficzna : AMD Radeon HD 7670M :
- Dedykowana pamięć wideo - 1024MB
- Udostępniona pamięć graficzna - 2791MB
- Całkowita dostępna pamięć graficzna - 3815
Pójdzie na takich ? Dodam, że FC3 ładnie chodziło, bez ścinki :)
W sumie jeszcze nie wiadomo jak będzie z optymalizacją ale jeżeli wymagania sa w 100% wiarygodne tak jak podaje producent ;) to pójdzie ci na niskie-średnie